"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 16 septembrie 2012

Creierul - uimitorul computer uman - noi descoperiri

           Așa cum spuneam și în alte articole (aiciaici și aici), complexitatea mecanismului care este corpul nostru este un subiect care mă pasionează și mă face să păstrez legătura cu noile descoperiri din genetică, neuroștiințe, etc. Dintre minunatele “componentele” ale corpului nostru - creierul, acest computer uimitor cred că păstrează cele mai multe aspecte legate de funcționalitate ce nu au fost explicate până în prezent.
Deoarece știm că mintea este cea care, prin activitatea ei excesivă de analiză, ne împiedică de multe ori să ne găsim calea spre liniștea și armonia ființei, consider că orice nouă înțelegere legată de modul cum funcționează creierul ne poate aduce mai aproape de găsirea de noi modalități de armonizare a întregului organism.
În acest context m-am bucurat foarte mult când am găsit discursul lui Vilayanur Ramachandran, neurolog cunoscut pentru valoroasele sale descoperiri în domenii precum neurologia comportamentală (ce studiază bazele neurologice ale comportamentului, memoriei și cogniției) și psihofizica vizuală (ce studiază relațiile de determinare dintre stimulii fizici și senzațiile și percepțiile pe care aceștia le produc). Vilayanur Ramachandran este profesor în cadrul Departamentului de Psihologie de la Universitatea California din San Diego și director al Centrului pentru Creier și Cogniție al aceleiași universități.
În pasionantul său discurs TED, acesta vorbește despre felul în care studiul leziunilor creierului a adus noi informații despre modul de conectare între regiunile acestuia și despre iluziile care pot fi induse în minte de astfel de leziuni.
Faptul că revista Time l-a inclus pe Vilayanur Ramachandran în topul 100 al celor mai influente persoane din lume, iar Richard Dawkins l-a numit “Marco Polo al neuroștiinței”, sunt încă două argumente care mă fac să cred că acesta merită aceste 22 de minute de atenție din partea noastră.
Vizionare plăcută!


Pentru cei care vor să afle mai multe despre descoperirile realizate pe această temă recomand cartea scrisă de Vilayanur Ramachandran -Phantoms in the Brain- comandă online aici-link- carte despre care Oliver Sacks spune că este "una dintre cele mai originale și accesibile lucrări de neurologie ale acestor timpuri".
Recomand de asemenea cartea "Ce ne spune creierul" - scrisă tot de V. S. Ramachandran, tradusă în limba română - comandă online aici-link.
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗

Niciun comentariu: