Conform unor statistici din 2011 ale Organizației Mondiale a Sănătății, depresia afecta la acea vreme 121 de milioane de oameni, în jur de 50 de milioane fiind numai în Europa. Un studiu realizat de European Health for All Databases tot în 2011 arăta că România se află pe locul doi în Europa din punct de vedere al incidenței bolilor mintale, cu 1403,75 de cazuri la 100 000 de locuitori. Aceleași statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății estimau în acel moment că depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecțiunile cardiovasculare.
Un studiu recent arată că în acest moment 3,8% din populația globului suferă de depresie, inclusiv 5% dintre adulți (4% dintre bărbați și 6% dintre femei) și 5,7% dintre adulții cu vârsta peste 60 de ani. Adică aproximativ 280 de milioane de oameni.
Lăsând deoparte statisticile... Probabil fiecare om poate observa (pe pielea lui sau uitându-se în jur) că oamenii se adaptează din ce în ce mai greu modului în care evoluează lucrurile pe plan social, politic, economic sau din alte puncte de vedere și își mențin cu greu echilibrul în furtuna schimbărilor ce au loc pe toate planurile. Desigur, nu orice stare de tristețe se încadrează în depresie, putem clarifica cât de cât problema efectuând acest test online.
Dar pentru că lucrurile sunt pe cale să se agraveze în următorii ani, consider important să cunoaștem cele 6 elemente esențiale în tratarea depresiei. Acestea sunt conținute în programul Therapeutic Lifestyle Change (TLC) elaborat de Stephen Ilardi (doctor în psihologie clinică la Duke University, profesor asociat la University of Kansas). Conform cercetărilor acestuia, următoarele 6 aspecte au o importanță majoră în regăsirea echilibrului psiho-emoțional:
1. exercițiile fizice - din motive pe care le expune Stephen Ilardi în video de mai jos,
2. acizii grași Omega 3 - detalii în video,
3. conexiunea și suportul social (în realitate, nu online) - mai sunt necesare detalii aici?..,
4. strategiile anti-ruminație - renunțarea la "rumegarea" gândurilor negative (link),
5. expunerea la lumină naturală (link) și
6. somnul odihnitor - (link).
Posibil să pară lucruri banale, dar din câți oameni cunosc personal și știu aceste lucruri, mai puțin de 10% dintre ei le aplică în viața de zi cu zi deoarece nu cred că acestea ar avea o importanță chiar atât de mare. Iată că cercetările făcute de Stephen Ilardi demonstrează că această combinație dă rezultate uimitoare în cazurile de depresie tratate de el împreună cu echipa sa, astfel încât consider că discursul său merită toată atenția (*mulțumiri și recunoștință Iuliei Ipati pentru traducere 💗)
Mai jos puteți urmări o emisiune foarte interesantă despre mecanismele depresiei, suferința pacienților tratați de această boală și modul în care aceștia sunt discriminați de societate - emisiune realizată de televiziunea Digi24 (e posibil să nu se încarce pe anumite tipuri de telefoane, merită să reveniți să-l vizionați pe laptop/desktop):
* Dacă ai nevoie de sprijin/ghidare în procesul de transformare sau în regăsirea echilibrului interior - îți pot fi alături. Mă poți contacta pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link..
***
Articole conectate: Cum să ieșim din depresie, Despre gestionarea și vindecarea suferinței, Funcționarea minții, programele mentale și gândirea distructivă și Despre apocalipsele personale sau cum e când nu mai crezi în nimic.
Recomand în primul rând cartea scrisă de Andrew Solomon - volum finalist la Premiul Pulitzer, câștigător al National Book Awards și inclus în lista The Times a celor mai bune o sută de cărţi ale deceniului:
- "Demonul amiezii. O anatomie a depresiei" - comandă online aici-link.
De asemenea, recomand cu încredere în efecte:
- "Exerciții de meditație pentru depașirea depresiei" - M. Williams, J. Teasdale, Z. Segal, J. Kabat-Zinn - comandă online aici-link;- "Ieșirea din depresie" -Dominique Barbier- comandă online aici-link;
- "Învinge depresia înainte ca ea să te învingă" -Robert L. Leahy- comandă online aici-link;
- "Flux. Psihologia fericirii" -Mihaly Csikszentmihalyi- comandă online aici-link;
- "Un minut la psiholog. Strategii ca să rămâi sănătos într-o lume nebună" -A.A. și D.N. Lazarus- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu