"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 11 iulie 2014

Informații care mi-au schimbat viața (46)

Conform teoriei relativității a lui Einstein, toate timpurile coexistă - se "petrec" simultan pentru că timpul există pur și simplu. Ce ne împiedică să și simțim ceea ce teoria ne spune sunt percepțiile noastre privind Timpul, faptul că nu putem simți continuumul spațiu-timp.
Dacă ar fi fost să rămânem la teoria lui Einstein am putea spune că viitorul deja s-a întâmplat...Implicațiile sunt majore deoarece am ajunge la concluzia că nu există liber arbitru și nu mai are rost să mai facem alegeri privind viața noastră "cea de toate zilele" dacă tot s-a întâmplat deja. "Noroc" cu apariția fizicii cuantice că a lămurit problema spunând că da, viitorul există deja, dar există în toate variantele sale - ca potențiale - fiecare dintre acestea fiind caracterizate de o probabilitate (așa cum spuneam mai demult aici-link). Acest fapt face posibilă existența liberului arbitru (link), ba chiar ne încurajează să facem alegeri (de preferat conștiente (link) :))) pentru că ele dau ca rezultantă viața pe care o trăim. Desigur, n-o să vă supărați că am pus o teorie atât de complicată în cuvinte atât de simple, am vrut doar să o "îndulcesc" și să expun importanța înțelegerii implicațiilor pe care le are conștientizarea naturii acestei iluzii - Timpul - în viața noastră. Am făcut această introducere și pentru a pregăti "terenul" pentru un documentar de excepție: "Curgerea Timpului. Dumnezeu, Einstein și Fizica Cunatică". Documentarul a fost realizat de David Malone la BBC, iar acesta a reușit să reunească în film părerile mai multor oameni remarcabili:
- Sir Roger Penrose - matematician și fizician englez, profesor emerit de matematică la Universitatea Oxford (link-ro, link-en);
- Jim Al-Khalili - fizician teoretician și autor, profesor de fizică teoretică la Universitatea din Surrey (link-en);
- Robert Iliffe - profesor de isorie și istoria științei la Universitatea Sussex - specialist în istoria religiilor (link-en);
- David Brown - teolog și profesor de teologie la Colegiul St Mary's și Universitatea St Andrews - (link-en);
- Louis Sass - profesor de psihologie clinică la Universitatea Rutgers;
- Faun Flynn - compozitor.
Documentarul conține evoluția conceptului de-a lungul istoriei umanității și numeroase explicații care ne pot aduce clarificări de valoare privind schimbarea perspectivei pe care o avem asupra timpului și implicit asupra naturii efemere a experiențelor prin care trecem. Aceste lucruri aduc la rândul lor detașarea față de aceste experiențe și de suferință și prin urmare - un pas important către pacea sufletească. Vizionare plăcută!


Bineînțeles, recomand din nou :)) seria de documentare pe care am recomandat-o și în articolul precedent, mai ales episodul 2 - Iluzia Timpului - link. Despre mintea noastră, lucruri interesante se găsesc și în documentarele de aici-link și aici-link. Câteva dintre cărțile lui Roger Penrose ("Incertitudinile raţiunii. Umbrele raţiunii", "Mintea noastră cea de toate zilele" şi "Mintea omenească între clasic şi cuantic") există în limba română dar stocurile au fost epuizate, așa că anticariatele sunt singurele locuri unde le mai puteți găsi. Cărți pe care le recomand astăzi sunt:
- "Cum văd eu lumea" - Albert Einstein - comandă online aici-link (transport gratuit);
- "Spațiu, timp, Univers" - Lee Smolin - comandă online aici-link (transport gratuit);
- "Timpul fractal" - Gregg Braden (art.) - comandă online aici-link (transport gratuit).
***
***Anunț: Vă aștept cu drag la următoarea ediție a workshop-ului "Regăsirea Potențialului Interior"- care vor avea loc la Iași - 12, 13 iulie- detalii despre acestea se găsesc aici (link)
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Listele "Articole recomandate", "Resurse video" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta) te pot ghida în alegerea unui subiect pe placul tău. Te poți conecta cu artiolele blogului oferindu-i un Like. Te mai aștept,
cu drag   *>:D< îmbrăţişare

3 comentarii:

Unknown spunea...

Placut, atrăgător şi pe ȋnţelesul oamenilor. De mic copil am fost fascinat de stranietatea timpului. Cȃteva considerente personale:
- In prezent, privesc internetul ca o mare retea vibrationala populată. Poate fi asemuită cu o mare crescătorie de broaste, toate aflate in aceeaşi biocenoză, alimentate şi biostimulate de o necesitate obiectiva, adică de o conştiinţă. Ochii fiecărei broscuţe reprezintă un internaut care participă la funcţionarea / dezvoltarea reţelei care devine tot mai inteligentă / eficientă. La fel ca in crescătoria de broscuţe, şi ȋn internet faptele sunt determinate de o influenţă vibraţională subtilă care excede motivaţiilor conştiente ale participanţilor. Viaţa pe Tera, aşa cum o cunoaştem, poate fi ȋncadrată ȋn acelaşi tipar vibraţional, la un nivel puţin mai mare, cu trecerea prin da, Timpul istoriei mai mult sau mai puţin cunoscut. Deci această materie cunoscută ca şi anorganică - organică mereu (asta ȋnseamnă timp) a fost sub o influenţă vibraţională (aşa ȋnţelegem noi să o denumim) subtilă manifestată la o scară (Spaţiu) care poate fi ceva legat tot de Timp. Cu alte cuvinte, timpul ar fi un determinant asupra existenţei materiei… starea vibraţională subtilă ne duce cu gȃndul tot la o perioadă / frecvenţă, noţiuni legate tot de “un fel de timp”. Probabil, că pentru a-l introduce ȋn ecuaţiile la care avem ȋnţelegere, acesta trebuie să fie considerat ca un număr complex, adică cu o valoare reală şi una imaginară. Toate astea pentru a explica ceva care transcende nivelul de cunoaştere permis de starea (spaţiu/timp) ȋn care ne aflăm (asta ȋnseamnă iarăşi Timp). …
- Se poate pune o ȋntrebare simplă : La scara istoriei vieţii pe Tera (timp ȋn toată regula), cum putem explica nivelul cunoaşterii care a explodat (timp contractat ?) ȋn ultima suta de ani ?
- Pentru cine a avut curiozitatea de a urmări modul de organizare al materiei ȋn atomi şi elemente, sigur a fost vrăjit de frumuseţea şi stranietatea acestei organizări, despre spaţiul imens ocupat de nişte particole aflate sub influenţa unor forţe organizatorice stranii. Astfel, cu toate că majoritatea spaţiului ar fi gol, ȋntȃlnim solidele, metalele, diamantul cu durităţi diferite, toate supuse unui mod de organizare vibraţional subtil fermecător. De ce ne ȋntȃlnim ȋn timpul nostru cu atȃtea elemente, de ce sunt atȃt de frumos organizate, de ce nu ar fi o supă de particole … Fiecare particolă există ȋntr-un spaţiu/timp propriu, integrat şi definit de o conştiinţă organizatorică care parcă ne dorim să o presupunem. Atenţie, noi vibrăm şi ȋnţelegem aşa cum o fac atomii din care suntem constituiţi, similar organizării atomice cu atȃt de mult spaţiu gol, şi conştiinţa noastră poate ocupa spaţii ȋn care nu suntem prezenţi material, şi chiar ȋn spaţii/timp unde nu se află materie aşa cum o cunoaştem. Un lucru trebuie să fie clar, o broscuţă nu poate modifica cuanta spaţiu-timp alocată ei de crescătorul de broaşte, de altfel nu are nici un interes, broscuţa orăcăie din toate puterile ȋn ritmul biologic vibraţional comun cu suratele ei, cu restul elementelor din biocenoză.
- Conform nivelului vibraţional subtil ȋn care ne aflăm (nivelul cunoaşterii actuale), iarăşi determinantul timp este subȋnţeles, savanţii au calculat ca universul, universurile conţin deosebit de puţină materie aşa cum o cunoaştem, restul ar fi o enigmatică materie neagră nedetectabilă nivelului nostru de ȋnţelegere …
- Putem să admitem existenţa unei conştiinţe organizatorice ȋn afara existenţei materiale cea cunoscută sau necunoscută ? Acea materie neagră care ocupă ȋn majoritate Universurile poate avea un rol determinant ȋn modul de organizare a materiei din stele, planete, supernove sau găuri negre ? Materia neagră este pe un plan vibraţional (spaţiu-timp) superior ? Ce poate ȋnsemna superior ? – Este iar o noţiune legata de timp şi spaţiu. Mi

Marcela Voinea spunea...

Fantastic ! Eu sunt fascinata de ideea studierii, masurarii, intelegerii, simtirii, timpului......Multumesc mult Adina.

ion adrian spunea...

Regret ca am lipsit un timp de aici si deci nu postez decat azi aceste comentarii care desigur era bine daca apareau la un timp mai aproapiat de 11 iulie decat suntem azi(adica sa calatoresc in trecut un timp mai scurt :) ) .
Vreau sa subliniez cateva aspecte:
1) La min 16 se vorbeste de calatoria in timp si cum ne putem intoarce de unde am plecat dupa un timp mai scurt decat cel trecut in locul unde ne intoarcem. Dar asta este exact esenta fantasticei si senzationalei povesti care pare ca sintetizeaza teroria relativitatii, si care este "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte" , numai ca acolo se intampla ceea ce mie mi se pare normal, adica revenind de unde ai plecat deci schimband sensul miscarii (deplasarii in timp) te intorci si biologic la momentul prezent propriu locului de intoarcere, adica la batranete si la moarte. Din pacate nu am gasit vreun comentariu facut din directie serioasa de fizica relativista la aceasta observatie pe care oricine o poate face.
2) Se vorbeste spre sfarsitul filmului(min 30:45) de senzatia auditiva receptionata ca un continuum sonor desi este de fapt avem doar o succesiune de sunete si cred ca si in aceasta acustica sensibila a urechii este ceva absolut similar cu ce se intampla in procesul realizarii vederii unde exista asa numita "frecvenţa critică de fuziune" care este lungimea intervalului dintre licăririle succesive la care
subiectul raportează perceperea unei lumini continui . Aceasta permite existenta aparentei de miscare aparenta, de continuitate a imaginilor diferite din care se compune un film. Desigur este vorba de perceptie, dar oare nu a spus cineva ca esse est percipi? :)
Numai bine