"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 15 iunie 2016

Dincolo de criticul interior și ura de sine

"Cu toții avem o moștenire psihică și un bagaj genetic. Trecutul interacționează cu prezentul, iar prezentul influențează viitorul. Suntem o verigă din lanțul generațiilor, legat fizic prin gene și pe plan psihic, prin contextul familial.
Acest lucru nu înseamnă însă că suntem condamnați să retrăim traumele strămoșilor noștri. Așa cum putem controla unele moșteniri pe plan fizic (de exemplu putem preveni apariția unui diabet printr-o alimentație corectă, dacă știu că am predispoziție față de această boală), în timp ce ne obișnuim cu altele (nu îmi pot controla statura), există totodată un determinism și un liber arbitru în moștenirea noastră psihică.
Cheia pentru a ne recâștiga libertatea și de a ieși din modele nefaste este conștientizarea repetițiilor care apar în viața noastră, decodarea și dezactivarea acestora. Acest demers ne va ajuta mai întâi să ne cunoaștem mai bine, pentru ca viața noastră să exprime tot mai mult ceea ce suntem cu adevărat. Cu cât ne apropiem mai mult de ceea ce este profund în noi, cu atât mai mult va căpăta viața noastră un sens.
De asemenea, ne poate ajuta să "curățăm", pentru strămoșii noștri, transmiterile nefaste. De exemplu, dacă într-o familie se repetă episodul sinuciderii, adică putem regăsi în fiecare generație unul sau mai multe cazuri de sinucidere, prin abordarea psihogenealogică este posibil să prevedem cine este cel mai dispus riscului de a fi atins de această problematică, în jurul cărei vârste, iar apoi să deprogramăm transmiterea și să facem în așa fel încât repetiția (în cazul acesta sinuciderea) să nu se producă." - fragment din cartea "Așchia nu sare departe de trunchi" - Joe-Ann Benoit
*
*    *
Într-adevăr, suntem urmăriți pe parcursul vieții de tiparele care ne-au fost transmise de familie în timpul copilăriei și adolescenței. Dacă ne-am oferi timp să le observăm, am rămâne uimiți câte lucruri facem "pe de rost", câte gândim după același tipar, câte reacții emoționale avem trase parcă la indigo.

Cele mai nocive astfel de tipare sunt preluate de ceea ce numim critic interior. Este cel care naște îndoiala de sine și, în cazuri mai grave, ura de sine. Ca picătura chinezească, frazele gravate în subconștient în copilărie, gen "nu ești în stare de nimic", "niciodată nu termini ce-ai început" și altele asemenea, devenite acum ale noastre, ne picură-n urechi fiind capabile să ne îngenuncheze în cazul în care nu le putem stăpâni.

Nu doar o dată mi s-a întâmplat să cad din cauza acestor judecăți interioare și a standardelor foarte înalte pe care mi le-am impus de-a lungul vieții. Probabil ați crede că treaba asta li se întâmplă doar celor care țin cont de părerea celorlalți. Nu neapărat. Se poate întâmpla ca criticul interior să devină mai puternic după ce omul a depășit stadiul în care se lasă condus de părerile exterioare.

În situațiile respective mi-ar fi fost de folos să-mi amintesc că oamenii care se "afișează" fericiți tot timpul - pe net sau în viața reală - nu sunt tot timpul chiar atât de fericiți, doar lasă să se înțeleagă asta, așa, ca să pară deasupra celorlalți. Mi-ar fi fost util să știu că vulnerabilitatea e cea care ne face umani, o avem cu toții, chiar dacă nu toți oamenii o lasă să se vadă. Dar n-a fost să fie, nu m-am prins din prima, ci doar mai târziu :)))

E important să știm că toată îndoiala de sine și ura -forma cronică a îndoielii- provin din ceea ce ne-au spus părinții, rudele, profesorii, din ceea ce le-au spus bunicii părinților noștri, străbunicii bunicilor noștri, etc. Se numesc tipare transgeneraționale. E important să știm că nici unul dintre aceștia nu e vinovat pentru ceea ce ne-a spus, pentru toată "îndoctrinarea", deoarece așa au crezut ei că e mai bine și, în plus, nu au făcut-o conștient deoarece nu cunoșteau consecințele. Abia acum trăim timpul în care știmsubconștientul ne conduce 70-90% din timp și că fiecărei credințe îi corespunde o cale neuronală în creierul nostru. Abia acum știm că aceste căi neuronale pot fi schimbate (datorită proprietății creierului numite neuroplasticitate), dar sunt cu atât mai greu de schimbat cu cât credința este mai veche. Abia acum știm exact cât rău facem unui copil când îi spunem "ești prost" sau altele asemenea.

Devenind conștienți de aceste amănunte, ne vom scuti pe noi înșine de a-i învinui pe părinți, educatori, profesori, etc., de a ne distruge relațiile cu aceștia și de a cheltui energie și timp pe regrete, frustrări, etc. care ne intoxică și oricum nu rezolvă nimic.

E important să coborâm în noi din ce în ce mai adânc pentru a explora fiecare colț întunecat de ura de sine, fiecare porție de umbră, deoarece, oricât de ciudat ar părea, în astfel de colțuri ale ființei stau ascunse acele părți din noi care ne pot umple golul sufletesc și ne pot face să ne simțim din nou Întregi. E important să știm că orice colț rămas neexplorat și/sau neacceptat va genera o mască ce ne va împiedica să fim noi înșine în diverse situații și, în mod simetric, va radia multă neacceptare asupra celorlalți.

Cunoașterea acestor lucruri e necesară pentru a rescrie tiparele transgeneraționale, pentru a deveni din ce în ce mai liberi să fim noi înșine, pentru a ne simplifica viața și pentru a ne simți în armonie cu noi înșine și cu ceilalți. Pe cei care au înțeles importanța schimbării tiparelor de gândire și doresc să înțeleagă natura procesului de transformare prin care trec îi invit la următoarele ediții ale seminarului "Evoluția Conștientă pas cu pas" care vor avea loc în BUCUREȘTI - 25,26 iunie și CLUJ-NAPOCA - 2,3 iulie. Vom discuta despre gradele de conștiență, etapele de conștientizare, tiparele de gândire, emoționale, socio-relaționale și imaginea de ansamblu a unei transformări autentice de durată. Descrierea completă a seminarului și detaliile de înscriere sunt AICI-link. Vă aștept cu drag 

Despre deschiderea noastră către (re)cunoașterea îndoielii și urii de sine, iată un fragment dintr-o întâlnire cu Gangaji. Mulțumiri și recunoștință Silviei Asc pentru traducere :*. Vizionare plăcută și cu folos..


Cărțile pe care le recomand astăzi au darul de aduce clarificări și ajutor în schimbarea tiparelor de gândire și creșterea încrederii în sine. Am ales link-uri de comandă către site-ul Elefant care, pentru câteva zile, oferă reduceri de peste 50% la aceste titluri și la încă alte 10.000 de produse, deci, enjoy!
- "Imperfecți, liberi și fericiți. Practici ale stimei de sine" -Christophe André- comandă aici-link;
- "Mă eliberez" -Frederic Fanget- comandă aici-link;
- "Așchia nu sare departe de trunchi" -Joe-Ann Benoit- comandă aici-link;
- "Cei șase stâlpi ai încrederii în sine" -Nathaniel Branden- comandă aici-link;
- "Cuvintele iti modeleaza creierul" -Andrew Newberg, Mark Robert Waldman- comandă aici-link;
- "Gândești corect, te simți perfect" -Robert D. Isett- comandă aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Ideea centrală a acestei pagini este Dezvoltarea Personală Integrală așa cum am definit-o aici-link. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând listele "Articole recomandate", Resurse video, cuvintele cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din aceeași coloană (sus). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare


3 comentarii:

Anonim spunea...

Buna Adina!
Interesant, placut, incitant. Multumesc pentru selectie si munca depusa. Succes la workshop-uri! (E. A.)

Maria-Aurelia spunea...

Cel mai simplu este sa-ti explorezi umbrele comunicand cu oameni aflati pe niveluri diferite de constiinta si observand " oglinzile" in care ne putem oglindi. Cel mai simplu se iese din programe ajutand mereu in jurul tau si nu doar oameni, ci orice entitate. Metodele asa zis spirituale importate de pe la altii ne-au transformat intr-un popor de lenesi. Nu-mi muncesc pamantul ca sa ma impamantenesc, ci merg cu talpile goale pe iarba. Nu plantez un copac ca sa ma reconectez la natura, e mai simplu sa ma holbez la un copac in culorile toamnei, ori unul inflorit. Mimez mila fata de animale, dar ma prefac ca nu vad maidanezii abuzati. Gunoaiele raspandite peste tot si animalele abuzate, apele otravite, padurile taiate arata pe ce nivel de constiinta ne aflam noi ca popor. In tara cu atatia pretins spirituali ne prefacem ca nu vedem nimic in jurul nostru. Unii spun ca nu vor sa vada, ca se incarca de negativitate. Daca fiecare om bolnav ar fi fost invatat de terapeut sa adopte un animal abandonat, sa-si ajute batranii de la tara sa-si munceasca pamantul, sa nu mai arunce gunoaie, sa ajute un copil sarac sa invete, am trai intr-o tara cu multa Lumina. Am avea nevoie de un Gandhi ca Model, altfel romanii or sa stea mereu cu mainile in buzunare, asteptand sanatate fara a-si face curat in suflet si in tara. Universul ne da atat cat dam. Am invatat sa fim lacomi, Universul ne-a inchis portile si ne lasa sa ne descurcam singuri. Si suferinta este tot purificare. Nu evoluam constient, punand manutele la treaba, vom evolua prin suferinta. Dl Florian Colceag avertizeaza de mult timp ca mor albinele. Urmam noi? Mi s-a intamplat si mie sa vorbesc prin grupurile de pe net despre suferinta pe care o producem in jurul nostru si despre faptul ca se va intoarce inapoi, sub forma de inundatii, seceta, boli fara leac. Mi s-a spus ca raspandesc frici, ori ca nu trebuie sa ne implicam, pentru ca animalele si-au asumat suferinta, e karma lor. Asa o fi? Atunci de ce mai pretinde omul ca este om? Pana si animalele se ajuta intre ele cand unul dintre membrii familiei lor este in impas.

Maria-Aurelia spunea...

Adina, iti vei asuma toate sufletele pe care le ratacesti? Calea ta nu este si calea altuia.Daca ti se pare ca ai ajuns pe un nivel inalt de constiinta mergand pe calea asta, gandeste-te ca vor veni oameni la cursuri atrasi de mirajul promisiunilor tale si vor astepta schimbari miraculoase. Pentru ca nu vor veni schimbarile, te vor injura pentru banii dati si vor pleca la alt maestru. Ai un adevarat paienjenis informational pe blog. Simt ca-mi vine sa lesin de la toxicul informatiei. E tactica paianjenului care construieste o retea pe internet menita sa atraga noi fraieri in panza. Illuminati asta vor: sa cream iluzie. Realitatea Noului Pamant se creeaza cu manutele la treaba. Restul...vorbe frumoase. In 2010, cand am inceput sa scriu povestile terapeutice imi facusem un prieten pe net. Scria poezii, parea sensibil. La un moment dat, destinul a facut in asa fel incat sa fim pusi amandoi la incercare. Intr-un forum de pe net un pacalici vindea iluzii. Poate ca nu as fi dat mare importanta intamplarii daca printre naivii atrasi in panza de paianjen n-ar fi fost si copii de 13-14 ani de a caror Lumina netrebnicul se folosea. Un veritabil vampir energetic ce-si secatuia victimele de energie...Amicul de pe net se prinsese si el ca in forum se petreceau lucruri necurate, inclusiv magie prin simboluri oculte. L-am rugat sa ma ajute sa oprim abuzul. Atunci ne-am separat.El a zis ca nu-i pasa, desi avea si el un copil care ar fi putut fi atras vreodata in capcana. Eu, desi nu am initieri de luptator, am ales sa ma pun singura impotriva vampirului caruia altii ii cantau osanale. Au trecut ceva ani de atunci. Eu am facut Saltul din 2010, dovada ca portalurile se deschid in orice moment, nu doar la 12.12.12. Am vazut de sus ca planul illuminati este ca diversi falsi profeti sa creeze un paienjenis informational menit sa zapaceasca oamenii. Noi suntem un TOT, natura ne vorbeste intr-o limba pe care omul n-o mai intelege pentru ca are inima impietrita la suferinta din jur. Randunicile nu au facut cursuri NLP, dar stiu sa se uneasca atunci cand specia le este in pericol. De sase ani incerc sa-i unesc pe romani in Dumnezeu Unu, dar romanii alearga de la un maestru la altul, iar la munca concreta in plan fizic suntem foarte putini. Karma nu se arde daca nu inveti mila fata de tot ce te inconjoara. O mila aplicata, desigur, nu una din varful buzelor. Eu zic sa treceti la treaba, sa nu mai contribuiti la construirea paienjenisului. Asta daca doriti sa aveti revelatii curate, nefiltrate prin iluzie. Sunteti intr-un punct de rascruce. Dumnezeu ne-a dat liber arbitru, nu ne forteaza. Pierdeti vremea? Din timpul vostru pierdeti si al copiilor Maestru de care e plina Romania. Sunt copii nascuti fara karma care nu suporta suferinta celorlalti copii si a animalelor. Se vor imbolnavi sau vor deveni autisti, suparati fiind pe adultii care rostogolesc la vorbe goale pe internet dar nu aplica nimic.

http://mariadakhel.blogspot.ro/2013/07/paianjenul-artist.html

http://mariadakhel.blogspot.ro/2011/10/margelele.htmlRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...