"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 13 septembrie 2012

Semnificațiile Curajului

Curajul este definit în DEX drept "forța morală de a înfrunta cu îndrăzneală primejdiile și neajunsurile de orice fel, fermitate în acțiuni sau în manifestarea convingerilor; tărie de caracter, temeritate".

De aici până la diferențele de percepție ale fiecăruia dintre noi cu privire la această trăsătură de caracter este însă o cale lungă. Unii oameni consideră ca fiind curaj a salva viața unui om dintr-un incendiu, alții faptul de a-ți exprima părerea opusă celorlalți la serviciu sau într-un grup de prieteni, alții consideră ca fiind curaj faptul de a te muta singur într-un oraș în care nu cunoști pe nimeni, alții faptul de a pleca singur în străinătate în căutarea unui loc de muncă iar exemplele pot fi nenumărate.


Avem percepții diferite asupra curajului pentru că experiențele prin care am trecut fiecare sunt diferite iar micile "victorii" personale nu sunt neapărat "victorii" în ochii altor oameni care au avut alte experiențe de viață. Este și firesc să fie așa și cred că dacă vom conștientiza firescul acestor diferențe de percepție vom accepta ca și normalitate faptul că împlinirea vine din cu totul alta parte decât din recunoașterea celorlalți.

Deși ar putea părea un subiect fără prea mare importanță, m-am gândit că merită totuși atenția și o mică dezbatere care să ofere câteva puncte de vedere asupra acestor semnificații dar și a percepțiilor noastre legate de curaj. Împreună cu Maria Avrămasca și Constantin Luca am discutat despre curaj într-o o nouă ediție a emisiunii "Viața privită prin ochii sufletului" pe care o puteți viziona mai jos. Vizionare plăcută și cu folos..


Articole conectate: Puterea de a renaște și Viața ca sport extrem

Câteva cărți care ne vorbesc despre curaj din diverse unghiuri (transport gratuit oriunde în țară pentru orice comandă):
- "Curajul de a fi vulnerabil" -Brené Brown- comandă online aici-link;
- "Ridică-te din propria ta cenușă mai puternic ca oricând" -Brené Brown- comandă online aici-link;
- "Curaj" -Debbie Ford - comandă online aici-link;
- "Curajul. Bucuria de a trăi periculos" -Osho- comandă online aici-link;
- "Libertatea. Curajul de a fi tu însuți" -Osho- comandă aici-link.
***
Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme și alte materiale utile. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare4 comentarii:

Anonim spunea...

Eu cred că a avea curaj înseamnă a rămâne în propriul tău adevăr, indiferent de piedici sau critici, sau pierderi. Și, desigur, de la o vreme, a accepta că până și adevărul tău se poate schimba. A accepta că ai greșit, sau pur și simplu, te-ai schimbat, e tot o formă de curaj, zic eu !

Desigur, toate formele pomenite în text vorbesc despre curaj, dar acestea sunt doar manifersăti exterioare ale propriului adevăr interior. Am curaj să înfrunt fiarele sălbatice pentru că așa simt eu în interior, sau opiniile diferite ale colegilor, pentru că îmi apăr propriul adevăr. De fapt, curajul este doar energia, forța exterioară prin care îți manifești adevărul lăuntric. De aceea este privit drept o virtute: pentru că este o componentă a adevărului.

Adina Amironesei spunea...

@ Florina R.:
Așa este, Florina, foarte frumos ai spus!
Mă bucur că ai revenit! Te îmbățișez >:D<

kdr spunea...

Sunt uimita iarasi sa realizez ca parca iar mi s-ar vorbi mie :) Desi stiu ca raspunsuri vin catre noi din univers sub diverse forme: o carte, o emisiune, o discutie, o experienta, prin oameni...
Stau si eu in cumpana de ceva timp, repetand in jur ca vreau sa renunt la meseria ce nu mi se potriveste si ma oboseste, chiar daca nu sunt asigurata cu altceva. Stiu ca pare un impuls nebunesc, o inconstienta, dar cred ca uneori trebuie sa mai facem lucruri si instinctiv, pentru ca asa simtim ca e cel mai bine.
Oricum, felicitari pentru faptul ca ai avut curajul sa-ti urmezi drumul si sufletul, in ciuda opiniilor celor din jur.

Adina Amironesei spunea...

@ Kdr:
Mă bucur mult că ți-au plăcut emisiunile, îți mulțumesc pentru aprecieri! >:D<