"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 18 aprilie 2018

Ce sunt, de fapt, emoțiile (explicația științifică)

"Străvechea poveste a emotiei sună așa: cu totii ne naștem având aceste emotii, ele fac parte din zestrea noastră genetică, sunt fenomene distincte si recognoscibile care există în noi. Atunci când se întîmplă ceva în lume, fie că este vorba despre un atac armat ori doar despre o privire seducătoare, emoțiile apar rapid și automat, ca si cum cineva ar apăsa un buton. Chipul nostru transmite emoțiile prin zâmbete, prin încrețirea frunții, priviri încruntate și alte expresii caracteristice pe care oricine le recunoaste cu ugurință. Vocea transmite emoția prin râsete, strigăte și plânsete. Postura corporală ne trădează sentimentele de fiecare dată când facem un gest, chiar și atunci cind lăsăm pur și simplu umerii în jos.

Știința modernă are o explicație care este în consonanță cu această poveste. Este vorba despre ceea ce eu numesc perspectiva clasică asupra emoției. Potrivit acesteia, tremurul vocii cuiva a provocat o reacție în lanț care s-a declanșat în creierul meu. Un anumit set de neuroni - să-i spunem "circuitul tristeții" - s-a activat și a determinat chipul și trupul meu să reacționeze într-un anumit mod. Sprâncenele s-au apropiat, m-am încruntat, am lăsat umerii în jos și am plâns. Acest presupus circuit a declanșat și schimbările fizice din corpul meu, ducând la creșterea frecvenței ritmului cardiac și a respirației, la activarea glandelor sudoripare și la constrictia vaselor de sânge. Complexul acesta de mișcări în interiorul și exteriorul corpului este considerat a fi asemenea unei "amprente" după care identificăm în mod distinct tristețea, exact asa cum amprentele digitale vă identifică doar pe dumneavoastră.

Perspectiva clasică asupra emoției susține faptul că în creierul nostru există mai multe astfel de circuite ale emoției și că fiecare ar produce un set distinct de schimbări, adici o amprentă. Poate un coleg de serviciu care vă agasează vă declanșează "neuronii furiei" și atunci vă crește tensiunea arterială vă încruntați, urlați, simțiți cum clocotește furia. Sau poate o știre alarmantă vă declanșează "neuronii fricii" și atunci inima începe să bată cu putere, înghețați de frică și simțiți fiori de groază. Deoarece resimțim furia, bucuria, surpriza și alte emotii ca stări clare și ugor de identificat, ideea că fiecare emoție ar avea un tipar subiacent care o definește la nivelul creierului și al corpului nostru pare rezonabilă.

Conform tezei clasice, emoțiile sunt rezultate ale evoluției; cu mult timp in urmă, ele ne-au ajutat să supraviețuim, iar acum sunt o componentă statornică a structurii noastre biologice." - fragment din cartea "Cum iau naștere emoțiile. Viața secretă a creierului" scrisă de Lisa Feldman Barrett.


Dar iată că, după ce ultimele descoperiri au fost puse cap la cap, acestea demonstrează că emoțiile nu sunt ce par a fi. În ultimii 25 de ani, Lisa Feldman Barrett - profesor de psihologie la Universitatea Northeastern, cercetător în neuroștiințe - a descris expresii faciale, a scanat creiere și a analizat sute de studii de fiziologie pentru a înțelege ce sunt, de fapt, emoțiile. În discursul său pe care l-am ales pentru astăzi, ea împărtășește rezultatele cercetărilor sale și explică de ce am putea avea mai mult control decât credem asupra propriilor emoții.

Mă bucur că aceste descoperiri aduc motive în plus care demonstrează de ce nu e deloc indicat să ne luăm după prima impresie atunci când cunoaștem pe cineva. Vizionare plăcută și cu folos.. (*reamintesc că subtitrarea apare doar pe laptop/desktop, nefiind accesibilă de pe majoritatea telefoanelor)


* Dacă vrei să-ți înțelegi mai bine emoțiile sau dacă treci printr-o experiență dificilă și ai nevoie de sprijin în găsirea unor noi perspective și clarificări - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
***

Cărți pe care le reomand cu încredere (transport gratuit oriunde în țară):
- "Cum iau naștere emoțiile. Viața secretă a creierului" -Lisa Feldman Barrett- comandă online aici-link;
- "Agilitatea emoțională" -Susan David- comandă online aici-link;
- "Inteligența emoțională" -Daniel Goleman- comandă online aici-link;
- "Creierul și inteligența emoțională" -Daniel Goleman- comandă online aici-link;
- "Emoții vindecătoare" -Daniel Goleman, Dalai Lama- comandă online aici-link;
- "Emoții distructive" -Daniel Goleman, Dalai Lama- comandă online aici-link;
- "Emoții date pe față. Cum să citim sentimentele de pe chipul uman" -Paul Ekman- comandă online aici-link;
- "Cartea gesturilor" (ce trădează emoțiile) -Peter Collett- comandă online aici-link;
- "Cum sa-ti controlezi furia înainte de a te controla ea pe tine" -Albert Ellis, Raymond Chip Tafrate- comandă online aici-link;
- "Emoțiile, cum ne putem elibera de mânie, gelozie și teamă" -Osho- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗



Un comentariu:

Marcela Voinea spunea...

Multumesc Adina ! Cred ca am vazut acest video de trei sau patru ori , dar , de cite ori ma uit il gasesc si mai important de pus in practica .