"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 22 noiembrie 2012

Magia relațiilor umane


Mi se întâmplă deseori să rămân profund uimită de magia relațiilor umane. Mai exact de magia emanată de blândețe. Nu există nimic mai emoționant decât blândețea care lasă Sufletul să înflorească după Voia lui, mai delicat un nufăr.

Puțini oameni au ocazia să experimenteze relații în care să fie martorii înfloririi unui Suflet, de aceea mă consider un om norocos că am trăit astfel de ocazii, fiecare dintre acestea fiind unică în felul său. Pot să vă mai spun despre astfel de momente că au consistența sfințeniei și că e greu să respiri în timpul lor de teama ca acest gest să nu le modifice în vreun fel curgerea. Le poți recunoaște după faptul că în momentele respective e atâta liniște încât nu-ți mai dorești pur și simplu nimic iar timpul se oprește cu adevărat în loc.
***
Acum un an și jumătate am văzut pentru prima dată un clip cu Byron Katie autoare a mai multe cărți ajunse bestseller, care a elaborat un proces inedit de investigare numit The Work (Lucrarea) - o reflecție scrisă asupra unui gând/ a unei idei - care ajută oamenii să identifice și să analizeze gândurile care le produc suferința, astfel de clarificări aducând oamenilor care parcurg acest proces eliberarea de tensiuni și pacea sufletească.

Deși procesul de analiză/autoinvestigație este aparent simplu - având la bază doar 4 întrebări și o „întoarcere” a gândului/ideii - "Lucrarea" propusă de Byron Katie este foarte apreciată în rândul psihoterapeuților pentru că are are o foarte largă aplicabilitate iar rezultatele obținute au schimbat deja viața a mii de oameni.

Pentru că mi-e foarte greu să o prezint și nu-mi găsesc cuvintele potrivite când vine vorba despre acest suflet minunat vă voi oferi două scurte descrieri:

„Workshop-urile ţinute de Byron Katie sunt captivante, iar asta nu doar pentru că oamenii îşi deschid sufletele în faţa ei. Iubirea intensă a lui Katie arde toate iluziile, cu precizia unui laser.” - The Times

Lucrarea propusă de Byron Katie este o mare binecuvântare pentru planeta noastră. Cauza de bază a suferinţei este identificarea cu gândurile noastre, cu "poveştile" care ne trec continuu prin minte. Lucrarea acţionează ca o sabie ascuţită care taie acea iluzie şi îţi permite să-ţi cunoşti singur esenţa nemărginită a fiinţei tale. Bucuria, pacea şi iubirea emană din ea, ele fiind starea noastră naturală.” - Eckhart Tolle
***
Am ales să dau mai departe astăzi o Lucrare pe care Byron Katie a facilitat-o altfel decât în cazurile clasice (cu o singura persoană) și anume o situație între o mamă și fiul acesteia, fiu în mintea căruia persista ideea că mama sa nu îl ascultă (când îi vorbește) și încă alte câteva tensiuni ce au întunecat relația lor. E important ca acest video să fie urmărit cu sufletul, cu simțirea...


Dintre cărțile sale au fost traduse în română - pot fi comandate online (cu transport gratuit oriunde în țară) următoarele:
- "Pune-ți gândirea sub semnul întrebării și schimbă lumea" - comandă online de aici (link);
- "Cine ai fi tu fără povestea ta?" - comandă online de aici (link);
- "Iubește ceea ce este" - comandă online de aici (link).

Prezența unui facilitator simplifică mult lucrurile deoarece acesta poate păstra neutralitatea procesului privind povestea de viață (gândul de analizat) în mod detașat. Totuși, dacă doriți să încercați Lucrarea singuri, găsiți tot ce aveți nevoie aici-www.thework.com. Un exemplu explicat chiar de Byron Katie (fără traducere) se găsește și aici (click!).
* Mulțumesc prietenelor mele dragi - Dana H. și Anna B. pentru că m-au lăsat să surprind momentul din fotografia de început a articolului 💗

În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Pentru a căuta un subiect poți folosi listele "Articole recomandate", cuvintele cheie sau căsuța "caută" din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗 *>:D< îmbrăţişare


Un comentariu:

Anonim spunea...

Dam relațiile umane includ magie, fie și cele mai banale ! Un cuvânt spus din inimă are o acțiune magică, poate îndrepta un suflet pe calea cea bună, iar o explicație dată la timp poate aduce liniștea cuiva.

Da, oamenii se identifică cu poveștile lor - poate din instinct de proprietate, pentru că sunt ale lor, pentru că simt nevoia să se definească într-un fel. De aceea le e greu să se schimbe, să iasă din tiparul ”poveștii”. Dar totuși se mai întâmplă... atunci când există stimuli puternici, sau cineva îi ajută să înțeleagă.

Bun subiect, și pasibil de multe dezbateri ! Desigur, pentru cei capabili să își depășescă poveștile...:)