"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 15 februarie 2015

Cercetări științifice despre.. iubire (+ recomandare filme)

"Iubirea este hrana sufletului. La fel cum alimentele hrănesc trupul fizic, iubirea hrănește sufletul. Dacă trupul nu primește alimentele de care are nevoie, el devine slab. La fel se petrec lucrurile și cu sufletul. Dacă nu beneficiază de iubirea de care are nevoie, devine slab, se va îmbolnăvi." – Osho

"Dragostea îi arată omului cum ar trebui el să fie. Când iubești, descoperi în tine o nebănuită bogăție de tandrețe și duioșie și nici nu-ți vine să crezi că ești în stare de o astfel de dragoste." – A. P. Cehov

Într-adevăr, dragostea ne schimbă și ne ajută să descoperim în noi lucruri care nu știam că le conținem. Desigur, nu toate sunt strălucite.. :)), mai e și atașamentul, gelozia și multe altele, dar asta e altă poveste.

Cum oamenii sunt din ce în ce mai curioși, iată că s-au înmulțit și cercetările științifice asupra..iubirii.


Helen Fisher - doctor în antropologie, profesor cercetător la departamentul de antropologie de la Rutgers University este expert în astfel de studii. Cercetările sale au scos la iveală multe lucruri uimitoare despre statornicia și nestatornicia cuplurilor, despre chimia atracției și despre evoluția și importanța socială a iubirii.

Este și autoarea a cinci cărți, două dintre acestea - "The Anatomy of Love" ("Anatomia iubirii") și "The First Sex" ("Prima dată") - fiind incluse de către New York Times pe lista cărților remarcabile. Un discurs bine documentat, interesant, util dar și amuzant, vizionare plăcută..


Pentru că nu am putut alege doar unul, astăzi recomand două filme care ne poartă în două povești minunate despre iubire și călătorii în timp. Este vorba despre:

*"Soția călătorului în timp" (The Time Traveler's Wife) link online-aici și
*"Era și timpul" (About Time) link online-aici.

Ambele au darul de a umple inima privitorului de bucurie și de a ne reaminti faptul că inimile noastre sunt "proiectate" pentru iubire, vizionare plăcută 💗

Recomand bineînțeles singura carte a lui Helen Fisher care a fost tradusă în limba română:
- "De ce el? De ce ea?" - comandă online aici-link - deoarece cuprinde informații foarte folositoare în autocunoaștere, un chestionar pentru identificarea personalității (Explorator, Conducător, Constructor și Negociator) și o schemă a alegerilor partenerului de cuplu în cazul diverselor tipuri de personalități.

Recomand de asemenea:
"Dragostea este suficientă...și alte minciuni despre viața în 2" -John W. Jacobs- comandă online aici-link;
"Iubirea nu este de ajuns" -Aaron T. Beck- comandă online aici-link sau aici-link;
"Dragoste sau dependență?" -Brenda Schaeffer- comandă online aici-link;
"Femei inteligente, relații sănătoase" -Augusto Cury- comandă online aici-link;
"Arta de a cultiva relații durabile" -Gerard Apfeldorfer- comandă online aici-link;
"Toți comunicăm, dar puțini stabilim și relații" -John C. Maxwell- comandă online aici-link;
"Jocurile noastre de toate zilele. Psihologia relațiilor umane" -Eric Berne- comandă online aici-link;
"Creier roz, creier bleu" - Lise Eliot - comandă online aici-link;
"Iubire, libertate, solitudine " - Osho - comandă online aici-link;
"24 de teste despre iubire și sexualitate" - Louis Janda - comandă online aici-link.
***
În cazul în care abia ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗



2 comentarii:

La Tataie spunea...

Am trecut de pasul de a intelege de acesta este unul dintre primele bloguri listate de google.
Si mi-a parut rau sa aflu ca este inca o iluzie.
Am incercat sa intru in "bonusul" acestei postari si iar m-a cuprins frustrarea :
- Un dr. socio-psiholog etc (antropolog chiar - am citit abia acum)ce studiaza fenomenul (iubirea - anatmia ei) de 45 de ani, are atata lipsa de prezenta de spirit sa se prezinte in cel mai distructiv mod la care se mai adauga si niste operatori video ce ii pun cruce definitiv pentru mine filmuletului:
-gesticuleaza si se agita la fiecare cuvant ca un om nesigur si te oboseste din primul minut. OK!... "un medic" nu il cataloghezi dupa cat de bolnav este " ok ok ... vine cameramanul care o surprinde mai ales in cadrele apropiate cu propria imagine a dnei dr. proiectata in spate pe 20 de m2... ma dor ochii doar cand scriu despre imaginea asta .. ok ok ...
la fiecare 10 cuvinte foloseste cel putin o data cuvantul sex, iar conotatiile generale se invart tot acolo .. cat de frustrata sexual sa fie aceasta dna dr. .... ? ... Poata sa spuna quintesenta in doar 4 cuvinte : love is just sex, sometimes... gata! ... si nici nu ma mai dor ochii si castig o gramaaaada de timp ... pacat.

Adina Amironesei spunea...

@ Lukyan Tataie:
După părerea mea, iubirea nu este o iluzie, se și subînțelege din celelalte articole, dar am postat speach-ul pentru celelalte studii pe care le consider utile.
Așa cum spuneam și aici-link, din mai multe experiențe am învățat că "mesagerul" contează mai puțin şi că cele mai importante sunt informațiile transmise, mai exact ce îmi aduc acestea nou, util și aplicabil în viața mea de zi cu zi. Cu atât mai puțin mă interesează modul cum a fost filmat discursul sau limbajul corpului său. :))
Am mai observat că atunci când atenția ne este distribuită și spre alte detalii, pierdem mult din semnificația mesajului transmis. Deh.., suntem limitați :)) și imperfecți pe deasupra.. :)) Sau, cine știe, poate or fi și oameni perfecți, însă eu nu cunosc :))