"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 23 martie 2016

Trezirea între psihoză și normalitate (I)

În viața fiecăruia vine un moment când lucrurile pe care le credeam "pentru totdeauna" dispar. Fie că este vorba de persoane dragi, de relații, statut social, credințe sau atitudini, dizolvarea lor lasă în urmă durere pe care fiecare o percepe în felul său. Durerea este întotdeauna direct proporțională cu "adâncimea" credinței că acele lucruri sunt singurele care ne definesc. După oricare tip de "pierdere" simțim că am pierdut o parte mai mică sau mai mare de "suflet", exprimare metaforică, desigur, pentru că nu ne pierdem ceea ce numim "suflet" ci părți din acel eu care credeam că suntem.

În anumite cazuri se poate întâmpla să pierdem totul deodată sau în foarte scurt timp, știți.., genul de experiență care a născut expresia "când vine una, vin toate". În astfel de situații destabilizarea mentală este atât de mare încât unii ar putea spune că ne "pierdem mințile". De fapt, nu e vorba despre "pierderea minților" ci de faptul că părăsim structura eu-lui care am fost și, până la formarea unei noi structuri, nu mai știm exact cine suntem, ce anume ne definește.

În situații de criză se pot întâmpla lucruri extraordinare. Lucruri pe care psihologia se străduiește demult să le definească, să le încadreze cât mai "corect" cu putință..😁 Vorbesc aici despre crizele psiho-spirituale. Pentru că granița dintre misticism și psihopatologie este foarte subțire și...sensibilă, acestea sunt încă greu încadrate și "tratate" de către psihologi și psihiatri.

Într-o situație și mai delicată se află membrii familiei celui care trece printr-o astfel de criză. Nu știu exact cu ce se confruntă acesta și de aceea nu știu în ce fel îl pot sprijini. În ultimii ani s-au produs schimbări majore în modul de abordare a crizele psiho-spirituale, astfel încât astăzi, oamenii care trec prin astfel de experiențe nu mai sunt tratați așa cum erau în vremurile trecute.


Dr. David Lukoff - profesor de psihologie şi decan al Facultății de Psihologie Saybrook din San Francisco, co-președinte al Asociației Americane de Psihologie Transpersonală și membru în Comitetul Director al Societății Internaționale de Sănătate Mentală - este unul dintre cei care au produs schimbarea de perspectivă.

Într-un interviu acordat domnului profesor Ovidiu Brazdău, Dr. David Lukoff spunea: "Urgențele spirituale sunt situații de criză în timpul cărora procesul evoluției și schimbării psiho-spirituale devine haotic și copleșitor. Persoanele care trăiesc astfel de momente intră dintr-odată și în mod dramatic pe noi tărâmuri de experiență mistică și spirituală.

Ei pot deveni temători și confuzi, având dificultăți în a se descurca în activitățile cotidiene, la serviciu și în relațiile interpersonale. În esență, trezirea spirituală este un proces tumultuos, dar nu este un semn de boală mentală. Experiențele spirituale au o mare putere de transformare. Am face un mare bine persoanelor care trec prin astfel de experiențe dacă le-am crea un mediu care să le inspire siguranță, pentru a le permite să traverseze mai ușor aceste trăiri."

Pentru o înțelegere cât mai bună a "urgențelor spirituale" propun o primă parte dintr-un documentar extrem de interesant - "Tulburare bipolara sau trezire spirituala" - realizat de Sean Blackwell (el însuși fiind diagnosticat cu tulburare afectiv bipolară în 1996). Recomand acest documentar cu speranța că aceste informații vor ajuta cât mai mulți oameni să-și înțeleagă mai bine propriile stări (și a celor dragi) și să le privească drept normalitate - parte integrantă din procesul complex de transformare interioară.
Vizionare plăcută și cu folos..


UPDATE: Partea a II-a AICI-LINK iar Partea a III-a AICI-LINK.


Cărțile pe care le recomand astăzi oferă numeroase clarificări în privința transformării interioare și sunt de un real ajutor celor care caută înțelegerea esenței noastre (toate beneficiază de transport gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):
- "Realitatea, spiritualitatea si omul modern" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Dizolvarea egoului. Realizarea sinelui" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Sinele: realitate și subiectivitate" -David R. Hawkins- comandă online aici-link;
- "Liniștea vorbește" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Călătoria interioară" -Osho- comandă online aici-link;
- "Cartea despre ego" -Osho- comandă online aici-link.


Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Ideea centrală a acestei pagini este Dezvoltarea Personală Integrală așa cum am definit-o aici-link. Poți căuta un subiect care să-ți placă utilizând listele "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta.  Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag   *>:D< îmbrăţişare


Niciun comentariu: