"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

luni, 7 iulie 2014

Noutăți uimitoare despre creierul uman - gândirea hibridă

Ce-ar fi dacă fiecare om s-ar putea conecta la o bază de date imensă în care să caute răspunsuri sau soluții la rezolvarea unor probleme de orice natură? Ce-ar fi dacă asta s-ar face automat - fără telefon/tabletă/laptop și internet, fără nici un dispozitiv (extern :))) ? Da, știu, sună foarte tentant. Îmi dau seama că cititorii mai vechi ai acestui blog s-au dus cu gândul spre accesarea minții extinse de care vorbea Rupert Sheldrake aici-link, dar ceea ce urmează nu este despre asta.

Astăzi vreau să aduc în atenție ultimele preocupări ale neuroștiințelor în această direcție. Vă prezentam mai demult un documentar despre un vizionar al lumii noastre - Ray Kurzweil - care propune "updatarea" speciei umane prin "adăugarea" în organismul uman a unor îmbunătățiri non-biologice, artificiale - dacă nu l-ați văzut încă, iată filmul aici-link.

Ray Kurzweil este inventator și vizionar, pionier în domeniul tehnologiilor de ultimă generație și este implicat în multe grupuri de cercetare interdisciplinare având un număr impresionant de invenții proprii. În luna martie a acestui an a prezentat pe scurt la TED conceptul și bazele "gândirii hibride". Deoarece discursul său conține și noțiuni de istoria evoluției biologice a creierului uman plus ultimele descoperiri din neuroștiințe - consider important să-l dau mai departe aici. Vizionare plăcută!

Dacă ar fi să luăm de bună teoria lui Rupert Sheldrake în care acesta numește câmpul informațional "minte extinsă" și/sau "câmp al conștiinței" și spune că creierul nostru e un fel de antenă prin care putem accesa acest câmp, atunci am putea spune că nu avem nevoie de implantarea unor "chestii" în creierul nostru. Dar cum dovezile sunt cam subțiri în acest sens, merită să vedem ce propune Ray Kurzweil în discursul său.



Pentru cei care vor să găsească diverse modalități de dezvoltare a capacității creierului și minții, recomand următoarele lecturi:
- "Creierul. Povestea noastră" -David Eagleman- comandă online aici-link;
- "Incognito. Viețile secrete ale creierului" -David Eagleman- comandă online aici-link;
- "Creierul se transformă" -Norman Doige- comandă online aici-link;
- "Creierul vindecător. Miracolul neuroplasticității" -Norman Doige- comandă online aici-link;
- "Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane" -Daniel Siegel- comandă online aici-link;
- "Iluzia utilizatorului" -Tor Nørretranders- comandă online aici-link;
- "Cum se construiește o minte. Secretul dezvăluit al gândirii umane" - Ray Kurzweil - comandă online aici-link;
- "Epoca mașinilor spirituale" - Ray Kurzweil - comandă online aici-link;
- "Mintea liniștita și senină" - Dalai Lama - comandă online aici-link;
- "Știința minții" - Dalai Lama - comandă online aici-link;
- "Neuroștiința iluminării" - David Perlmutter, Alberto Villoldo - comandă online aici-link;
- "Creierul lui Buddha. Neuroștiința fericirii, iubirii și înțelepciunii" - Rick Hanson, Richard Mendius - comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 

Niciun comentariu: