"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

sâmbătă, 10 martie 2012

Dezvăluiri despre rădăcinile noastre istorice“Ca orice ființă pe lumea asta, un popor este o bună închidere ce se deschide. Determinările întru sine ale poporului român sînt cunoscute. Deschiderile lui nu s-au încheiat încă.” - Constantin Noica “Sentimentul românesc al ființei” (Ed. Humanitas, 1996)
Am ales să încep cu acest citat deoarece mi-a plăcut foarte mult felul în care Constantin Noica pregătește parcă prin aceste cuvinte drumul pentru schimbările care vor veni pe calea evoluției poporului român.
Da, deschidererile noastre ca popor (asemeni celor la nivel individual) nu s-au încheiat încă și ar fi nefiresc să se încheie vreodată pentru că suntem în curgere asemeni universului fluid.
Trăim vremuri extraordinare așa cum am mai spus și în alte postări și, deși aparent e haos în jurul nostru, lucrurile se reașează încetul cu încetul în toate domeniile.
Cunoașterea trecutului este un domeniu care ne ajută să ne ancorăm pe cât posibil în prezent în astfel de timpuri. Spun asta deoarece o astfel de cunoaștere ne poate ajuta să înțelegem mai bine comportamentul nostru la nivel de societate, dar și la nivel individual, să înțelegem mai bine modul nostru de a reacționa în situația unui eveniment sau altul.
Istoria este cea mai subiectivă dintre științe pentru că faptele trecutului nu sunt întotdeauna privite în contextul lor și pentru că, fiind un domeniu bazat pe informații transmise în scris, este foarte mult influențat de percepția celui care scrie acele informații. Percepția la rândul ei este determinată de harta mentală a acestuia, adică de suma informaţiilor, trăirilor și experienţelor respectivului istoric de-alungul vieţii lui, de reprezentarea sa asupra vieţii în general.
 Acesta este poate cel mai important motiv pentru care multe informații au ajuns la noi, cei de astăzi, mult distorsionate sau chiar modificate masiv. Desigur că au fost și interese din exterior care au condus la modificarea informațiilor, dar acest subiect nu îl voi dezvolta aici.
Dar ca în orice domeniu, trăim astăzi vremuri în care și în istorie adevărurile ies la iveală și oameni pasionați își dedică timpul și energia, ființa în întregul ei, pentru revelarea acestor adevăruri.
Postarea de astăzi este dedicată muncii unor astfel de oameni care au făcut posibilă realizarea unui film documentar de excepție care are la bază studii temeinice și mărturii ale unor oameni de marcă din acest domeniu, istorici dar și cercetători dedicați muncii lor cu toată ființa.
Este vorba despre Daniel Roxin și Gabriel Vasilescu, oameni care prin munca lor ne facilitează cunoașterea multor informații care ne-ar rămâne inaccesibile fără dăruirea lor. Faptul că filmele sunt oferite gratuit îi recomandă ca oameni speciali ai timpurilor noastre.
Filmul lor pe care îl recomand astăzi se numește "Dacii - adevăruri tulburătoare" și cred că titlul acestuia spune multe despre conținutul lui. Mai cred că vizionarea acestui film aduce multă lumină și respect față de rădăcinile care ne-au adus din punct de vedere evolutiv până aici în acest punct de prezență al societății noastre.
Doresc să mulțumesc lui Daniel Roxin și lui Gabriel Vasilescu pentru munca lor minuată depusă pentru realizarea acestui film dar și pentru bunăvoința de a-l oferi nouă tuturor celor care iubim cunoașterea.
Iată filmul! Vizionare plăcută!

          Cu drag  >:D<

Niciun comentariu: