"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

sâmbătă, 27 octombrie 2012

Fericirea - între dorințele și exagerările noastre


Mai mult sau mai puțin conștient, căutăm fericirea o mare parte a timpului vieții noastre. Ne imaginăm că vom fi fericiți dacă vom avea mai mulți prieteni, dacă vom avea mai mulți bani, o casă mai frumoasă, o mașină mai scumpă sau un loc de muncă mai bun.

E firesc să ne dorim sa fim fericiți. E firesc să avem dorințe. Acestea pot juca rolul unui motor care ne propulsează și ne face eficienți. Până la un punct. Care ar fi acel punct? Exagerarea.


Adam Smith - economist, om politic și filozof scoțian, spune că: "Marea sursă atât a suferinţelor cât şi a dezordinelor din viaţa umană pare să provină din supraestimarea diferenţei dintre o situaţie permanentă şi alta... Unele dintre aceste situaţii ar merita, fără îndoială, să fie preferate altora, dar niciuna dintre ele nu merită să fie urmărită cu acea pasionată înflăcărare care ne face să violăm regulile fie ale prudenţei, fie ale justiţiei, sau să corupem pacea viitoare a minţilor noastre, fie prin ruşinea dată de amintirea nesăbuirii noastre, fie prin remuşcarea pentru oroarea nedreptăţii noastre."

Despre exagerările dorinţelor şi grijilor noastre ne vorbește Daniel Gilbert - profesor de psihologie la Universitatea Harvard - într-un minunat discurs marca TED. Una dintre cărțile sale ajunse bestseller a fost tradusă și în română și poate fi cumpărată online: În căutarea fericirii - comandă aici-link (transport gratuit oriunde în țară), iar cititorii de limbă engleză au acces și la bestseller-ul său "Stumbling on Happiness" care a fost tradusă pâna acum în 25 de țări.


Tot despre fericire aici (click!) şi aici (click!).
Câteva cărți care ne dezvăluie diverse fațete ale fericirii (transport gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):
"Succesul redefinit" -Arianna Huffington- comandă online aici-link;
"Bucuriile înțelepciunii" -Yongey Mingyur Rinpoche- comandă online aici-link;
"Bucuria. Fericirea care vine din interior" -Osho- comandă online aici-link;
"Proiectul fericirii" -Gretchen Rubin- comandă online aici-link;
"Fericire Acum!" -Robert Holden- comandă online aici-link;
"Antidotul. Fericire pentru oamenii care nu suportă gândirea pozitivă" -O. Burkeman- comandă online aici-link.


Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind listele "Articole recomandate", Resurse video, cuvintele cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din aceeași coloană (sus). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare


Niciun comentariu: