Mulţi dintre noi ştiu deja că puterea minţii noastre este nebănuită şi mai ales că nu este utilizată la capacitate maximă. Pentru cei care încă mai sunt sceptici iată că un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea Rowan din SUA au reuşit să demonstreze practic cum gândurile unui om pot comanda un computer.
"Mouse-ul si tastatura vor fi pentru operarea unui computer tot atat de folositoare cum sunt in prezent disketele pentru stocarea de informatie. Asta pentru ca vom putea controla computerele cu ajutorul gandurilor simple. Cel putin asa lasa sa se inteleaga cercetarile de la Universitatea Rowan din SUA. Cercetatorul John LaRocco si-a folosit gândurile pentru a muta o minge într-o cutie şi apoi pentru a scrie clar un nume, totul pe ecranul unui computer. Si asta fără sa puna niciun deget pe tastatură. Esential in acest test a fost un fel de fes dotat cu 40 de electrozi care se conectează la pielea de pe cap prin intermediul unui strat de gel. La fel de important a fost si un soft de analiza. Plasati strategic, electrozii produc semnale care corespund unor părţi din creier responsabile de anumite funcţii. Aceste semnale preluate de la creierul utilizatorului sunt amplificate de un sistem si apoi retransmise către un computer. Cu alte cuvinte, ceea ce gandeste utilizatorul este codificat şi apoi transferat prin intermediul electrozilor catre computer. LaRocco lucrează la acest proiect împreună cu colegul sau James Ethridge de la South Philadelphia and Glassboro, N.J., sub îndrumarea Dr. Robi Polikar, profesor cu o lunga istorie in explorarea stiintifica a puterii pe care o au gandurile. Dr. Polikar explica cel mai recent proiect al său: "Interfata creier/computer, în general, ne permite să controlam un dispozitiv cu ajutorul gandurile. Dispozitivul poate fi mecanic, de exemplu un joystick, cursorul computerului sau tastatura. În momentul în care se poate crea un semnal de control, se poate controla orice." În experimentul realizat la Universitatea Rowan, LaRocco a gândit o acţiune specifică - o strangere de mâna, ca atunci cand te intalnesti cu un prieten - si mingea s-a miscat intr-o directie; când s-a gândit la altceva, mingea s-a deplasat in directie opusa. Dupa mai multe incercari a invatat si trucuri, de exemplu s-a ferit sa clipeasca si sa nu stranga din dinti din moment ce ambele acţiuni par să interfereze in relatia creier/computer. Cercetatorul american mai studiaza si dacă persoanele care utilizează tehnici de relaxare cum ar fi Tai Chi sau de meditaţie isi pot folosi mai bine gândurile lor decât cei care nu practica astfel de tehnici. Cercetarea deschide un spectru larg de aplicatii: armata ar putea folosi sistemul pentru a se asigura ca pilotii sunt instruiţi corespunzător, persoanele paralizate si-ar putea folosi gândurile pentru miscarea membrelor sau a scaunelor cu rotile motorizate, iar personalul din domeniul securitatii ar putea folosi o astfel de tehnologie ca un detector de minciuni mult mai precis."
Articolul este preluat de pe site-ul Universitatii Rowan. Demonstrații ale puterii minții s-au realizat încă din 2006 in Germania (amănunte puteți gasi AICI), dar o dovadă în plus nu strică niciodată :)))
Dacă este prima dată când ajungi pe această pagină, îți urez bun venit! Sper să găsești ceva care să-ți placă în lista "Articole recomandate" sau în tabelul cuvintelor cheie, ambele liste fiind situate în coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag ♥
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu