"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

luni, 15 august 2016

Gândirea fals pozitivă și efectele ei nocive

"Pentru o civilizație atât de fixată pe obținerea fericirii, părem de‑a dreptul incompetenți la această sarcină. Una dintre cele mai bine‑cunoscute revelații ce țin de "știința fericirii" este descoperirea că, în ciuda numeroaselor avantaje ce vin odată cu viața modernă, nu prea am reușit să facem mare lucru pentru a ne îmbunătăți starea de spirit colectivă.

Cel mai ciudat adevăr pare a fi că dezvoltarea și creșterea economică nu ne fac în mod necesar o societate mai fericită, la fel cum nici creșterea venitului individual peste un anumit nivel nu ne face în mod necesar niște oameni mai fericiți. Nici o educație mai bună nu va face asta, cum nici numărul în continuă creștere de produse de consum nu va reuși. Ba chiar nici casele mai mari și mai elegante – care mai degrabă ne oferă privilegiul de a avea mai mult spațiu în care să ne simțim descurajați!

Probabil că nu aveți nevoie să vă spun că acele cărți de dezvoltare personală, apoteoza modernității în căutarea fericirii, sunt printre acele lucruri care eșuează în a ne face fericiți. Dar de dragul istoriei, menționez aici, că tocmai cercetătorii sunt cei care ne sugerează că aceste cărți nu ne sunt de ajutor.

(...) Atunci când mesajele devin mult mai specifice de atât, acești guru ai autoperfecţionării fac niște afirmații care pur și simplu nu stau în picioare la o cercetare mai atentă. Se pare, de exemplu, că a te descărca nervos nu te scapă de furie, cum nici a‑ți vizualiza obiectivele nu le face mai ușor de atins în realitate.

Iar atunci când aruncăm o privire pe acele studii care, mai nou, se publică anual cu privire la gradul de fericire al diferitelor țări de pe glob, constatăm cu uimire că cele mai "fericite" țări nu sunt acelea unde cărțile de dezvoltare personală se vând cel mai bine și nici în care psihoterapeuții sunt consultați ori de câte ori se ivește vreo problemă.

Cu alte cuvinte, existența unei "industrii a fericirii" înfloritoare nu este suficientă pentru a spori gradul de fericire a unei nații, ba chiar nu e deloc nerezonabil să suspectăm că, de fapt, ar putea face mai mult rău decât bine." - fragment din cartea "Antidotul. Fericire pentru oamenii care nu suportă gândirea pozitivă" -O. Burkeman.


Nu am reușit niciodată să-i cred pe cuvânt pe cei cu.. "Gândește pozitiv!" Să-i accept - da. Dar să-i cred (=să-i iau drept model) - nu. Adică pot accepta să văd pe cineva că preferă să privească în direcția opusă decât să privească în față realitatea, dar mi-am dat seama încă de la începutul căutărilor mele că asta nu poate fi o soluție pentru vreo problemă ce apare în viața de zi cu zi.

Citisem mai demult undeva că în locul forțării de a gândi pozitiv ar fi de preferat să ne dezvoltăm agilitatea emoțională. Adică, în loc să reprimăm emoțiile negative, să învățăm să le privim dintr-un alt unghi de vedere, într-o manieră conștientă și inovatoare. Acest lucru ne-ar oferi posibilitatea de a transforma obstacolele în oportunități de a ne depăși limitele

Despre gândirea fals pozitivă și efectele nocive ale acesteia am discutat și în emisiunea Cafeneaua Spirituală realizată de domnul Constantin Luca la TopAll TV (căruia îi mulțumesc pentru invitație). Emisiunea a fost realizată și difuzată pe 27 iulie, de aceea conține la final anunțul cu tabăra din august :)). Sper să fie de folos, vizionare plăcută.. :)


* Dacă ai nevoie de sprijin în procesul de transformare sau ghidare în schimbarea perspectivei din care privești viața - îți pot fi alături. Mă poți contacta pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.


Cărți recomandate:
"Antidotul. Fericire pentru oamenii care nu suportă gândirea pozitivă" -O. Burkeman- comandă online aici-link;
"Succesul redefinit" -Arianna Huffington- comandă online aici-link;
"Bucuriile înțelepciunii" -Yongey Mingyur Rinpoche- comandă online aici-link;
"Bucuria. Fericirea care vine din interior" -Osho- comandă online aici-link.
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Sunt 560 de articole care te așteaptă, așa că ai de unde alege :)) Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi listele "Articole recomandate" și cuvintele cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare



2 comentarii:

Ovidiu Zamfir spunea...

Interesantă postare.
Din fericire oamenii (măcar o parte din ei) au capacitatea intelectuală de a filtra informația și de a o adapta la necesitățile noastre.
Dacă am urma tot ce scrie în cărți, am înnebuni.
Legat de subiect, ca întotdeauna, moderația este cea mai bună cale de urmat și alături de pacea interioară, conștiința împăcată, este drumul cel mai sigur spre fericire.

Anonim spunea...

mi-a plăcut :)!
spor în toate bune :)!