Există oameni pe care-ți poți lăsa sufletul ca pe o pernă să se odihnească. Oameni care nu te judecă, nu-ți pun etichete, nici standarde pe care să le-atingi pentru a te prețui. Nu-ți vânează greșelile și nu trag concluzii pripite despre tine sau ce vrei să spui. Au răbdare nelimitată, sunt prezenți cu toată ființa atunci când te ascultă și sunt acolo pentru tine oricând ai nevoie de ei.
Mai demult credeam că astfel de oameni există doar în povești sau în filme, cum probabil vor crede mulți dintre cei care citesc aceste rânduri. Dar când vei întâlni și tu unul, vei ști că ei există cu adevărat. Eu îi numesc oameni care aduc pacea.
Da, astfel de oameni sunt foarte puțini. Pentru că trăim vremuri care ne țin atenția ocupată cu o mulțime de lucruri de făcut. Și de gândit. Vremuri în care totul e construit să ne distragă atenția și să ne țină ocupați. Să nu gândim. Să nu ne uităm în jur. Să nu avem sentimente decât cel mult pentru cei din familie. Să-i vedem pe oamenii de pe stradă ca pe niște obiecte ce fac parte din decor. Să nu ne dăm seama că și ei sunt oameni asemeni nouă. Toți sunt oameni asemeni nouă chiar dacă sunt diferiți. Toți au în ei un suflet în care-și poartă visele, durerile și pe cei dragi.
"N-am timp." Asta îmi spun oamenii când vine vorba despre ceilalți oameni, mai ales despre necunoscuți. Că n-au timp să se gândească la asta. La umanitatea celorlalți. Nu-și permit prea multe sentimente pentru că asta (spun ei) îi înmoaie. Și că nu au timp și chef de.. "filozofeală". Atunci de ce ne mirăm că atunci când cădem pe stradă nu ne ridică nimeni? Cred că asta e ceea ce primim în schimb pentru ceea ce oferim.
Dar oare, dacă ni s-ar mai da o șansă, dacă ni s-ar mai da niște timp, am face lucrurile altfel? Ne-am oferi timp să observăm și altceva decât propria persoană? Decât propria dezvoltare? I-am vedea în sfârșit și pe ceilalți ca pe noi înșine?
Altfel spus: de câte șanse am avea nevoie pentru a deveni fiecare dintre noi un Om care aduce pacea?
Cele trei materiale pe care le dau mai departe astăzi au legătură cu ce am spus în această introducere. Primul material e un discurs profund emoționant despre o schimbare de perspectivă pentru o întrebare simplă pe care și-o pun oamenii când întâlnesc un prag al vieții: De ce eu? Este susținut de Dragoș Cristian Fînaru - un om minunat implicat în atâtea proiecte (multe de voluntariat cu implicații sociale majore) încât nici nu știu cum să-l prezint. Voi spune doar că oriunde e prezent atinge sufletele și destinele mai multor oameni.
Sper ca discursul lui să vă inspire și să vă puneți mai des întrebarea De ce eu? în varianta pe care Dragoș o propune cu căldura și emoția care-l caracterizează..
"Nimeni nu este în plus astăzi. Fiecare om există pentru un anumit motiv, cu un scop anume – cu o misiune a lui. DA, să-ți faci o viață frumoasă, pentru tine și pentru cei dragi! DA, să fii fericit și să te bucuri cât mai mult! Și DA – să reușești în viață! Să obții ceea ce consideri tu a fi succesul, mai curând decât ceea ce îți impune societatea. Dar, mai presus de toate, SĂ ÎNSEMNI CEVA! Viață ta SĂ CONTEZE – și SĂ FIE UTILĂ! Și să le fii de folos cât mai multor oameni. Astfel, fiecare dintre noi poate ieși din sfera comună, înălțându-se la nivelul extraordinarului. Și se poate număra PRINTRE CEI MAI BUNI CARE AU EXISTAT VREODATĂ!" - fragment din "Scrisorile secrete ale călugărului care și-a vândut Ferrari-ul" scrisă de Robin S. Sharma.
Primul film pe care-l recomand m-a inspirat să pun mai sus întrebarea: de câte șanse am avea nevoie pentru a deveni unul dintre Oamenii care aduc pacea? Este vorba despre "Before I fall" ("Înainte să cad") - un film care le va părea superficial doar celor care-l privesc superficial. Îl puteți viziona mai jos, sper să vă placă și să-i gustați mesajul..
Al doilea film duce lucrurile la următorul nivel nu doar din punctul de vedere al profunzimii ci și pentru că este o poveste 100% adevărată - fiind vorba despre ecranizarea memoriilor din perioada primului război mondial al Verei Brittain voluntar, asistentă, scriitoare, feministă, pacifistă.
Cartea sa "Testamentul tinereții" a fost declarată una din cele mai bune memorii de război scrise vreodată. În rolurile principale din filmul cu același titlu sunt Alicia Vikander și Kit Harington (Jon Snow din Game of Thrones). Îl puteți viziona mai jos, sper să vă aducă măcar inspirația pe care mi-a adus-o mie..
REMINDER 1: Te invit într-un loc de basm, într-o atmosferă de la suflet la suflet, într-o tabără cu un format unic, să regăsim Bucuria de A FI. Va fi o EXPERIENȚĂ care îți va schimba perspectiva și-ți va reda echilibrul. Într-un mod relaxat, "de vară", vom discuta despre experiențe concrete de viață și transformarea interioară autentică. Vom face o mulțime de exerciții și chestii faine despre care am amintit în descriere, dar am pregătit și multe surprize. Se va desfășura în perioada 23 - 27 august. Detaliile organizatorice se găsesc pe pagina taberei AICI-link. Te aștept cu drag 💗
REMINDER 2: Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Vei primi o mulțime de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, un suport de curs consistent*, fișe de lucru/exerciții și un certificat care-ți permite deschiderea unui cabinet. Pentru detalii click AICI-LINK. Te aștept cu drag 💗
***
Articole conectate cu subiectul acestui articol: Cele 5 rânduri ale responsabilității, Cele mai (ne)prețuite daruri și 3 pași importanți pentru relații armonioase.
Cărți recomandate:
- volumele scrise de Vera Brittain - comandă online aici-link;- volumele scrise de Robin S. Sharma - comandă online aici-link sau aici-link;
- "Ia inițiativa" (audiobook) -John Izzo- comandă online aici-link;
- "Cele cinci secrete pe care trebuie sa le descoperi înainte de a muri" (audiobook) -John Izzo- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima oară aici, îți urez bun venit! Sper să găsești subiecte care îți plac cu ajutorul listei cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu