"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 25 mai 2016

Lași gândurile să te macine sau ești stăpânul lor?

"Mai mult sau mai puțin, vorbim permanent cu noi înșine. Creierele noastre sunt mereu active și o mare parte a activității lor se rezumă la a ne vorbi despre noi. Această "discuție cu sinele" se desfășoară silențios, desigur, în intimitatea minții noastre. Întocmai ca afirmațiile făcute de alți oameni, afirmațiile noastre interioare ne pot afecta semnificativ. Din păcate, numeroși oameni își fac viața grea vorbindu‑și cu asprime și răutate, poate din cauză că părinții critici, profesorii sau alții i‑au făcut să creadă despre sine multe lucruri negative. Tu te numeri printre oamenii aceștia care se critică singuri?
Discuțiile interioare, în cazul unui număr nefericit de mare de oameni, înseamnă a‑și spune ce nu e în regulă cu ei. Adesea, repetă afirmații de tipul "Sunt prost", "Sunt egoist", "Am zis o prostie", "Mereu reușesc să zic ce nu trebuie", "Sunt un ratat absolut" și alte fraze dăunătoare sieși. Iar lucrurile devin și mai rele. Am avut parte de clienți al căror principal mesaj pentru sine era „Ești atât de idiot, un incompetent desăvârșit, care nu merită să fie fericit deloc“.
Caracterul negativ al vorbirii cu sine însuși conduce, de obicei, la anxietate și depresie și poate avea și alte rezultate nefericite. Profețiile care se autoîmplinesc sunt destul de des întâlnite: începi să dai crezare propriei propagande și aduci asupra ta lucrurile de care te temi.
Din fericire, și situația inversă e valabilă. Discuțiile pozitive cu sine vor tinde către atingerea rezultatelor dorite și vor genera sentimente benefice. Atunci când se confruntă cu o situație dificilă, Harriet își spune "Nu am nicio șansă și nu suport asta!", în vreme ce Glenda își spune "Nu am niciun motiv să mă supăr. O iau încet, pas cu pas, și probabil că o să mă descurc". Diferența de atitudine e evidentă. Glenda are șanse mult mai mari de a reuși, grație perspectivei sale pozitive.
Te ajută dacă schimbi ce îți spui? Cu siguranță. Spune‑ți suficient de des că vei da greș și aproape sigur o vei face. Spune‑ți suficient de des că vei reuși și îți vei crește semnificativ șansele de reușită și satisfacție." - fragment din cartea "Un minut la psiholog. Strategii ca să rămâi sănătos într-o lume nebună" (link) - Arnold A. Lazarus, Dlifford N. Lazarus
*
*    *
După luuungi analize :)) am ajuns la concluzia că nu ceilalți ne judecă cel mai mult ci chiar noi înșine. Cel mai aspru critic se află chiar în interiorul fiecăruia dintre noi și este cel care ne împiedică să fim creativi, să ne exprimăm clar opiniile în fața celorlalți și mai mult de atât, ne împiedică să găsim pacea interioară și să ne atingem potențialul maxim.
Poate oricine să ajungă să stăpânească acest dialog interior? Sigur că DA. Dar această transformare interioară depinde de prioritățile și credințele fiecăruia. Cred că se poate ajunge la liniște doar dacă renunțăm să ne identificăm cu mintea și conținutul ei și dacă devenim conștienți de adevărata noastră natură.
Spuneam că liniștea unui om depinde de priorități deoarece, în mod paradoxal, deși foarte mulți oameni se plâng de suferință, nu toți sunt gata să renunțe la ea. Ba chiar foarte puțini ar face/fac ceva concret pentru a da jos de pe umeri bagajul de gânduri neproductive și emoții toxice care îi apasă. Și asta tot din cauza criticului care stă ascuns în fiecare, a vocii care spune: "nu cred că se poate să fii liniștit în lumea asta", "nu cred că eu sunt capabil să-mi găsesc liniștea", etc.
Pentru cei care sunt gata să renunțe la suferință am construit seminarul Evoluția Conștientă pas cu pas care pune accent pe conștientizarea tiparelor nu doar de gândire, ci și emoționale și socio-relaționale, și include instrumente și exerciții pentru rescrierea acestora. Beneficiile, programul și detaliile de participare se găsesc AICI-link. La BUCUREȘTI - 28, 29 mai; CLUJ-NAPOCA - 4, 5 iunie sau IAȘI - 11, 12 iunie, te aștept cu drag pentru o experiență transformatoare alături de alți oameni curajoși care au decis să-ți depășească limitele.
*
Și pentru că subiectul referitor la gândurile noastre și dialogul interior este atât de vast, consider binevenit următorul material video în care Mooji răspunde în stilul simplu binecunoscut întrebării firești: "și totuși ce pot face când gândurile mă presează?" Vizionare plăcută și cu folos.. 


Articole conectate aici-linkaici-linkaici-link și aici-link. Un film documentar revelator pentru acest subiect este aici-link
Câteva perspective asupra jocurilor minții și regăsirii liniștii interioare oferă și următoare cărți e care le recomand cu căldură:
- "Un minut la psiholog. Strategii ca să rămâi sănătos într-o lume nebună" -A.A. și D.N. Lazarus- comandă aici-link;
- "Doar rămâi tăcut" -H.W.L. Poonja (Papaji - maestrul lui Mooji)- comandă online aici-link;
- "Dizolvarea egoului. Realizarea sinelui" -David R. Hawkins- comandă aici-link;
- "Liniștea vorbește" -Eckhart Tolle- comandă aici-link;
- "Pune-ți gândirea sub semnul întrebării și schimbă lumea" -Byron Katie- comandă aici-link;
- "Eliberarea de cunoscut" - Jiddu Krishnamurti - comandă aici-link.


Dacă este prima dată când ai pășit pragul acestui mic univers, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi aici să-ți aducă măcar un strop de informație și bucurie în plus. Listele "Articole recomandate", cea a cuvintelor cheie și căsuța "caută" din coloana din dreapta te pot ajuta să găsești mai ușor un subiect care îți place. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişareNiciun comentariu: