"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

luni, 11 noiembrie 2019

Evanghelia îndoielii (+ recomandare film)

În setea de a da sens vieții și de a-și explica existența, oamenii preiau de-a gata diverse credințe religioase (și/sau de orice altă natură) din familie și societate. Pe parcursul vieții, unele se întăresc, altele se schimbă sau se dizolvă în funcție de experiențele pe care le trăiește fiecare

Credințele noastre ne ghidează viața, ne influențează calitatea ei, influențând-o în același timp și pe a celor cu care interacționăm. Cu toate că nu cunosc nici o religie care să spună că e ok să discriminezi sau să-i judeci/condamni pe ceilalți, aproape toți oamenii (care se declară) religioși pe care-i cunosc personal au intoleranță la.. diverși alți oameni sau categorii de oameni.

Existența acestei incongruențe/incoerențe și a multor altele nu mă miră atâta vreme nu am fost învățați (ba chiar ni s-a interzis pe alocuri) să punem la îndoială ceea ce auzim, citim sau preluăm de la ceilalți când vine vorba de credințe (nu doar religioase ci de orice tip) sau convingeri.

Nu am fost învățați nici să avem o gândire critică, nici să urmăm un fir logic al ideilor, așa că s-a ajuns de multe ori la fanatism care a dus la discriminări și alte consecințe dureroase atât la nivel individual cât și de grup (conflicte internaționale și chiar războaie).

Și ce e mai trist, chiar dacă am fi fost învățați să facem asta, analiza fiecărei idei cere un efort conștient pe care prea puțini oameni sunt dispuși să-l facă, dovadă stă radiografia credințelor lumii noastre acum - în era informației libere și gratuite la care avem acces aproape instant.

În acest context, propun spre vizionare un discurs TED tulburător în care Casey Gerald ne spune povestea lui despre îndoială și ne îndeamnă să ne revizuim credințele, să acceptăm nesiguranța și să păstrăm îndoiala ca o dovadă a smereniei. Sper să vă placă și să vă aducă inspirație spre a vă pune întrebări utile, vizionare plăcută..


! Dacă vrei să-ți găsești mai ușor drumul spre claritate, echilibru și toleranță la.. nesiguranță sau ai nevoie de susținere sau ghidare în transformarea interioară - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.

INVITAȚIE:
✅ Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 3, 4, 5 martie. Pentru reducerea lunii martie, beneficii, program și detalii click AICI-LINK. Vei putea participa online pe Zoom din confortul casei tale. La final vei primi un certificat recunoscut în UE, un suport de curs consistent* și un pachet consistent de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗.
***
Filmul pe care-l dau mai departe astăzi ne vorbește despre intoleranță și graba de a-i judeca pe ceilalți conform șabloanelor noastre rigide, despre cum luăm în mod greșit impresiile noastre drept certitudini și despre cum intențiile bune ne pot transforma acțiunile în agresiuni ce contrazic credințele pe care le declarăm ostentativ.

"Doubt" ("Îndoiala") este un film plin de nuanțe și subtilități care reușește într-un mod rafinat să pună în evidență umbrele răutății ce se pot naște în mintea omenească împietrită în dogme. Jocul actorilor este impresionant, o parte din credibilitate fiind datorată ideii regizorului-scenarist de a nu divulga niciunui actor adevărul despre final decât actorului principal Philip Seymour Hoffman (din rolul preotului Flynn). Filmul a fost nominalizat la 5 premii Oscar și a câștigat alte 26 de premii.

Vizionarea peliculei mi-a lăsat senzația unei lumini binefăcătoare și calde într-un colț întunecat și rece și de aceea sper să aibă acest efect terapeutic și pentru voi. Vizionare plăcută..


Articole conectate cu subiectul:
- Evoluția - între Informație și Practică
- 3 pași importanți în evoluția spirituală și
- Știință vs. religie - credințele noastre și viitorul lor
.

Cărți recomandate:
- "Realitatea, spiritualitatea si omul modern" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Trezirea. Ghid pentru o spiritualitate fără religie" -Sam Harris- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Scrisoare către o națiune creștină" -Sam Harris- comandă online aici-link;
- "Religie și știință" -Bertrand Russell- comandă online aici-link;
- "Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica și religia?" -Jonathan Haidt- comandă online aici-link;
- "Dincolo de religie" -Dalai Lama- comandă online aici-link;
- "Pune-ți gândirea sub semnul întrebării și schimbă lumea" -Byron Katie- comandă online aici-link sau poate o găsiți în anticariate.
***
Dacă ai ajuns pentru prima oară aici, îți urez bun venit! Sper să găsești subiecte care îți plac cu ajutorul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

Niciun comentariu: