"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 31 iulie 2016

Extazul iluminării și evoluția speciei umane (+ recomandare film)

"În cadrul hinduismului şi buddhismului, cosmizarea (iluminarea) este însoţită şi de un jurământ sacru: cei care ajung "Dincolo" şi trăiesc Nirvana se reîntorc de cele mai multe ori către planuri de conștiință care să le permită să acționeze în lume. De ce? Unitatea dintre toate ființele este simțită atât de adânc, încât iau hotărârea de a nu "părăsi" Pământul până când și ultima ființă născută nu se va elibera de toate limitările și va cunoaște Realitatea. Astfel, el devine un jivanmukta / boddhisattva, un sfânt printre oameni şi pentru oameni.

Sacrificiul mistic al unui boddhisttva este redat de tratatul buddhist Aksayamati Sutra: "un Bodhisattva este acela care se oferă pe sine tuturor creaturilor pentru a le ajuta să dezvolte întreaga rădăcină a binelui, în interesul binelui tuturor creaturilor, acela care se oferă, precum lumina unei lămpi în mijlocul tuturor creaturilor ca fericire a lor." - fragment din cartea "Experiența conștientizării" - autor Ovidiu Brazdău.


Nici o ființă preocupată în mod prioritar de sine, de interesele proprii, nu reușește să fie cu toată ființa în serviciul celorlalți. Desigur, există diverse "grade" de dăruire. Însă, pentru ca un Om să se dăruiască din toată inima celorlalți e nevoie să "uite" de propria identitate, să reușească să o depășească și să fi înțeles în mod profund că Umanitatea este un imens organism și că doar Împreună, prin cooperare, putem evolua ca specie.

Pentru că am mai vorbit despre asta, astăzi mă rezum la a da mai departe un discurs emoționant despre "scara" care duce dincolo de sine. Este vorba despre speech-ul lui Jonathan Haidt - expert în psihologie socială și profesor de leadership etic la New York University's Stern School of Business.

În scurtul său discurs, acesta oferă un răspuns provocator la întrebările: De ce căutăm să ne depășim limitele? De ce ne dorim să facem parte din grupuri mari, din mișcări sociale cu diverse țeluri comune?. Vă invit să-l vizionați pentru a afla idei demne de dat mai departe și pentru a ajunge să înțelegem necesitatea cooperării în evoluția umană.. 


Recomandarea mea de astăzi este un film tulburător, terapeutic pentru regăsirea puterii interioare și a curajului necesar primului pas pe drumul acestei regăsiri. Este despre voință, perseverență și depășirea limitelor umane. Pelicula reprezintă ecranizarea unei povești de viață 100% reale - povestea lui Robyn Davidson care a parcurs 1700 de mile (peste 2700 kilometri) prin deșertul din vestul Australiei utilizând cămile. Fotografii din călătoria acesteia (din 1977) pot fi admirate aici-link.

Nu vă povestesc mai mult, spun doar că merită urmărit și simțit, deoarece, cum spuneam și aici-link, subconștientul nu face diferența între o experiență trăită de noi și una în care pășim cu imaginația.. Filmul numit Tracks poate fi vizionat online aici-link, aici-link sau aici-link, deși mai bine cumpărați dvd-ul pentru o vizionare de calitate.

Articole conectate cu tema discursului de mai sus: Unu - filmAlegerea este a noastră, Paradis sau uitare.

Câteva cărți minunate care ne pot face să privim viața altfel (transport gratuit oriunde în țară pentru orice comandă):
- "Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica și religia?" -Jonathan Haidt- comandă online aici-link;
- "Teoria Fericirii" -Jonathan Haidt- comandă online aici-link;
- "Transcenderea nivelurilor conștiinței" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Dizolvarea egoului. Realizarea sinelui" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Iluminarea, singura revoluție" -Osho- comandă online aici-link;
- "Experiența conștientizării" - Ovidiu Brazdău - comandă online aici-link.
***
Dacă este prima dată când ai pășit pragul acestui mic univers, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi aici să-ți aducă măcar un strop de informație și bucurie în plus. Lista "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta te pot ajuta să găsești mai ușor un subiect care îți place. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Un comentariu:

Inchirieri auto Bucuresti spunea...

Ai un blog extraordinar si articole de calitate, dezvoltarea personala este un factor important in evolutia unui om.