"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 31 august 2016

Între adaptare și exprimarea unicității

În interacțiunea noastră cu ceilalți, de multe ori e necesar să ne modelăm personalitatea pentru a ne adapta în anumite medii sociale. Câteodată, când nu e nevoie să ne decupăm prea mult, lucrurile sunt ușoare. Dar în alte cazuri, când e necesar să decupăm mai mult, se poate întâmpla să nu mai rămână mare lucru din ceea ce suntem și ne definește, iar asta este trist, uneori toxic.

De-a lungul istoriei, nu știu neapărat cum de s-a întâmplat, dar s-a pus atât de mult accent pe uniformizare, încât s-a ajuns ca cei care nu merg "în rând cu lumea" să fie marginalizați și etichetați drept neadaptați. S-a mers atât de departe încât cei care nu reușesc să fie în rând cu ceilalți au ajuns să se rușineze de neputința lor și, din acest motiv, să se simtă "defecți". Când, de fapt, sunt doar niște oameni care simt să fie ei înșiși fără constrângerile impuse de o societate plină de prejudecăți.

Mai mult de 80% din viața mea a fost despre... nevoia de a aparține și decupări repetate a ceea ce sunt, uneori radicale, cu scopul adaptării. De aceea, am analizat în repetate rânduri subiectul și m-am întrebat de multe ori cum stabilim limita optimă între a fi tu însuți și modelarea cerută de adaptare

Am ajuns la concluzia că trasarea acestei limite este specifică fiecăruia și că doar noi înșine o putem stabili într-o situație dată. Nimeni nu ne poate spune când anume exprimarea unicității devine o formă mascată a orgoliului, a nevoii de fi special (= superior celorlalți), cum nimeni nu ne poate spune când să ieșim dintr-un mediu toxic care ne sugrumă această unicitate. Echilibrul interior este o chestiune personală, iar pentru a-l găsi și a-l stabiliza avem nevoie de un grad cât mai mare de conștientizare.

Pentru că nu am uitat cum a fost 😁 și pentru că mai sunt mulți oameni care încă stau închiși în cochilie din cauza neadaptării, dau astăzi mai departe o poveste care m-a impresionat. Este vorba despre discursul TED al scriitoarei americane Lidia Yuknavitch intitulat: "Frumusețea de a fi inadaptat". Sper să vă placă deoarece este unul plin de inspirație și curaj.. 


! Dacă îți dorești să depășești o situație dificilă și/sau ai nevoie de susținere sau ghidare în transformarea interioară - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***
Articole conectate cu subiectul de astăzi:
- Fii tu însuți! Cu orice preț?,
- Cine ești când nu te vede nimeni? și
- Reziliența - secretul puterii interioare.

Cărți recomandate:
- "Puterea autenticității" -Mike Robbins- comandă online aici-link;
- "Drumul către tine însuți" --M. Scott Peck- comandă online aici-link;
- "Cum sa fii tu însuți" -Ellen Hendriksen- comandă online aici-link;
- "Libertatea. Curajul de a fi tu însuți" -Osho- comandă online aici-link;
- "Maturitatea. Responsabilitatea de a fi tu însuți" -Osho- comandă online aici-link;
- "Dacă m-aș asculta m-aș înțelege" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Ghid de supraviețuire în universul profesional" -Jacques Salomé- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag💗

Niciun comentariu: