Ți s-a întâmplat vreodată să suferi de "scenarită"? E acea boală de care suferim toți, într-o măsură mai mare sau mică, când ne facem scenarii despre ce ar putea gândi/spune ceilalți despre noi, despre anumite evenimente care urmează să se întâmple și pe care le imaginăm în cele mai negre variante și despre alte gânduri care ne trec prin cap și pe care le rumegăm creându-ne singuri suferința. Normal că mi s-a întâmplat și mie 😁 și încă mi se întâmplă în momentele în care nu sunt atentă să rămân în prezent, în realitatea adevărată, scăpându-mi gândurile aiurea în imaginație.
Consecințele rumegării acestor gânduri toxice sunt ușor de bănuit. De multe ori acestea pot conduce omul către depresie care poate somatiza în diverse boli la nivel fizic. Însă lucrurile s-au schimbat foarte mult în viața mea de când am "întâlnit-o" pe Byron Katie. Mai exact am întâlnit metoda ei de chestionare a gândurilor. Iată ce spune această ființă minunată care a reușit să deschidă prin metoda ei o cale excelentă de eliberare psiho-emoțională..:
"Un gând este inofensiv atât timp cât nu îl credem. Nu gândurile noastre, ci atașamentul nostru față de gândurile noastre ne cauzează suferința. Atașamentul de un gând înseamnă să credem că este real, fără a investiga. Un crez este un gând de care ne-am atașat, deseori ani de zile. (...) Gândurile doar apar. Vin din nimic și se duc în nimic, ca norii care trec pe cerul pustiu. Vin ca să treacă, nu să rămână. Nu există nici un rău în ele, până ne atașăm de ele ca și cum ar fi reale.(...) Gândurile sunt ca o briză, sau ca frunzele într-un copac, sau ca picături de ploaie care cad. Apar ca atare, iar prin investigare, putem deveni prieteni cu ele. Te-ai certa cu o picătură de ploaie? Picăturile nu sunt personale și nici gândurile. O dată ce un concept este primit cu înțelegere, următoarea dată când apare îl vei găsi interesant. Ceea ce era un coșmar, acum este doar interesant. Următoarea dată când apare, s-ar putea să-l vezi ca amuzant. Următoarea dată s-ar putea să nici nu-l mai observi. Aceasta este puterea iubirii a ceea ce este."
Citatul de mai sus este preluat din cartea "Iubeste ceea ce este" scrisă de Byron Katie, carte care a fost tradusă și în limba română (link). Povestea lui Byron Katie (Byron Kathleen Reid) este una impresionantă, iat-o mai jos pe scurt (*preluată tot din prezentarea cărții):
"Byron Kathleen Reid a devenit depresivă
sever după vârsta de treizeci de ani. Pentru o perioada de zece ani, depresia
ei s-a adâncit, iar Katie (cum îi spun toţi) şi-a petrecut doi ani fiind
aproape incapabilă să-şi părăsească patul și obsedată de sinucidere. Astfel,
într-o dimineață, din adâncul disperării, a experimentat o realizare care i-a
schimbat viața.
Katie a observat că atunci când credea
că un lucru ar trebui să fie altfel decât este ("Soțul meu ar trebui să mă
iubească mai mult", "Copii mei ar trebui să mă aprecieze") suferea, iar atunci
când nu credea astfel de gânduri, simțea pace. A realizat că ceea ce îi cauza
depresia nu era lumea înconjurătoare, ci ceea ce credea despre lumea din jurul
ei. Într-o clipă, Katie a văzut că încercarea noastră de a găsi fericirea era
inversă, în loc să încercăm, fără speranță, să schimbăm lumea ca să corespundă
gândurilor noastre despre cum "ar trebui" să fie, putem investiga aceste
gânduri și prin întâmpinarea realității așa cum este, experimentăm o libertate
și o fericire neimaginată. Katie a dezvoltat o simplă, dar puternică metodă de
investigare, numită Lucrarea, care a făcut această transformare posibilă. Ca
rezultat, o femeie țintuită în pat, sinucigașă, a devenit plină de iubire
pentru tot ceea ce viața aduce.
Înțelegerea minții pe care Katie a
avut-o, este în concordanţă cu ultimele descoperiri din neuroştiinţa cognitivă,
iar Lucrarea a fost comparată cu dialogul socratic și învățăturile buddhiste. Dar Katie şi-a dezvoltat metoda fără cunoștințe de
religie sau psihologie. Lucrarea este bazată doar pe experiența unei femei
despre cum suferința se creează şi se încheie. Este uimitor de simplu,
accesibil oamenilor de toate vârstele şi din orice mediu şi nu necesită mai
mult de un pix, o foaie şi o minte deschisă. Eckhart Tolle spune despre aceasta: „Lucrarea propusă de Byron Katie este o mare binecuvântare pentru planeta noastră. Cauza de bază a suferinței este identificarea cu gândurile noastre, cu „poveștile” care ne trec continuu prin minte. Lucrarea acționează ca o sabie ascuțită care taie acea iluzie şi îţi permite să-ți cunoști singur esența nemărginită a ființei tale. Bucuria, pacea și iubirea emană din ea, ele fiind starea noastră naturală.” Înregistrări video și audio ale lui
Katie facilitând Lucrarea pe diferite teme sunt
disponibile pe pagina sa www.thework.com".
Pentru că sunt puține exemple traduse ale "Lucrării" și pentru că am găsit unul care știu că este util foarte multor situații de viață, am tradus video-ul de mai jos: "Lucrarea" pentru gândul "Nu trăiesc la potențialul meu maxim" (*din butonul cu patru mici săgeți din bara player-ului setați "full screen", video-ul cuprinde ambele părți, deci: nu-l opriți la jumătate 😁:
Un alt exemplu al aplicării "Lucrării" există în articolul: Magia relațiilor umane, iar despre gânduri nefondate, presupuneri inutile, prejudecăți și proiecții iluzorii merită să vizionați documentarul care există aici (link).
Pentru o înțelegere profundă a "Lucrării" și exemple concrete de aplicare recomand trei cărți ale lui Byron Katie care pot fi comandate online după cum urmează (transportul fiind gratuit oriunde în țară):
- "Pune-ți gândirea sub semnul întrebării și schimbă lumea" - comandă online de aici (link);- "Cine ai fi tu fără povestea ta?" - comandă online de aici (link);
- "Iubește ceea ce este" - comandă online de aici (link).
***
UPDATE REMINDER:
Dacă dorești să îți înțelegi procesul de transformare iar apoi să-l parcurgi cu ușurință, te aștept cu drag la seminarul Evoluție Conștientă pas cu pas pe care l-am construit special în acest sens. Următoarele ediții ale acestuia se vor desfășura în Cluj-Napoca - 3-4 iunie, București 10-11 iunie și Iași - 17-18 iunie. Informațiile pe care le oferă seminarul, detaliile organizatorice, programul și formularul de înscriere se găsesc pe pagina evenimentului AICI-link.
Un alt mod de a discuta despre procesul transformării interioare este TABĂRA Bucuria de A FI care are *seminarul 'Evoluția Conștientă pas cu pas' inclus (!) dar vom face în plus și exerciții de conectare cu interiorul ființei, cu natura, respirație conștientă, etc. Serile vor fi de inspirație și povești - la lumina sufletului și a focului de tabără.. Perioade de desfășurare: 12-16 iulie și 24-28 august, detalii AICI-LINK, te aștept cu drag și bucurie 💗
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând listele "Articole recomandate", cuvintele cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din aceeași coloană (sus). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag ♥
2 comentarii:
Buna Adina!
Interesant mod de abordare a relatiei pe care o stabilesti cu tine insuti, relatie care poate atat de usor esua, si de cele mei multe ori asa se si intampla, producand atata si atata neplacere si suferinta personala si de grup.
Pacat ca nu ai dispus de mai mult timp pentru revederea traducerii. Am avut senzatia ca anumite aspecte nu au "trecut sticla", dialogul in sine desfasurandu-se, senzatia mea, in mai multe chei, schimbate cu lejeritate si fara preaviz. Ceea ce a ingreunat peste masura sarcina traducatorului.
De retinut caldura, sinceritatea, cunoasterea si bunatatea pe care le emana conversatia publica a celor doi. Multumesc pentru oferta, este de retinut si urmarit aceasta Katie, care pana in acest moment imi era necunoscuta ...(E.A.)
@ E.A.:
Te rog să precizezi exact momentul discuției în care traducerea lipsește sau nu e conformă cu aceasta.
Trimiteți un comentariu