"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 12 aprilie 2018

Creierul și conștiința - informații esențiale pentru sănătate

Legătura care există între creier și conștiință este încă un mister pe care oamenii de știință nu au reușit să-l deslușească deși sunt multe teorii în această privință. Chiar dacă mulți oameni nu văd la ce ne-ar folosi să știm cum se naște sentimentul de A FI, subiectul are o foarte mare importanță și multe consecințe a căror cunoaștere va schimba cu siguranță viața noastră de zi cu zi. De aceea, cu cât mai multe puncte de vedere cunoaștem, cu atât putem să ne formăm o viziune mai clară asupra modului în care putem schimba și simplifica experiențele pe care le trăim în vederea îmbunătățirii sănătății noastre și a calității vieții.

Importanța deosebită a subiectului decurge și din faptul că înțelegerea neuroplasticiății (această proprietate extraordinară a creierului nostru) ne permite nu doar modificarea concretă a percepției asupra realității ci și a realității în sine - dacă e să luăm în considerare influența observatorului asupra realității demonstrată de fizica cuantică.

Din aceste motive dau astăzi mai departe un interviu extrem de interesant cu domnul prof. univ. dr. Dafin Mureșanu – director al Departamentului de Neuroștiințe al Facultății de Medicină și Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj Napoca, preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, Co-Preşedinte al Panel-ului Ştiinţific de Neurorecuperare al Academiei Europene de Neurologie, preşedinte al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.

Interviul conține informații științifice de o imensă valoare explicate cu multă răbdare astfel încât să poată fi înțelese de către cei care nu sunt familiarizați cu limbajul specific neuroștiințelor. Iată doar câteva extrase:


"Reconfigurarea stărilor cognitive și de conștiință duc la modificări structurale la nivelul structurii sistemului nervos. Și nu numai la nivelul structurii sistemului nervos, ci la nivelul întregului organism. Prin urmare, astăzi avem faptic demonstrat că există o relație directă și în sens invers: conștiința influențează materia și o poate influența independent. Acest lucru a fost demonstrat aproximativ în ultima decadă, există grupuri de cercetători în special la UCLA (University of California Los Angeles) care lucrează nemijlocit în domeniul științelor cuantice și au demonstrat acest lucru.

Clinicieni la Universitatea din Montreal împreună cu grupuri de studiu imagistic au demonstrat faptul că anumite programe de training mental, o anumită educație, o reconfigurare a modului de a gândi, o reconfigurare a modului de a-ți concentra atenția asupra unor elemente duc la schimbări drastice la nivelul sistemului nervos capabile de a influența stări patologice (boli) și astfel de a ne comuta dintr-o stare patologică într-o stare normală (de sănătate)."

"(...) Când unele structuri neuronale sunt lezate, alte structuri se pot reconfigura și pot prelua funcția zonelor afectate. Nu numai făcând neapărat ceva fizic (kinetoterapie, training cognitiv, mișcând mâinile într-un anumit fel, etc.) vom determina un efect asupra zonei lezate și o recuperare. Nu. Aceasta era filozofia clasică a unei terapii bine conduse (...). Este mai mult de atât. Astăzi știm că anumite deficite se pot recupera nu neapărat prin exercițiu fizic real ci și prin exercițiul imaginativ. Ajunge ca pacientul să-și imagineze că face o anumită activitate."

Atât de mult mi-a plăcut interviul că mi-a fost greu să mă abțin să nu-l transcriu tot.😁

Ultimul extras de mai sus explică foarte bine de ce în multe articole am pus accentul pe exercițiile de exercițiile de imaginație, pe fitness-ul fitness-ul emoțional și de ce am spus că empatia (în sens extins) poate fi o metodă de cunoaștere universală, de investigare și de extindere a conștiinței.

Merită fiecare minut investit. Felicitări domnului prof.univ.dr. Dafin Mureșanu pentru bunăvoința de a oferi publicului larg informații de o asemenea valoare și importanță și, bineînțeles, felicitări domnului Cristian Mureșanu pentru realizarea unor interviuri atât de interesante pentru TVR Cluj. (*Imaginile din fragmentul min 9-12 sunt blurate în mod intenționat de realizator din motive privind drepturile de autor.) Vizionare plăcută!


În completarea subiectului găsiți informații interesante și în articolul: Secretele creierului și efectele vindecătoare ale... cunoașterii.

Pentru cei interesați să înțeleagă cum funcționează și să-și dezvolte creierul și capacitățile sale, iată câteva cărți care merită toată atenția:
- "Creierul. Povestea noastră" -David Eagleman- comandă online aici-link;
- "Incognito. Viețile secrete ale creierului" -David Eagleman- comandă online aici-link;
- "Creierul se transformă" -Norman Doige- comandă online aici-link;
- "Creierul vindecător. Miracolul neuroplasticității" -Norman Doige- comandă online aici-link;
- "Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane" -Daniel Siegel- comandă online aici-link;
- "Antrenament pentru creier" -James Harrison, Mike Hobbs- comandă online aici-link (200 de exerciții pentru creșterea puterii minții);
- "Ce ne spune creierul" -V.S. Ramachandran- comandă online aici-link;
- "Manual de utilizare a creierului" -B. G. Bodenhamer, M. L. Hall- comandă online aici-link (1+2);
- "Creierul activ pentru viata si profesie" -Scott G. Halford- comandă online aici-link;
- "Creierul lui Buddha" -Rick Hanson, Richard Mendius- comandă online aici-link;
- "Antrenează-ți creierul" -Joel Levy- comandă online aici-link;
- "Creierul de Homo Sapiens" -Dragoș Cîrneci- comandă online aici-link;
- "Creierul și inteligența emoțională" -Daniel Goleman- comandă online aici-link;
- "Creierul și inteligența emoțională" -Richard J. Davidson, Sharon Begley- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima oară aici, îți urez bun venit! Sper să găsești subiecte care îți plac în lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Niciun comentariu: