"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 15 iunie 2016

Dincolo de criticul interior și ura de sine

"Cu toții avem o moștenire psihică și un bagaj genetic. Trecutul interacționează cu prezentul, iar prezentul influențează viitorul. Suntem o verigă din lanțul generațiilor, legat fizic prin gene și pe plan psihic, prin contextul familial.

Acest lucru nu înseamnă însă că suntem condamnați să retrăim traumele strămoșilor noștri. Așa cum putem controla unele moșteniri pe plan fizic (de exemplu putem preveni apariția unui diabet printr-o alimentație corectă, dacă știu că am predispoziție față de această boală), în timp ce ne obișnuim cu altele (nu îmi pot controla statura), există totodată un determinism și un liber arbitru în moștenirea noastră psihică.

Cheia pentru a ne recâștiga libertatea și de a ieși din modele nefaste este conștientizarea repetițiilor care apar în viața noastră, decodarea și dezactivarea acestora. Acest demers ne va ajuta mai întâi să ne cunoaștem mai bine, pentru ca viața noastră să exprime tot mai mult ceea ce suntem cu adevărat. Cu cât ne apropiem mai mult de ceea ce este profund în noi, cu atât mai mult va căpăta viața noastră un sens.

De asemenea, ne poate ajuta să "curățăm", pentru strămoșii noștri, transmiterile nefaste. De exemplu, dacă într-o familie se repetă episodul sinuciderii, adică putem regăsi în fiecare generație unul sau mai multe cazuri de sinucidere, prin abordarea psihogenealogică este posibil să prevedem cine este cel mai dispus riscului de a fi atins de această problematică, în jurul cărei vârste, iar apoi să deprogramăm transmiterea și să facem în așa fel încât repetiția (în cazul acesta sinuciderea) să nu se producă." - fragment din cartea "Așchia nu sare departe de trunchi" - Joe-Ann Benoit
*
*    *
Într-adevăr, suntem urmăriți pe parcursul vieții de tiparele care ne-au fost transmise de familie în timpul copilăriei și adolescenței. Dacă ne-am oferi timp să le observăm, am rămâne uimiți câte lucruri facem "pe de rost", câte gândim după același tipar, câte reacții emoționale avem trase parcă la indigo.

Cele mai nocive astfel de tipare ne sunt apoi "livrate" de acea "voce" din mintea noastră numită critic interior. Este cel care naște îndoiala de sine și, în cazuri mai grave, ura de sine. Ca picătura chinezească, frazele gravate în subconștient în copilărie, gen "nu ești în stare de nimic", "niciodată nu termini ce-ai început" și altele asemenea, devenite acum ale noastre, ne picură-n urechi zilnic fiind capabile să ne îngenuncheze în cazul în care nu le putem stăpâni.

Nu doar o dată mi s-a întâmplat să cad din cauza acestor judecăți interioare și a standardelor foarte înalte pe care mi le-am impus de-a lungul vieții. Probabil ați crede că treaba asta li se întâmplă doar celor care țin cont de părerea celorlalți. Nu neapărat. Se poate întâmpla ca criticul interior să devină mai puternic după ce omul a depășit stadiul în care se lasă condus de părerile exterioare.

În situațiile respective mi-ar fi fost de folos să-mi amintesc că oamenii care se "afișează" fericiți tot timpul - pe net sau în viața reală - nu sunt tot timpul chiar atât de fericiți, doar lasă să se înțeleagă asta, așa, ca să pară deasupra celorlalți. Mi-ar fi fost util să știu că vulnerabilitatea e cea care ne face umani, o avem cu toții, chiar dacă nu toți oamenii o lasă să se vadă. Dar n-a fost să fie, nu m-am prins din prima, ci doar mai târziu 😀.

E important să știm că toată îndoiala de sine și ura -forma cronică a îndoielii- provin din ceea ce ne-au spus părinții, rudele, profesorii, din ceea ce le-au spus bunicii părinților noștri, străbunicii bunicilor noștri, etc. Se numesc tipare transgeneraționale.

E important să știm că nici unul dintre aceștia nu e vinovat pentru ceea ce ne-a spus, pentru toată "îndoctrinarea", deoarece așa au crezut ei că e mai bine și, în plus, nu au făcut-o conștient deoarece nu cunoșteau consecințele. Abia acum trăim timpuri în care știmsubconștientul ne conduce 70-90% din timp și că fiecărei credințe îi corespunde o cale neuronală în creierul nostru.

Abia acum știm că aceste căi neuronale pot fi schimbate (datorită proprietății creierului numite neuroplasticitate), dar sunt cu atât mai greu de schimbat cu cât credința pe care dorim s-o schimbăm este mai veche. Abia acum știm exact cât rău facem unui copil când îi spunem "ești prost" sau altele asemenea.

Devenind conștienți de aceste aspecte, ne vom scuti pe noi înșine de a-i învinui pe părinți, educatori, profesori, etc., de a ne distruge relațiile cu aceștia și de a cheltui energie și timp pe regrete, frustrări, etc. care ne intoxică și, oricum acestea nu rezolvă nimic.

E important să coborâm în noi din ce în ce mai adânc pentru a explora fiecare colț întunecat de ura de sine, fiecare porție de umbră, deoarece, oricât de ciudat ar părea, în astfel de colțuri ale ființei stau ascunse acele părți din noi care ne pot umple golul sufletesc și ne pot face să ne simțim din nou Întregi.

E important să știm că orice colț rămas neexplorat și/sau neacceptat va genera o mască ce ne va împiedica să fim autentici în diverse situații și, în mod simetric, va radia multă neacceptare și asupra celorlalți.

Cunoașterea acestor lucruri e necesară pentru a rescrie tiparele transgeneraționale, pentru a deveni din ce în ce mai liberi să fim noi înșine (alții decât reprezentanți fideli ai neamului nostru), pentru a ne simplifica viața și pentru a ne simți în armonie cu noi înșine și cu ceilalți

Despre deschiderea noastră către (re)cunoașterea îndoielii și urii de sine, iată un fragment dintr-o întâlnire cu Gangaji. Mulțumiri și recunoștință Silviei Asc pentru traducere. Vizionare plăcută și cu folos..


! Dacă îți dorești să depășești o situație dificilă și/sau ai nevoie de susținere sau ghidare în transformarea interioară - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.


INVITAȚIE:
✅ Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu sau pur și simplu îți dorești să-ți faci ție viața mai frumoasă, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 24, 25, 26 martie. Pentru reducerea lunii martie, beneficii, program și detalii click AICI-LINK. Vei putea participa online pe Zoom din confortul casei tale. La final vei primi un certificat recunoscut în UE, un suport de curs consistent* și un pachet consistent de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗.
***
Primul film pe care-l propun azi spre vizionare are o legătură subtilă cu subiectul de azi - este Lady Bird. M-a impresionat scenariul, felul în care sunt construite personajele dar și interpretarea actorilor (nu degeaba a fost nominalizat la cinci premii Oscar). Sper să vă placă povestea și să vă aducă inspirație. Vizionare plăcută aici-link.

Pentru că nu toți oamenii au copilării nefericite, m-am gândit să propun și un film care arată o altă perspectivă, una mai frumoasă. Este vorba despre "12 ani de copilărie" - un film deosebit ca și construcție, fiind filmat pe parcursul a 12 ani cu aceeași distribuție. Acesta oferă o privire asupra provocărilor maturizării personajului principal, din primele zile de școală până la terminarea liceului, o poveste care poate aduce conștientizări de folos și, de asemenea, inspirație. Vizionare plăcută pe Netflix sau aici-link.
***
Articole conectate:
- Autosabotajul - cum ne facem rău nouă înșine și
- Despre emoții negative, autosabotaj și igiena emoțională.

Cărțile pe care le recomand astăzi au darul de aduce clarificări și ajutor în schimbarea tiparelor de gândire și creșterea încrederii în sine, deci, enjoy!
- "Imperfecți, liberi și fericiți. Practici ale stimei de sine" -Christophe André- comandă online aici-link;
- "Așchia nu sare departe de trunchi" -Joe-Ann Benoit- comandă online aici-link (sau o mai puteți găsi în anticariate);
- "Îmbunătățește-ți stima de sine! 50 de exercitii practice" -Laurie Hawkes- comandă online aici-link;
- "Stima de sine - iubeşte-te pe tine pentru a trăi mai bine" -Patrice Ras- comandă online aici-link;
- "Cei șase stâlpi ai încrederii în sine" -Nathaniel Branden- comandă online aici-link;
- "Cuvintele iți modelează creierul" -Andrew Newberg, Mark Robert Waldman- comandă online aici-link;
- "Depășirea de sine" -Verena Kast- comandă online aici-link;
- "Ești un campion" -Zig Ziglar- comandă online aici-link;
- "Mă eliberez" -Frederic Fanget- comandă online aici-link;
- "Gândești corect, te simți perfect" -Robert D. Isett- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Ideea centrală a acestei pagini este dezvoltarea personală pe toate planurile, prin multiple abordări. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna Adina!
Interesant, placut, incitant. Multumesc pentru selectie si munca depusa. Succes la workshop-uri! (E. A.)