"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 19 ianuarie 2020

Cauzele reale ale depresiei și anxietății și soluții surprinzătoare (+ recomandare filme)

"Deoarece ți s-a oferit o explicație greșită pentru apariția depresiei și anxietății tale, cauți soluțiile greșite. Deoarece ți s-a spus că depresia și anxietatea reprezintă defecte ale substanțelor chimice din creierul tău, vei înceta să mai cauți răspunsurile în viața ta, în psihicul tău și în mediul tău, și nu vei mai încerca să le schimbi.

Vei rămâne blocat într-o poveste cu serotonină. Vei încerca să scapi de sentimentele depresive din mintea ta. Dar nu va funcționa, decât dacă scapi de cauzele sentimentelor depresive din viață ta. Suferință ta nu este o avarie. Este un semnal – un semnal necesar.

Este un citat din cartea "Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare" scrisă de Johann Hari. Cartea a ajuns bestseller în S.U.A., Marea Britanie, Canada și Australia și a fost tradusă în 15 limbi datorită perspectivei cuprinzătoare în care descrie cauzele reale ale depresiei și anxietății culese de Johann Hari de la oamenii de știință care au reușit să descopere soluțiile ce functionează durabil.

"Depresia este un mesaj și trebuie să ascultăm acel mesaj. Toți oamenii deprimați și anxioși din lume – cu toții ne transmit un mesaj. Ei ne spun că s-a întâmplat ceva greșit în modul cum trăim. Trebuie să încetăm să înăbușim sau să reducem la tăcere ori să transformăm acea durere într-o patologie. În schimb, trebuie să o ascultăm și să o apreciem. Abia atunci când ne ascultăm durerea o putem urmări până la sursa ei – și doar acolo, unde îi putem vedea adevăratele cauze, putem începe să o depășim". - Johann Hari

Punând cap la cap toate informațiile pe care le-a cules de la specialiști din întreaga lume, Johann Hari formulează șapte cauze sociale si psihologice ale depresiei si anxietatii au ceva in comun: toate sunt forme de deconectare. Iată-le mai jos:

- deconectarea de o muncă plină de sens,
- deconectarea de alţi oameni,
- deconectarea de valorile importante,
- deconectarea de traumele copilăriei,
- deconectarea de poziţia socială şi de respect,
- deconectarea de lumea naturală și
- deconectarea de un viitor sigur sau promiţător.

Desigur, este abordată și problematica apariției depresiei datorată cauzelor genetice, însă cercetările științifice adunate de Johann Hari conduc la concluzia că factorii genetici sunt reali, dar nu pot genera depresia și anxietatea decât sub acțiunea unui declanșator din mediu sau din propriul nostru psihic.


Pe scurt, antidepresivele psiho-sociale pe care le propune și le dezvoltă Johann Hari în cartea sa sunt:

- reconectarea față de alți oameni,
- prescripția socială - implicarea în acțiuni comunitare ce implică relaționarea cu ceilalți și reduc obsesia de sine,
- reconectarea față de o muncă plină de însemnătate,
- reconectarea față de valorile importante,
- bucuria solidară și depășirea dependenței de sine,
- conștientizarea şi depăşirea traumelor din copilărie și
- refacerea viitorului.

"Am început să mă întreb ce i-aș spune acum – după tot ceea ce am aflat – versiunii mele adolescente, dacă m-aș putea întoarce în timp, pentru a vorbi cu el, înainte de a înghiți, în acest loc, acea prima pastilă. Cred că aș încerca să îi spun acelui adolescent o poveste mai sinceră despre propria lui suferință. I-aș spune că ceea ce a auzit până atunci era fals. (...) Depresia este doliul pentru vietile noastre care nu sunt asa cum ar trebui sa fie." - Johann Hari

Poate că pentru specialiști această carte nu spune neapărat ceva nou, dar consider că este valoroasă prin faptul că sistematizează informațiile culese de la cercetătorii pe care i-a intervievat și cele găsite în literatura de specialitate într-un mod cuprinzător și mai ales "traduce" aceste informații în cuvinte simple pentru a fi accesibile oamenilor care nu au cunoștințe de psihologie.

Un alt mare plus al cărții este faptul că dezvăluie nu doar povestea depresiei prin care autorul a trăit-o ci și alte povești de viață ce dovedesc eficiența soluțiilor pe care le dezvoltă în a doua parte a cărții.
***
Cele două depresii din viața mea dar și cazurile întâlnite în ultimii ani mi-au demonstrat fără îndoială că numai confruntarea autetică cu sine poate demara procesul de vindecare, acesta nefiind ușor, dar fiind în majoritatea situațiilor posibil și dependent de voința și perseverența persoanei ce caută vindecarea. Alte lucruri despre subiect am spus deja în emisiunea ce poate fi vizionată aici-link.

Dau mai departe astăzi și discursul TED al lui Johann Hari pentru că este un speech consistent în informații dar și în emoții și inspirație. Vizionare plăcută și cu folos..


* Dacă ai nevoie de sprijin/ghidare în procesul de transformare interioară - îți pot fi alături. Mă poți contacta pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***
În cotextul oferit de subiectul de astăzi, dau mai departe două filme. Primul este povestea adevărată de vindecare a depresiei scriitorului Ned Vizzini așa cum o descrie acesta în cartea autobiografică "It's Kind of a Funny Story" ("E un fel de poveste amuzantă") - care dă și titlul filmului. Este o poveste care confirmă lucrurile despre care vorbește Johann Hari și mi-a umplut inima de căldură și candoare, sper să vă placă. Vizionare plăcută.. aici-link.

Al doilea film este de fapt o miniserie de 6 episoade scurte (de 30 min.) care ne poartă în călătoria de vindecare a depresiei personajului principal căruia i-a murit soția. L-am găsit într-un mod neașteptat și a avut un efect neașteptat asupra mea, unul pozitiv, desigur, altfel nu l-aș da mai departe..:)) Sper să aveți răbdare cu el în caz că nu gustați umorul englezesc, vă promit că nu e ceea ce pare. Se numește "After life" (2019) ("Dincolo de viață") și în rolul principal îl veți întâlni pe renumitul Ricky Gervais. Vizionare plăcută aici-link (click pe fiecare episod).
***

Cărți recomandate:
- "Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare" -Johann Hari- comandă online aici-link;
- "Demonul amiezii. O anatomie a depresiei" -Andrew Solomon- comandă online aici-link;
- "Exerciții de meditație pentru depașirea depresiei" - M. Williams, J. Teasdale, Z. Segal, J. Kabat-Zinn - comandă online aici-link;
- "Ieșirea din depresie" -Dominique Barbier- comandă online aici-link;
- "Cum sa fii propriul tău psihoterapeut" -Patricia Farrell- comandă online aici-link;
- "Învinge depresia înainte ca ea să te învingă" -Robert L. Leahy- comandă online aici-link;
- "Un minut la psiholog. Strategii ca să rămâi sănătos într-o lume nebună" -A.A. și D.N. Lazarus- comandă online aici-link;
- "Cum să-ți controlezi anxietatea" -Bret A. Moore- comandă online aici-link;
- "Anxietatea. O poveste personală despre frică, speranță și căutarea liniștii interioare" -Scott Stossel- comandă online aici-link;
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Toate articolele și materialele pe care le vei găsi în acest spațiu virtual ne ajută să evoluăm și să devenim din ce în ce mai conștienți de natura realității și potențialul uman. Poți căuta un subiect anume folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Niciun comentariu: