"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 29 noiembrie 2019

Viețile secrete ale creierului / Ca să-ți poți găsi pacea minții

"Toate speranţele, visele, aspiraţiile, temerile, instinctele caraghioase, ideile geniale, fetişurile, simţul umorului şi dorinţele noastre provin din acest organ ciudat – creierul. Iar când creierul se transformă, ne transformăm şi noi. Aşa că, deşi intuim că gândurile nu au o bază fizică, că se aseamănă penelor purtate de vânt, de fapt, depind în mod direct de integritatea misteriosului centru de control de o mie patru sute de grame.

Primul lucru pe care îl învăţăm atunci când studiem propriul nostru circuit este o lecţie simplă: majoritatea lucrurilor pe care le facem, gândim şi simţim NU se află sub controlul nostru conştient. Jungle imense de neuroni funcţionează conform propriilor programări.

Tu cel conştient – "eul" care prinde viaţă când te trezeşti dimineaţa – este cea mai mică bucăţică din truda creierului tău. Deşi suntem dependenţi de funcţionarea creierului în ceea ce priveşte viaţa noastră internă, acesta se conduce după legea lui. Majoritatea operaţiunilor sale depăşesc pragul de permisibilitate al minţii conştiente. Eul pur şi simplu nu are permis de trecere.

Conştiinţa (consciousness), sau nivelul conştient al minţii, este un mărunt pasager clandestin pe un transatlantic, care se bucură de călătorie fără să bage în seamă enorma inginerie de sub punte." - fragment din cartea "Incognito. Viețile secrete ale creierului" scrisă de David Eagleman.


Multe lucruri s-au luminat și liniștit în viața mea după ce am învățat cum funcționează creierul și mintea. Pe bune, fără glumă și fără ghilimele. Nu, nu este vorba despre acel "învățat" cu punct și virgulă ca la școală. Ci despre un parcurs care este accesibil oricui - fără limbaj științific. Pentru că în aceste vremuri există această oportunitate.

Mă bucur că sunt contemporană cu un om care a făcut posibilă această "traducere" din limbajul științific pe înțelesul oricui: David Eagleman - cercetător în neuroștiințe, cu expertiză în capacitatea de adaptare a creierului, substituție senzorială, sinestezie și interconexiunile dintre neuroștiințe și sistemul juridic. Și, pe deasupra, are și un stil de scriitură/povestire care face totul palpitant asemeni unui film SF. Pentru că da, treaba asta cu creierul pare desprinsă dintr-un film SF, atât de ciudate sunt lucrurile pe care NU le știm despre creier.

Și e mare păcat că nu știm deoarece în creier se întâmplă tot ce ne face să fim NOI, tot ce ne face să luăm anumite decizii și nu altele, acolo se formează toată percepția experienței conștiente. Și da, în caz că e prea voalat, toată calitatea vieții noastre depinde de asta, inclusiv reacțiile chimice ce se petrec în corp care duc la starea de sănătate sau în sens opus la boală.

Vă invit să urmăriți cel mai tulburător documentar pe care l-am văzut (tulburător prin prisma consecințelor profunde pe care le are în înțelegerea lumii interioare și exterioare ființei care suntem). Se numește "Creierul. Povestea noastră" și ne oferă un ghid de utilizare a creierului în timp ce ne poartă într-o călătorie în viețile secrete ale acestuia.

Este o călătorie de șase episoade tulburătoare și provocatoare, atît prin cazurile și experimentele descrise, prin concluziile pe care le înfățișează, dar și prin întrebările la care nu răspunde chiar pînă la capăt. Îmi pare rău pentru persoanele care "n-au timp" (= nu-și fac timp) să ia contact cu aceste informații prețioase care ne ajută să scurtăm agonia căutărilor și să ne găsim pacea minții.

Un beneficiu foarte important al înțelegerii acestor informații este faptul că, știind aceste lucruri, putem discerne ce e real și ce nu din ceea ce auzim/citim despre abilitățile și mai ales despre percepțiile umane, câtă încredere putem avea în "viziunile" noastre sau ale altora și cât de adânci sunt peșterile subconștientului.

Alt beneficiu al vizionării, poate și mai important, este înțelegerea faptului că propria memorie ne manipulează, în sensul că trecutul nostru nu este o înregistrare fidelă, ci este o REconstrucție mentală - adică NU toate amănuntele amintirilor noastre sunt precise, unele bazându-se pe lucruri pe care ceilalți le-au spus despre noi, iar altele sunt umplute cu ceea ce am crezut noi că s-a întâmplat. Iar acest fapt ar trebui să aibă consecințe profunde în calitatea relațiilor.

Având în vedere aceste daruri neprețuite, sper ca vizionarea celor șase episoade ale documentarului să te minuneze de ceea ce se află în interiorul creierului și minții tale.

Episodul 1. se numește "Ce este realitatea?" și tratează cum se formează percepția timpului, spațiului și întreaga experiență conștientă în creierul nostru. Vizionare plăcută și cu folos.. (* următoarele episoade le găsiți cu titlu și link dedesubt).


Episodul 2. Ce te face să fii tu - vizionare aici-link - explorează modul în care creierul dă naștere gândurilor, emoțiilor, amintirilor noastre și cum se formează personalitatea. 

Episodul 3. Cine deține controlul - vizionare aici-link - oferă o privire științifică privind dimensiunea de control al creierului/minții și răsunde la întrebări precum: Există liber arbitru? Cine ia de fapt deciziile? La ce folosește conștientizarea noastră conștientă?

Episodul 4. Cum luăm decizii - vizionare aici-link - este o călătorie prin lumea nevăzută a deciziilor, a modului în care acestea sunt luate și ne oferă o idee despre cum se desfășoară competiția dintre rețelele neuronale rivale. 

Episodul 5. De ce avem nevoie unii de ceilalți - vizionare aici-link - explorează modul în care creierul uman se bazează pe alte creiere pentru a supraviețui și a prospera, cum apare și la ce este utilă empatia, ce învățăm din socializare și de ce e important să avem relații sănătoase.

Episodul 6. Ce urmează să fim (viitorul creierului uman) - vizionare aici-link. - oferă o posibilă imagine a ce urmează pentru creierul uman și pentru specia noastră, a unor noi modalități de a percepe mai mult realitatea fizică decât o facem în prezent. 
***

REMINDER 1: Te invit într-un loc de basm, într-o atmosferă de la suflet la suflet, într-o tabără cu un format unic, să regăsim Bucuria de A FI. Va fi o EXPERIENȚĂ care îți va schimba perspectiva și-ți va reda echilibrul. Într-un mod relaxat, "de vară", vom discuta despre experiențe concrete de viață și transformarea interioară autentică. Vom face o mulțime de exerciții și chestii faine despre care am amintit în descriere, dar am pregătit și multe surprize. Se va desfășura în perioada 23 - 27 august. Detaliile organizatorice se găsesc pe pagina taberei AICI-link. Te aștept cu drag 💗

REMINDER 2: Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 20, 21, 22 august. Cum: online pe Zoom. Vei primi o mulțime de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, un suport de curs consistent*, fișe de lucru/exerciții și un certificat care-ți permite deschiderea unui cabinet.  Pentru detalii click AICI-LINK. Te aștept cu drag 💗
***
Cărți recomandate - despre creier:
- "Creierul. Povestea noastră" -David Eagleman- comandă online aici-link;
- "Incognito. Viețile secrete ale creierului" -David Eagleman- comandă online aici-link;
- "Halucinații" -Oliver Sacks- comandă online aici-link;
- "Creierul se transformă" -Norman Doige- comandă online aici-link;
- "Creierul vindecător. Miracolul neuroplasticității" -Norman Doige- comandă online aici-link;
- "Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane" -Daniel Siegel- comandă online aici-link;
- "Iluzia utilizatorului" -Tor Nørretranders- comandă online aici-link;
și despre pacea minții:
- "Liniștea vorbește" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Puterea prezentului" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Cum să ajungi la pacea interioară" *audiobook -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "O minte profundă" -Dalai Lama- comandă online aici-link;
- "Mintea liniștită și senină" -Dalai Lama- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Este un blog ce oferă informații din sfera dezvoltării personale dar și descoperiri științifice care ne pot ajuta să înțelegem mai bine natura umană și realitatea. Poți căuta un subiect care să-ți placă folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗

3 comentarii:

Andrei spunea...

Foarte interesant documentarul Creierul. Povestea noastră.
Din păcate nici una dintre episoadele 2-6 nu se deschid. Probabil au fost sterse.
Unde as putea sa le vizionez si pe celalte?

Oricum, blogul dumneavoastră îmi place si va mulțumim pentru postarile interesante.


Cu stimă,
Andrei

Adina Amironesei spunea...

@ Andrei:
Am reîncărcat episoadele, te rog să mă anunți dacă nu le poți deschide. Eu le pot deschide și de pe telefon, dar am înțeles că cel mai sigur se deschid pe laptop/desktop.. :)

Andrei spunea...

Am verificat si acum toate episoadele se incarca. Va multumesc mult si abia astept sa vad toate episoadele.