"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

luni, 27 ianuarie 2020

Ce pierdem când trăim în viteză.. (+ recomandare filme)

Până acum 13 ani eram un om "normal" care mânca pe fugă, vorbea cu prietenii la telefon din mers (pentru că rar îmi găseam timp să ne întâlnim), scriam în grabă, amânam lucruri care contau dar puteau fi amânate, fără să-mi dau seama că erau de fapt cele mai importante. Practic, eram mereu în criză de timp, mereu cu gândul că trebuie să fac mai mult și mai repede, mereu în cătarea unor soluții rapide.

De fapt, "rapid" era calitatea care conta în primul rând la ceea ce căutam și aplicam. Dar viața mi-aluneca printre degete fără măcar să observ că... trăiesc. A trebuit să pierd tot ce credeam că e "stabil" și "pentru totdeauna" ca să mă trezesc din hipnoza soluțiilor rapide și a vieții trăite în viteză.

Pierdem foarte mult din frumusețea și micile bucurii ale vieții atunci când trăim pe repede 'nainte. Probabil pentru că știu ce înseamnă să trăiești astfel mi-a plăcut foarte mult ce spune Carl Honoré în cartea sa "Remedii lente":


"Orice remediu rapid șoptește aceeași promisiune seducătoare de beneficiu maxim cu efort minim. Necazul este că părțile ecuației nu sunt egale. Gândiți-vă puțin: venerația față de altarul remediului rapid ne face mai fericiți, mai sănătoși și mai productivi? Ne ajută să abordăm provocările gigantice cu care se confruntă umanitatea la începutul secolului XXI ? Există realmente o aplicație pentru orice? Firește că nu.

Încercarea de a rezolva problemele în grabă, lipirea unui plasture atunci când se cere o operație chirurgicală, poate să acorde o păsuire temporară - însă de obicei cu prețul acumulării de necazuri şi mai mari pentru mai târziu. Adevărul dur, neplăcut este că remediul rapid nu remediază de fapt niciodată nimic. Și uneori doar înrăutățește lucrurile."

Ce implicații are viața trăită în viteză și de ce a ajuns Carl Honoré să scrie cărți dedicate lentorii - ne spune  chiar el într-un scurt discurs TED care cred că o să vă placă și, cine știe, posibil să vă inspire să încetiniți pasul. Vizionare plăcută și cu folos..


Primul film pe care-l recomand astăzi este o poveste adevărată care m-a impresionat profund și mi-a încălzit sufletul într-un mod aparte. Este o poveste despre iubirea, răbdarea și credința unei mame a cărui fiu are un accident. Dar este și despre impresionanta căldură a unei comunități unite și cum pot oamenii să trăiască frumos. Prefer să nu vă spun mai multe și nici n-ar fi indicat să căutați informații înainte de a-l viziona (așa că nu-i spun titlul) pentru a putea să-l gustați ca pe o bucată de viață fix așa cum a fost. Îl puteți urmări mai jos, vizionare plăcută.. aici-link.

Următorul film pe care-l propun este unul care m-a atins într-un mare fel, deși nu părea conform descrierii în care a fost numit comedie. Este mult mai mult de atât. "Stagiarul" - este un film în care Robert de Niro strălucește pur și simplu și aduce ceva special peste tot pe unde merge, deși cei din jurul său nu se așteaptă deloc la asta. Calmul cu care își trăiește viața și atenția cu care-i tratează pe toți cei din jurul său sunt lucruri care lasă în sufletul privitorului o stare de pace specială, terapeutică. Filmul poate fi urmărit online aici-link, vizionare plăcută..
***

Recomand cu căldură cărțile lui Carl Honoré:
- "Remedii lente" - comandă online aici-link;
- "Bolder. Cum să profiți de o viață mai lungă" - comandă online aici-link;
- "Elogiu lentorii. Provocări în era vitezei" - comandă online aici-link dar și
- "Puterea pauzei" -Nance Guilmartin- comandă online aici-link;
iar pentru cei care au înțeles deja importanța scăderii "vitezei" și își doresc să fie mai prezenți în viața lor, recomand minunatele cărți ale lui Eckhart Tolle, bestseller pe plan internațional:
- "Puterea prezentului" - comandă online aici-link;
- "Puterea prezentului" -CD-audiobook- comandă online aici-link;
- "Puterea prezentului - ghid practic" - comandă online aici-link;
- "Liniștea vorbește" - comandă online aici-link;
- "Cum să ajungi la pacea interioară" -CD-audiobook- comandă online aici-link;
- "Un Pământ nou" - comandă online aici-link.
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Sunt peste 650 de articole care te așteaptă, așa că ai de unde alege. Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Despre mine găsești informații aici-link. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗Niciun comentariu: