"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 5 aprilie 2018

Pericolul unei singure păreri (despre credință și prejudecăți)

Când suntem copii, privim părinții ca pe o autoritate și le preluăm părerile de-a gata, din mers. E cumva o lege a firii. Apoi, în clasele mici și chiar mai departe, îi privim la fel pe profesori preluându-le fără discernământ concepțiile și, uneori, dacă se întâmplă să-i simpatizăm, chiar și felul de-a fi.

Dacă avem șansa să avem părinți deschiși la inimă și minte și profesori asemenea, atunci parcursul nostru în viață este lin și ne formăm o personalitate tolerantă și deschisă către ceilalți. Dar dacă se întâmplă să creștem într-un mediu mai puțin tolerant și/sau plin de idei preconcepute despre semenii noștri, atunci e mai puțin probabil să devenim toleranți și plini de compasiune la maturitate. Iar dacă dorim să ne autoeducăm în acest sens, simțim o puternică rezistență a tiparelor mentale și comportamentale.

Într-adevăr, ne mai pot salva pe parcurs lectura, cărțile și filmele (în cazul în care acestea sunt alese cu grijă). Însă asta această "salvare" este destul de rar întâlnită deoarece lectura este un obicei aproape dispărut pentru tânăra generație.

Atunci când privești viața prin prisma unei singure păreri/concepții preluată de la ceilalți fără discernământ e ca și cum ai avea în față un întreg peisaj dar ai putea vedea doar o "felie" din acesta, restul fiind obturat de credințele limitate. De ceea ce vrei tu să fie realitatea. E un fel de negare a tot ce nu se încadrează în acea părere/concepție despre lume și viață.

Nu mi-a ieșit încă din minte povestea omului de afaceri din Brașov care și-a omorât soția, fiul și fiica (ambii fiind adolescenți). Nu mi-a ieșit din minte din momentul în care am aflat de la tv și de pe net povestea care l-a condus spre săvârșirea acestei fapte și ceea ce a scris în jurnalul său. Faptul că l-a condus aici o singură părere, o singură viziune despre lume și viață. Din fragmentul de mai jos vă veți da seama la ce mă refer:

"Au plecat într-un loc mai bun decât unde ne aflăm noi, pe Pământul subjugat, şi noi sclavi pe el. Am înţeles că suntem fiinţe de lumină, dar am ajuns în Babilon, nimeni nu se mai înţelege cu nimeni, cuvintele aruncate sunt foarte des grele, chiar şi în familie. Familiile sunt dezbinate, fugiţi din ţară, ţara este sărăcită maxim, nimic nu mai are valoare, doar banii [...]" - de fapt, e un fel de amestec new age cu concepția despre păcat venită din religii. Probabil s-ar fi înțeles mai bine ce l-a determinat să facă asta dacă nu ar fi lipsit partea din jurnal în care descrie revelaţia care spune că a avut-o la mănăstirea Şinca Veche (sursa).

Nu am scris aceste rânduri ca să întristez pe cineva chiar în această săptămână dinaintea Sărbătorilor Pascale, ci pentru a atrage atenția asupra pericolului unei singure viziuni despre lume și viață. Pentru că, privind viața printr-o singură fantă este sigur că vom rămâne orbi la nevoile celor de lângă noi, ne vom permite să-i judecăm chiar dacă nu le cunoaștem povestea, uitând cel mai important lucru: faptul că și ei sunt.. la fel de oameni ca și noi.

E un motiv să dau mai departe și povestea emoționantă a lui Megan Phelps-Roper care s-a născut și a crescut în interiorul celei mai controversate biserici din America dar care a reușit să conștientizeze contradicțiile ideologice din cadrul viziunii acesteia și apoi a părăsit-o. Este un discurs extraordinar în care ea ne împărtășeşte experiența ei de radicalizare dar și patru pași eficienți pentru a ne dizolva ceața prejudecăților și a-i accepta pe cei care au păreri diferite de ale noastre. Vizionare plăcută..Recomandările de astăzi pentru lectură sunt pe tema relaționării și prezintă puncte de vedere utile și mai ales aplicabile:
- "Arta de a cultiva relații durabile" - Gerard Apfeldorfer - comandă online aici-link;
- "Jocurile noastre de toate zilele. Psihologia relațiilor umane" - Eric Berne - comandă online aici-link;
- "Toți comunicăm, dar puțini stabilim și relații" - John C. Maxwell - comandă online aici-link.
- "Trăind cu cei apropiați în fiecare zi...viața!" - Jacques Salomé - comandă online aici-link;
- "Trăind cu ceilalți în fiecare zi...viața!" - Jacques Salomé - comandă online aici-link;
- "Comunicarea relațională pe înțelesul celor mici" - Jacques Salomé - foarte importantă pentru părinții care vor să aibă o relație armonioasă cu copiii lor - comandă online aici-link.
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Sunt peste 600 de articole care te așteaptă, așa că ai de unde alege 😄 Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

Niciun comentariu: