"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 31 octombrie 2019

Starea de flux - secretul fericirii (+ recomandare film)

În psihologie, starea de flux este definită ca fiind starea în care ştim că ceea ce urmează să facem este posibil, chiar dacă este dificil, când simţul timpului dispare, când uităm de noi înșine și ne simţim parte din "ceva" mai mare. În spiritualitate se spune că suntem în starea de flux când suntem în curgerea firească a vieții, detașați, în afara automatismelor cotidiene mentale, emoționale și comportamentale.

Dacă ar fi să o descriu așa cum am simțit-o, aș spune că este asemeni unui salt în gol în care mintea se oprește și lasă loc inspirației, creativității, un fel de "punct zero" din continuumul intern spațiu-timp al ființei în care potențialul nostru nelimitat iese la iveală. În acest punct cred că "funcționăm" după cu totul alte "legi" și nu e vorba despre concentrare mentală ci despre prezența totală.

Spun asta deoarece nu am întâlnit oameni care să fi reușit să forțeze mental "intrarea" într-o astfel de stare. Aș spune mai curând că putem intra doar atunci când renunțăm măcar pentru o clipă la toate ideile preconcepute pe care le avem despre viață. La toate conceptele și definițiile pe care le-am învățat. Aș spune multe despre stare de flux, mai ales după experiențele pe care le-am trăit la evenimentele pe care le susținut în ultimii ani, dar cuvintele sunt atât de "strâmte" și nu-mi ajung 😍.


Mai bine propun să vedeți ce lucruri interesante a descoperit privind starea de flux Mihaly Csikszentmihalyi - profesor de psihologie la Claremont Graduate University, directorul Centrului de Cercetare a Calității Vieții, în trecut - conducător al departamentului de psihologie de la Universitatea din Chicago și al departamentului de sociologie și antropologie de la Colegiul Lake Forest.

A fost denumit "arhitectul" noțiunii de "stare de flux" pentru anii săi de cercetare asiduă pe acest subiect dar și pe teme precum optimismul, motivația și responsabilitatea. A publicat peste 120 de articole remarcabile, astfel încât consider că rezultatele cercetărilor sale merită toată atenția.

Studiile despre care ne povestește în acest discurs TED au plecat de la întrebarea "Ce face ca o viaţă să merite trăită?" Sper să aveți curiozitatea de a afla și voi răspunsurile foarte interesante pe care Mihaly Csikszentmihalyi le-a găsit, vizionare plăcută și cu folos..


Dacă tot am vorbit despre starea de flux, consider potrivit să recomand un film despre cineva care a trăit cu siguranță această stare: Séraphine de Senlis - o pictoriță a cărei poveste este aproape incredibilă. Filmul cu titlul "Séraphine" este ecranizarea acestei povești fiind plin de candoare și inspirație, sper să vă placă, vizionare plăcută..



Cărți recomandate:
- "Flux. Psihologia fericirii" - Mihaly Csikszentmihalyi - comandă online aici-link sau aici-link;
- "Marea carte despre fericire" -100 de experți- comandă online aici-link;
- "Antidotul. FERICIRE pentru oamenii care nu suportă gândirea pozitivă" -Oliver Burkeman- comandă online aici-link;
- "Cum să-ți construiești fericirea. O psihologie a fericirii" -Christophe André- comandă online aici-link;
- "Și nu uita să fii fericit" -Christophe André- comandă online aici-link;
- "Dincolo de gândirea pozitivă" - Robert Anthony - comandă online aici-link;
- "Bucuria. Fericirea care vine din interior" -Osho- comandă online aici-link;
- "Despre fericire, viață și multe altele" -Dalai Lama, Rajiv Mehrotra- comandă online aici-link;
- "Calea împlinirii personale" -Todd M. Duncan- comandă online aici-link;
- "De la bine la excelent. Fă-ți viața frumoasă" - comandă online aici-link.
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Sunt peste 650 de articole care te așteaptă, așa că ai de unde alege 😄 Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗



Niciun comentariu: