"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 12 octombrie 2016

Privind adevărul în față

Lucrând în învățământ și apoi ca trainer mi-am dezvoltat un fel de abilitate care-mi permite să văd cu ușurință potențialul oamenilor pe care-i întâlnesc. Mă refer la potențialul eliberării de suferință ce există în fiecare dintre noi. Pentru că da, în fiecare dintre noi există această putere interioară. Doar decizia de a acționa în acest sens este diferită de la om la om.

Mi se întâmplă deseori să ascult povești de viață cutremurătoare. În majoritatea cazurilor reușesc să rămân detașată știind că doar detașarea mă ajută să privesc și să ascult limpede iar mai apoi să susțin persoana respectivă în găsirea răspunsurilor proprii. Dar se mai întâmplă din când în când ca detașarea să nu-mi iasă. Deși m-am "prelucrat" în acest sens și am renunțat demult la rolul de salvator.
Se întâmplă să mai pierd din detașare atunci când întâlnesc oameni care mai au doar un milimetru până la eliberarea de suferință și nu-l fac. E foarte greu să stai zen și să privești treaba asta - cum un om bate pasul pe loc deși știe tot ce trebuie să știe și este echipat cu tot ce-i trebuie: intuiție, minte, instinct. E foarte greu să stai impasibil privindu-l cum se învârte în cerc fabricându-și scuze și/sau justificări pentru neputința de a parcurge acel milimetru care i-a mai rămas din drumul către eliberare. E greu mai ales când e vorba de persoane dragi.

Când mi se întâmplă, mi-amintesc urgent trei lucruri (le folosesc ca ancore):

1. Nimeni nu poate lua decizii și nici nu poate parcurge drumul în locul altuia. Chiar dacă-i prețuim pe cei din jurul nostru, e necesar să-i lăsăm să-și ducă experiențele la extrem dacă asta vor. Pentru că în anumite cazuri doar aceste extreme ne zguduie suficient cât să facem saltul de la un sistem de valori la altul, de la o perspectivă din care privim viața la alta.
Gândindu-mă că nu doar mie mi-e greu să privesc suferința oamenilor, dau mai departe un video în care Mooji ne oferă câteva idei care ajută la detașare. Vizionare plăcută și cu folos..


2. Oamenii sunt dependenți de suferință. Da, știu cum sună asta, mi-amintesc cum am reacționat acum mulți ani când am auzit pentru prima dată ideea că oamenii iubesc suferința și sunt dependenți de ea. Dar, da, majoritatea oamenilor consideră suferința drept o cruce pe care trebuie s-o poarte (cu care unii chiar se laudă), un fel de principal sens al vieții fără de care chiar nu și-o pot imagina. Și dacă am enumera sub câte forme se poate deghiza această atitudine...mulți oameni ar rămâne uimiți.
Despre dependența de suferință și eliberarea de aceasta ne vorbește Eckhart Tolle în conferința de mai jos care merită cu prisosință timpul necesar (re)vizionării. Sper să fie de folos și aceasta, Vizionare plăcută :)



3. Cât timp pot încă suporta o situație de fapt, oamenii nu au motivația și nici răbdarea să aplice ceva din ce știu (sau să caute vreo soluție la "nu știu"). De unde știu asta? Pe lângă experiența proprie, statisticile acestui blog arată timpul pe care-l petrec vizitatorii pentru a viziona materialele (*fără numele lor, desigur). Așa se face că lucrurile ce țin de echilibrul psiho-emoțional sunt amânate muuuuult mai mult decât cele ce țin de echilibrul fizic.

Știu că suferința face bine. Dar încă nu mi-e ușor s-o privesc. Continui să lucrez la asta.

***
Câteva cărți remarcabile : 
- "Demonul amiezii. O anatomie a depresiei" -Andrew Solomon- comandă online aici-link (Volum finalist la Premiul Pulitzer, câștigător al National Book Awards și inclus în lista The Times a celor mai bune o sută de cărți ale deceniului);
- "Exerciții de meditație pentru depașirea depresiei" - M. Williams, J. Teasdale, Z. Segal, J. Kabat-Zinn - comandă online aici-link;
- "Ieșirea din depresie" -Dominique Barbier- comandă online aici-link;
- "Învinge depresia înainte ca ea să te învingă" -Robert L. Leahy- comandă online aici-link;
- "Flux. Psihologia fericirii" -Mihaly Csikszentmihalyi- comandă online aici-link;
- "Un minut la psiholog. Strategii ca să rămâi sănătos într-o lume nebună" -A.A. și D.N. Lazarus- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista "Articole recomandate" și cuvintele cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗



Niciun comentariu: