"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 3 ianuarie 2018

Viața înseamnă mai mult decât a fi fericit

"Tuturor ne place o poveste bună – și fiecare dintre noi avem câte una. Poveștile ne spun ceea ce suntem. Ele...
• Ne inspiră.
• Ne ajută să stabilim legături.
• Ne animează latura raţională.
• Ne acordă permisiunea să acţionăm.
• Ne stârnesc emoţiile.
• Ne oferă o imagine de ansamblu a eului la care aspirăm să ajungem.
• Poveștile suntem noi înșine.

În fiecare zi, milioane de oameni se uită la filme, citesc cărţi și caută pe internet povești care să îi inspire sau care să îi facă să râdă. În fiecare zi, își ascultă prietenii care le povestesc lucrurile amuzante sau rele care li s-au întâmplat. În fiecare zi, oamenii își arată unii altora pozele din telefon sau își împărtășesc povești. Poveștile reprezintă instrumentele cu ajutorul cărora relaţionăm cu cei din jur, învăţăm și ne formăm amintiri. (...)

În povestea fiecăruia dintre noi există deopotrivă umor și dramă. Avem cu toţii suișuri și coborâșuri, dar și victorii și înfrângeri. Totul este presărat cu puţină comedie, tragedie și istorie. Însă, per total, fiecare viaţă spune o poveste mai mare.

Cred că, indiferent de tiparul pe care îl poate urma povestea fiecăruia dintre noi, în adâncul sufletului ne dorim un singur lucru. Vrem ca vieţile noastre să conteze. Vrem ca poveștile noastre să fie unele pline de semnificaţie. Nimeni nu își dorește să aibă sentimentul că cei din jur nu îi vor simţi niciodată lipsa, ca și cum nu ar fi trăit vreodată.(...)

Ai înlăuntrul tău puterea de a-ţi transforma viaţa într-o poveste extraordinară și plină de semnificaţii. Fiecare dintre noi poate. Indiferent de naţionalitate, oportunităţi, etnie sau capacitate, cu toţii ne putem construi o viaţă așa cum ne dorim și să lăsam ceva în urma noastră. Putem face lucruri care contează, astfel încât lumea din jur să fie un loc mai bun." - fragment din cartea "Dă sens vieții" de John C. Maxwell.
***
Am început primul articol din acest an cu acest fragment deoarece reflectă ceva foarte important pentru aceste vremuri, ceva ce am aprofundat și eu de-a lungul proiectului serilor de inspirație și povești. Deși am prevăzut încă de la început că acestea vor avea darul de evidenția punctele noastre comune, umanitatea, și de a apropia oamenii - așa cum am scris și în descrierea proiectului, ceea ce s-a întâmplat ulterior a depășit cu mult așteptările.

Am învățat multe lucruri despre oameni și despre mine din acest proiect (și la seminariile pe care le-am susținut), prea multe ca să le enumăr aici. Dar poate cel mai important este faptul că bucuria, împlinirea și fericirea apar și dăinuiesc în viețile Oamenilor care știu să accepte semenii așa cum sunt, să-i asculte așa cum poate nimeni nu i-a ascultat și să le ofere un spațiu sigur de exprimare a celor mai adânci gânduri ascunse în sufletul lor.

Într-un astfel de moment de căldură sufletească afli că a fi fericit este mult mai puțin decât cum te simți atunci când participi la înflorirea altcuivaNimic nu aduce mai multă împlinire. 

Atunci știi că unica amprentă care contează și care va rămâne aici după ce vom pleca este doar bunătatea pe care o lăsăm în memoria și sufletul celor pe care i-am întâlnit pe drumul vieții.
***
Pentru că mi-a plăcut foarte mult, dau mai departe astăzi discursul emoționant a lui Emily Esfahani Smith - care ne vorbește despre diferența dintre a fi fericit și a avea un rost și despre cei patru piloni ai unei vieți pline de sens. Merită toată atenția, vizionare plăcută.. (*notă: dacă primiți acest articol prin intermediul newsletter-ului automat de la blogger, atunci va fi necesar să intrați pe pagina blog pentru a viziona materialul video, deoarece nu este preluat automat împreună cu textul.)


"Fericirea vine și pleacă. Dar a avea un sens în viață - a folosi la ceva ce e dincolo de tine și a da ce e mai bun din tine - îți oferă ceva de care să te agăți când lucrurile sunt foarte grele." - Emily Esfahani Smith

Dacă nu ați văzut încă filmul pe care l-am recomandat în octombrie aici-link, atunci cu siguranță ar trebui să-l vedeți, nu de alta, dar este exact despre subiectul de mai sus.
Cărți recomandate (transport gratuit oriunde în țară):
- "Dă sens vieții" -John C. Maxwell- comandă online aici-link;
- "Sensul vieții. Răspunsurile psihologiei pentru a da sens propriei vieți" -Frédéric Fanget- comandă online aici-link;
- "Omul în căutarea sensului vieții" -Viktor E. Frankl- comandă online aici-link;
- "Recunoștință" -Oliver Sacks- comandă online aici-link;
- "Pripeală și plictis. În căutarea sensului vieții" -Olaf Koob- comandă online aici-link;
- "Sensuri ale vieții" -Roy F. Baumeister- comandă online aici-link;
- "Sensul vieții" -Alfred Adler- comandă online aici-link.



Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Am pornit acum 10 ani această pagină ca un hobby, dar în timp, aceasta s-a transformat în pasiune și a ajuns să-mi schimbe viața. Poți căuta un subiect anume utilizând listele "Articole recomandate" și cuvintele cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Niciun comentariu: