"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 9 martie 2016

Informații care mi-au schimbat viața (56)

Prinși în vârtejul vieții cotidiene, nu suntem neapărat conștienți de dimensiunea influenței pe care au ajuns să o aibă asupra noastră celelalte culturi. Așa am ajuns să sărbătorim Halloween-ul în școli sau grădinițe :(, să celebrăm iubirea de Valentine's Day, să ne aranjăm casele după principii Feng Shui sau să sărbătorim anul nou chinezesc. Nu spun că toate influențele sunt negative, spun doar că am preluat din alte culturi multe lucruri fără discernământ. Fără să ne gândim că am adoptat multe "povești" care pur și simplu nu ni se potrivesc, nu ne folosesc la nimic, nu ne fac mai fericiți sau mai împăcați cu noi înșine, cu ai noștri sau cu pământul pe care a fost să fie să ne naștem.

M-am gândit la aceste lucruri în ultima vreme, dar mai ales aseară. Pentru că 8 martie este ziua în care majoritatea moldovencelor fac sfințișori (mucenici). Sunt niște colăcei a căror formă ne (re)amintește că suntem parte din...infinit, ce se prepară în mod tradițional pentru Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici (9 martie). Până anul trecut îi prepara mama, anul trecut atmosfera în casă era cum era, dar anul acesta m-am gândit să duc tradiția mai departe. Vedeți în poză ce a ieșit...
O emoție caldă și blândă m-a cuprins când frământam aluatul. O stare care a continuat când am atins prosopul mai vechi de jumătate de secol țesut de bunica. O emoție care semăna cumva cu cea pe care am avut-o vara trecută când am cules prima roșie pe care am plantat-o cu mâna mea (din semințe/răsaduri proprii). O stare pe care ar fi inutil să încerc s-o descriu și, oricum, nu găsesc cuvinte potrivite. Știu doar că are legătură cu fiecare cuantă de ADN și energie dăruită de strămoși astfel încât eu să fiu eu cea de astăzi și nu altcineva.
*
*    *
Mă bucur că simt că fac parte dintr-o familie cu aproape 7,5 miliarde de frați și surori, dar îmi respect și iubesc mica familie numită România și prețuiesc valorile acestui popor. E ceea ce numesc echilibru.
Ca să păstrăm acest echilibru e necesar să devenim conștienți de efectele negative ale globalizării și de necesitatea păstrării tradițiilor dar fără să cădem în latura extremă a naționalismului. Spun asta deoarece în ultimii ani, sub presiunea frustrărilor produse de efectele globalizării, partidele naționaliste și extremismul politic a luat amploare (de văzut ce se întâmplă în S.U.A. și Franța), iar acest gen de atitudine sigur nu va aduce pacea la nivel global.
În scopul conștientizării la scară cât mai mare, dau astăzi mai departe un film documentar de mare valoare realizat de Helena Norberg-Hodge - analist al impactului economiei globale asupra diverselor culturi de pe glob, pionier al mișcării de localizare (anti-globalizare). Au fost necesari șase ani pentru realizarea documentării și a interviurilor reunite în film deoarece acesta aduce împreună specialiști de pe șase continente pentru a reuni informații importante despre efectele globalizării și a haosului economic asupra stării noastre de...fericire. Pe lângă aceste informații, filmul "Economia fericirii" conține și câteva strategii ce pot conduce la o comuniune umană profundă și la minimalizarea stresului și depresiei la nivel individual.
Mulțumesc domnului Marian Matei pentru realizarea subtitrarii acestui documentar și a multor alte materiale de valoare. Vizionare plăcută 


Alte documentare care aduc împreună argumente și strategii pentru o dezvoltare durabilă și o viață armonioasă a societății se găsesc aici-link, aici-link, aici-link și aici-link
Iată și câteva cărți care vorbesc despre lucrurile care ne aduc împreună fără să renunțăm la unicitate (transport gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):
"Închipuie-ți toți oamenii" (o conversație despre bani, politică și viață așa cum ar putea fi) -Dalai Lama, Fabien Ouaki- comandă aici-link.
"Să facem pace! Pentru un progres al spiritului" -Dalai Lama, Stephane Hessel- comandă aici-link;
"Ultimul avertisment" -Rebecca D. Costa- comandă aici-link.
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Peste 530 de articole te așteaptă, așa că ai de unde alege :)) Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi listele "Articole recomandate", Resurse video, cuvintele cheie sau căsuța "caută" din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   


Un comentariu:

ion adrian spunea...

Adina,
Ma bucur ca chiar si in lipsa mamei, dar mai ales ca sa-i continui in felul acesta amintirea ai facut acei mucenici moldovenesti.Eu avand origina mixta moldo-munteana , ai mei faceau de ambele feluri adica colaceii infiniti cu miere si nuca dar si colaceii aceia micuti ca niste taitei dar tot ca semn al infinitului fierti si cu o zeama foarte buna, cu nuca pisata, miere si scortisoara. In familie se continua traditia.
Frumos si adevarat documentarul la care doresc sa fac cateva comentarii.

Cred ca stii ca mereu invoc cele doua fete ale foii dialectice si daca vorbim de globalizare sau de metisajul raselor fenomene inexorabile dar care se pot produce pe una sau pe alta fata a foii.Pe fata Binelui sau pe fata Raului. Cum spunea IIsus ca ce trebuie sa se intample se va intampla dar vai de cel prin care se intampla referindu-se la Iuda. Adica aceste doua fenomene care vor omogeniza in mare masura din toate punctele de vedere omenirea se pot intampla pe partea binelui adica in mod organic, rational in timp rezonabil si fara fortare si crime sau invers pe fata Raului unde eu nu cred ca vor fi finalizate ci vor distruge civilizatia si dupa cate vad cam pa acesta fata ne aflam cu toate eforturile pe care le fac toti cei ca tine, ca noi, pe Terra
Globalizare nu este inexorabila din cauza sistemului economic al pietelor libere(mai mult sau mai putin) ci din cauza dezvoltarii mijloacelor de comunicatie si a cresteri populatiei. Pamantul devine un fel de tara de oras de sat mare unde diferentele intre familii se estompeaza.
Cred ca doar Calea a treia in care de exemplu Venitul minim garantat este unul din elemente si pentru care multi militeaza fara sa-i inteleaga fundamentul teoretic care este exact cel al Caii a treia respectiv pe langa stricta si libera proprietate asupra fiintei noastre si deci din punct de vedere economic asupra fortei noastre de munca, trebuie adaugata proprietatea comuna de principiu asupra resurselor naturale fiecare terrian avand o cota egala cu un altul dar atentie! nu si asupra restului mijloacelor de productie ca in comunism, care raman in proprietate privata ca in capitalism.
Spun de principiu pentru ca nimeni nu va lua in posesie efectiva cota ce i-ar reveni la nastere din resursele naturale cuvenite ci doar in calculul economic cum ar fi acel venit minim intervine ca o variabila de un anumit tip. Desigur ca stiinta economica este de rescris asa cum si matematica dupa teza de cateva pagini a lui Riemann a fost de rescris.
Localizarea propusa de film este o intoarcere in trecut, este utopica. Desigur ca marile corporatii trebuie trecute sub controlul societatii, asa cum trebuie trecute si serviciile secrete si marile banci, mai ales bancile nationale cum ar fi FED in SUA, adica tot ce tinde sa devina stat in statsi sa controleze totul, dar sa stii ca este foarte greu, esti blocat peste tot mediatic si nu numai.A cest film nu este blocat pentruca de fapt are solutii utopice si de astea papusari din umbra nu se tem .