"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 15 mai 2018

Vindecarea prin gândire între mit și realitate

"Tratamentele false cum ar fi pastilele de zahăr, injecţiile cu soluţii saline şi operaţiile chirurgicale false sunt folosite în mod curent în cadrul testelor clinice moderne pentru a stabili dacă un medicament anume, o operaţie chirurgicală sau un tratament sunt cu adevărat eficiente. Termenul de placebo este derivat dintr-o expresie latină care înseamnă "voi fi pe plac" şi a apărut în limbajul medical cu mult timp în urmă, indicând tratamentele inerte oferite în mod tradițional pacienților nevrotici pentru a-i calma.

Secole la rând, medicii le-au prescris pacienților lor tratamente fără date clinice pentru a dovedi că acestea funcționează. Nimeni nu a pus vreodată la îndoială eficacitatea tratamentelor prescrise și nu a făcut studii pentru a dovedi că acestea sunt cu adevărat eficiente. Medicii nu făceau decât să amestece diferite tonice și să le administreze pacienților lor, care începeau să se simtă mai bine, cel puțin o perioadă de timp. Alternativ, medicii deschideau chirurgical un pacient şi îl operau, după care simptomele se puteau îmbunătăți sau nu. Abia la sfârșitul secolului al XIX-lea a apărut ideea folosirii de placebo-uri în studiile clinice.

În anul 1955, The Journal of the American Medical Association a publicat un articol devenit celebru, semnat de dr. Henry Beecher şi intitulat „Puternicul placebo“. Dr. Beecher a declarat în el că dacă le administrezi oamenilor medicamente, mulţi dintre ei se simt mai bine, dar dacă le administrezi apă cu sare sau cu un alt ingredient inert, circa o treime din ei se vindecă la rândul lor, nu doar în mintea lor, ci chiar în plan fiziologic, într-o manieră care poate fi demonstrată clinic(...).

Articolele citite m-au pus pe gânduri. De fapt, ce este efectul placebo? Până când mi-am început cercetările, nu m-am gândit niciodată cu adevărat la această întrebare. Cu toții știm că oamenii supuși testelor clinice se simt mai bine după ce sunt tratați cu simple pastile din zahăr. De ce? Abia atunci mi-am dat seama că răspunsul la această întrebare reprezintă cea mai bună dovadă că mintea (gândurile) poate afecta corpul fizic. Dacă un procent din oamenii supuși testelor clinice se simt mai bine pentru simplul motiv că sunt convinși că primesc un medicament sau un tratament autentic, înseamnă că ei sunt vindecaţi exclusiv de mintea lor." - fragment din cartea "Vindecarea cu ajutorul minții" scrisă de Lissa Rankin.

În continuare, Dr. Lissa Rankin spune că a descoperit studii publicate în revistele de specialitate care arată că: aproape jumătate din pacienţii bolnavi de astm se simt mai bine după ce primesc un inhalator fals sau beneficiază de o şedinţă falsă de acupunctură, aproximativ 40% din oamenii care suferă de migrene se simt mai bine atunci când primesc un placebo, jumătate din suferinzii de colită se simt mai bine după un tratament placebo, mai bine de jumătate din bolnavii de ulcer studiaţi nu mai au dureri atunci când li se administrează un placebo, acupunctura falsă reduce bufeurile de căldură la jumătate din paciente (în timp ce cea reală le reduce la doar un sfert din paciente) și nu mai puţin de 40% dintre femeile infertile rămân însărcinate atunci când li se administrează medicamente placebo pentru infertilitate.

Asta înseamnă că mintea omului chiar are puterea să vindece corpul. Însă nu trebuie să pierdem din vedere condiția esențială: să fie convins că acel placebo îl poate vindeca (să creadă fără să se îndoiască). Dar..., atunci când un medic îi recomandă pacientului un "medicament" (în realitate placebo) e una, iar când acesta încearcă să se vindece singur sau să se convingă pe sine că se poate vindeca cu ajutorul minții proprii e cu totul altă situație.

După ce informațiile de mai sus care au ajuns să se "împrăștie" suficient, așa cum se întâmplă de obicei, au apărut și multe extinderi forțate/exagerate ale ideii inițiale, fără alte studii științifice. De la asta până la inventarea unor noi terapii nu a mai fost decât un pas :))

Pentru că am observat o "invazie" de terapii care mai de care cu nume mai ciudate și/sau bombastice, m-am gândit să aduc câteva clarificări care pot ajuta pe cei interesați să aplice sau nu o metodă/terapie nouă despre care au aflat. Așa că am abordat subiectul într-una dintre edițiile emisiunii "Orizontul Cunoașterii" realizată de Constatin Luca (căruia îi mulțumesc pentru invitație).

Urmărind emisiunea veți afla despre importanța gândirii în autovindecare, când și cum funcționează "noile" terapii, importanța regăsirii echilibrului mental și emoțional în vindecare și două experiențe personale în acest sens. Vizionare plăcută și cu folos..


Sunt foarte multe articole pe care le-aș recomanda în completarea subiectului, dar dacă ar fi să fac o selecție aș zice:
- Rolul esențial al gândirii în (auto)vindecarea bolilor și afecțiunilor,
- Aspecte vitale ale vindecării,
- Despre autovindecare și cauzele profunde ale bolilor,
- Adevărul șocant despre sănătatea ta,
- Dovezi științifice importante privind capacitatea de autovindecare a organismului uman și
- un documentar din "musai list" poate fi vizionat aici-link.

Cărțile pe care le-am folosit în ultimii 10 ani - care m-au menținut sănătoasă fără să iau medicamente, suplimente de nici un fel și fără nici regim alimentar - sunt următoarele:
- "Când corpul spune NU. Costul stresului ascuns" -Gabor Maté- comandă online aici-link;
- "Corpul nu uită. Vindecarea traumelor profunde din inconștient" -Myriam Brousse, Valerie Peronnet- comandă online aici-link;
- "Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor" -Jacques Martel- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Corpul tău știe răspunsul" (despre care am vorbit în emisiune) -David I. Rome- comandă online aici-link;
- "Boala ca șansă. Cum să descifram mesajul ascuns al bolii" -Ruediger Dahlke- comandă online aici-link;
- "Boala ca simbol. Manual de psihosomatică" -Ruediger Dahlke- comandă online aici-link;
- "Puterea vindecătoare a bolii" -Thorwald Dethlefse, Ruediger Dahlke- comandă online aici-link;
- "Vindecarea cu ajutorul minții" -Lissa Rankin- comandă online aici-link.
***
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Sunt peste 600 de articole care te așteaptă, așa că ai de unde alege 😄 Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗

Niciun comentariu: