"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 4 iulie 2014

Informații care mi-au schimbat viața (45)

Deși suntem fiecare mai mult decât "ediție limitată", fiind chiar unicat, una dintre provocările vieții (mai ales ale vieții celor aflați în căutarea cunoașterii) este nevoia de a fi considerat "special". Fiecare om trăiește la un moment dat măcar o experiență mistică (link) fie că o poate recunoaște (cu sensul că o sesizează) fie că nu. Acesta este un moment pe care l-aș numi "de cumpănă" - deoarece omul este tentat să se identifice cu respectiva "poveste" pe care a trăit-o (simțit-o) sau este tentat să o considere atât de "specială" încât să se considere cumva, într-un anume sens, "deasupra" celorlalți oameni. Fie că este vorba de un flash în care s-a văzut împăratul cine știe cărei țări, fie că s-a visat regele alteia sau conducător de oști, sau vorbind cu vreo entitate de cine știe ce natură, tentația de a se considera special există și pericolul de a rămâne blocat în ideea de "special" există și el.

Poate că cel mai greu lucru care e necesar să-l învățăm este simplitatea. Este un lucru atât de...delicat, atât de minunat încât mi-e foarte greu să descriu ce simt când sunt în preajma unor oameni simpli - cei care nu simt nevoia ca ceilalți să-i considere "speciali" deoarece știu deja că toți suntem astfel (prin faptul că suntem unici). Mărturisesc că mă topesc când întâlnesc oameni simpli. Și mulțumesc Universului că am avut ocazia să cunosc asfel de oameni. Sunt sigură că și voi ați întâlnit și i-ați văzut cum radiază un fel de bucurie a simplității.

Am fost inspirată să scriu aceste rânduri nu doar de oamenii minunați pe care am avut ocazia să-i cunosc în viața reală ci și de un film documentar asemeni unei profunde lecții de viață, film pe care îl dau astăzi mai departe aici. Este vorba de documentarul cu titlul "Yoghinii din Tibet". Îl propun în seria "Informații care mi-au schimbat viața" deoarece conține informații de mare valoare din cultura tibetană și exemple din tradițiile și credințele lor - care au făcut ca oamenii acestui popor să trăiască în armonie și pace sufletească chiar dacă au avut o istorie foarte zbuciumată.

Este impresionant faptul că au reușit menținerea unei atitudini de compasiune şi pace de-a lungul unei jumătăţi de secol de asuprire. Documentarul este realizat de Jeffrey M. Pill iar pe parcursul acestuia veți întâlni mărturisiri ale multor personalități din lumea tibetană dar nu doar atât. Pentru prima dată, călugării tibetani care trăiesc retrași au fost de acord să-și expună aspecte legate de filozofia lor și să fie filmați în timp ce efectuează practicile lor străvechi.

"Poate vreo parte a filosofiei compasiunii şi non-violenţei să fie pusă în practică în creuzetul vieţii moderne? Pe moment, răspunsurile la aceste întrebări rămân la fel de misterioase ca şi minţile maeştrilor yoghini - rămăşiţe vii ale unei civilizaţii străvechi ce se stinge, artefacte umane din Tibetul de odinioară." - citat din film.

Mărturisesc că visez la o lume în care să ne acceptăm unii pe ceilalți indiferent de credințele noastre și să depășim nuanțele de naționalism - devenind conștienți că suntem cetățeni ai planetei mai presus de faptul că suntem cetățeni ai unei țări anume. Iar acest lucru este posibil păstrându-ne identitatea. Dacă visați la același lucru, sper ca acest film să-și găsească ecou în sufletele voastre și să inspire simplitatea despre care vorbeam la începutul acestui articol. Vizionare plăcută!

(* Pentru a evita întreruperile în timpul vizionării: deschideți filmul, apoi dați click pe "pauză" pentru 2-3 minute până se încarcă suficient, apoi click pe "play" din nou.)


Un alt documentar despre cultura tibetană găsiți și aici-link, iar celelalte articole din seria "Informații care mi-au schimbat viața" se găsesc aici-link. Pentru cei pasionați care vor să cunoască mai multe despre cultura tibetană, recomand și următoarele cărți:
- "Cartea tibetană a morților" - Bardo Thödol - comandă online aici-link (transport gratuit);
- "Cartea tibetană a morților" - Terton Karma Lingpa; PADMASAMBHAVA - comandă online aici-link (transport gratuit);
- "Cartea tibetană a vieții și a morții" - Sogyal Rinpoche - comandă online aici-link (transport gratuit);
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Listele "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta) te pot ghida în alegerea unui subiect pe placul tău. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



Niciun comentariu: