"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 24 martie 2021

Reziliența - secretul puterii interioare (+ recomandare filme)

"Reziliența e virtutea care le permite oamenilor să treacă prin greutăți și să devină mai buni. Nimeni nu scapă de durere, frică și suferință. Și totuși, din durere poate veni înțelepciunea, din frică poate veni curajul, din suferință poate veni puterea ‒ dacă avem virtutea rezilienței.

Oamenii știu asta de mii de ani. Astăzi însă, o mare parte a acestei înțelepciuni străvechi trece nebăgată în seamă.

În munca mea cu alți veterani care au trecut peste răni și pierderi ‒ pierderea membrelor, pierderea camarazilor, pierderea scopului ‒ am auzit un lucru la nesfârșit: momentele lor întunecate au dus adesea, cu timpul, la perioade cu cea mai extraordinară evoluție.

Poți să fii dur cu civilii, cu oamenii care „nu înțeleg” prin ce ai trecut. Câmpul de luptă nu este însă singurul loc în care suferă oamenii. Greutățile lovesc în milioane de locuri. Și mulți oameni, inclusiv vecinii tăi, au suferit mai mult decât orice soldat, și au făcut-o fără să aibă antrenamentul tău, fără o unitate pe lângă ei, fără un spital care să-i îngrijească și uneori fără o comunitate care să-i sprijine.

Și când acei oameni reflectează la suferința lor, descoperă adesea un adevăr asemănător: acela că lupta i-a ajutat să-și construiască rezervoare adânci de tărie.

Nu orice evoluție parcurge acest traseu. Dar o mare parte a evoluției noastre are loc atunci când punem umărul la ceea ce este dureros. Alegem ‒ sau suntem nevoiți ‒ să pășim dincolo de granițele experienței noastre trecute și să facem ceva greu și nou.

Bineînțeles că frica nu duce automat la curaj. Rănile nu duc neapărat la o revelație. Greutățile nu ne vor face automat mai buni.

Durerea ne poate zdrobi sau ne poate face mai înțelepți. Suferința ne poate distruge sau ne poate face mai puternici. Frica ne poate paraliza sau ne poate face mai curajoși.

Cu toții ne confruntam cu durerea, îndoiala și dificultățile vietii. Dar avem instrumentele necesare pentru a ne controla viața. Reziliența e cea care face diferența." - Eric Greitens - membru al forțelor speciale americane Navy SEAL - în cartea sa "Reziliența. Înțelepciune câștigată cu greu pentru a trăi o viață bună".

Reziliența este definită în psihologie drept capacitatea omului de a depăși de o manieră pozitivă situațiile dramatice, de risc, adversitate și stres. Conceptul a fost preluat din Rezistența Materialelor unde reprezintă o mărime caracteristică pentru rezistența acestora la șocuri.

Așa cum spunea Eric Greitens, nu toți oamenii devin mai buni după ce trec prin experiențe dramatice. Din nefericire, foarte mulți se lasă zdrobiți de experiențele dificile și se închid emoțional pentru a nu mai simți suferința, apoi îi vezi cum se usucă pe picioare.

Se usucă deoarece omul nu poate trăi fără bucurie, iar bucuria nu poate intra într-un suflet închis. Păcat că oamenii aflați într-o astfel de situație nu-și dau seama că se sinucid lent.

Legat de acest subiect, dau mai departe astăzi un discurs emoționant marca TED în care Lucy Hone - cercetătoare în studiul rezilienței - oferă trei strategii prin care să ne dezvoltăm capacitatea de a înfrunta dificultățile, de a depăși necazurile și de a aborda orice ne aduce viața cu fruntea sus, cu curaj și încredere.

Sper să vă aducă inspirație, revelații și unghiuri noi de a privi viața. Vizionare plăcută și.. cu folos 💗


! Dacă îți dorești să depășești o situație dificilă și ai nevoie de susținere / ghidare sau ai nevoie de clarificări în transformarea interioară - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.
--------------------------------------
ANUNȚ: Dacă îți dorești să aduci o contribuție importantă în viața ta și a celorlalți, dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală (COR 242324)! Vei primi o mulțime de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, un suport de curs consistent*, fișe de lucru/exerciții și un certificat de absolvire care-ți permite deschiderea unui cabinet. Toate detaliile le găsești AICI-LINK. Te aștept cu drag și bucurie!💗
--------------------------------------
Ambele filme pe care le recomand astăzi sunt povești de viață adevărate și oferă exemple concrete de oameni care au descoperit reziliența / puterea interioară.

Primul este bineînțeles "Ținutul nomazilor" - pelicula care a impresionat la Premiile Oscar câștigând trei dintre acestea. Este despre momentul acela când conștientizezi că merită să lași totul în urmă și să pleci în călătoria care-ți va schimba definitiv unghiul din care privești viața. În cazul în care nu l-ai vizionat până acum, este musai să-l vezi. Oricum, merită revizionat de câte ori consideri că "viața e grea". O poți face aici-link sau aici-link.

Al doilea este tot o poveste adevărată, de data aceasta: despre prietenie, susținere, curaj și.. reziliență. Este, asemeni celorlalte recomandări de pe acest blog, un film terapeutic, o experiență în sine pentru cei care vor putea plonja în pielea personajelor și o porție bună de inspirație pentru zilele în care ne este greu să depășim experiențele prin care trecem. Nu o să-i menționez titlul, dar te asigur că este un film prea puțin cunoscut având în vedere valoarea lui terapeutică. Îl poți viziona aici-link sau aici-link (traducerea lasă de dorit pe alocuri, dar nu am avut vreme să modific, îmi pare rău).

Articole conectate cu subiectul:
- Puterea de a renaște,
13 lucruri pe care oamenii puternici mental NU le fac,
- Când Viața te învață,
- Motivația - motorul evoluției.

Cărți recomandate:
- "Reziliența. Înțelepciune câștigată cu greu" -Eric Greitens- comandă online aici-link;
- "Reziliența. Secretul puterii psihice" -Christina Berndt- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Reziliența emoțională" -Geetu Bharwaney- comandă online aici-link;
- "Avantajul rezilienței" -Al Siebert- comandă online aici-link;
- "13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac" -Amy Morin- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Ridică-te din propria ta cenușă mai puternic ca oricând" -Brené Brown- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Curajul în sălbăticie" -Brené Brown- comandă online aici-link;
- "Viața nu e mereu roz" -Mel Robbins- comandă online aici-link sau aici-link.
- "Cultivarea lucidității" -Mark Williams, Danny Penman- comandă online aici-link;
- "Cum să te reconstruiești după o traumă" -Claire Aube- comandă online aici-link;
- "Grit. Puterea pasiunii și a perseverenței" -Angela Duckworth- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Trezește uriașul din tine" -Anthony Robbins- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Putere nemărginită" -Anthony Robbins- comandă online aici-link sau aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici conțin informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și bucurie și inspirație pentru suflet. Poți alege un subiect din lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag💗

2 comentarii:

Sorina spunea...

Foarte frumoase recomandari, big like!

Raluca spunea...

De nota 10 articolul, multumesc pentru informatie!