"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

sâmbătă, 18 mai 2013

Curajul, creativitatea și avertizările

De-a lungul vremii, exeperiențele prin care am trecut și poveștile de viață pe care le-am urmărit sau le-am ascultat mi-au arătat că niciodată un om nu poate știi despre un alt om ce potențiale stau ascunse în el.

Oameni care nu au iubit deloc școala sau care trecut prin ea fără să acumuleze cunoștințe, catalogați de profesori drept mediocri sau chiar mai rău, au ajuns peste doar câțiva ani să aprofundeze opera lui Platon și să termine facultatea de filozofie printre primii sau să ajungă cu succes în cadrul studiilor postdoctorale. Și exemplele care mi-au ieșit în față nu sunt puține.

Asta m-a făcut să renunț încă de acum câțiva ani să renunț la a mai atenționa/avertiza pe cineva despre riscurile pe care le presupune alegerea unuia sau altuia dintre drumuri și la sfaturile de rigoare.

Însă oamenii care țin să te avertizeze cu privire la riscurile unei acțiuni sau ale unor alegeri personale nu sunt puțini. Desigur ni s-a întâmplat tuturor de multe ori ca atunci când am vrut să facem ceva altfel să fim atenționați de mulți prieteni sau cunoștințe cu fraze gen: "nu cred că o să poți", "nu-i timpul/locul potrivit, poate în altă parte/țară", "lasă tu prostiile", etc. toate fiind urmate de zeci de argumente care aveau sau nu aveau de-a face cu situația dată.

Dacă nu astfel, atunci desigur vi s-a întâmplat să vină prieteni să vă întrebe îngrijorați "dar dacă nu îți iese, atunci ce vei face?", "te-ai gândit la planul B?" etc. - întrebări menite parcă să scoată neapărat din noi, fie că sunt fie că nu-s, temeri cu iz de groază.

Este evident că în astfel de momente curajul unui om scade oricât de puternic ar fi și oricât de "pregătit" ar fi pentru astfel de momente.

M-am întrebat o lungă vreme de ce se întâmplă asta. De ce unii oameni țin cu tot dinadinsul să taie aripile altor oameni? Oare dacă am trecut cu toții prin astfel de momente și cunoaștem gustul amar al acestora de ce încă se întâmplă astfel de situații?

Elimin cazul cum că ar fi vorba despre capra vecinului, cunoașteți desigur vorba. Elimin cazul în care ar face asta intenționat. O dată, cineva mi-a spus că îmi spune astfel de lucruri nu din motiv de pesimism ci pentru că e realist. Ok, așa se vede lumea prin unii ochi. Însă dacă este așa, atunci e de la sine înțeles că temerile sunt proiecția persoanei care avertizează.


Oricare ar fi situația, oricare ar fi motivația cuiva, pentru mine un lucru este clar: a taia aripile unui om, a încerca să-l descurajezi în vreun fel - sunt lucruri egale cu orice agresiune psihică sau fizică. Visul fiecărui om este sacru. Pentru că visul locuiește în sufletul OMULUI.

Cum ar arăta lumea noastră dacă ne-am încuraja mereu unii pe ceilalți? Ce-ar fi să "practicăm" încurajările măcar o zi pe săptămână? Așa ca pe o terapie.

Am întâlnit astăzi un discurs extraordinar care descrie o situație similară și modul în care atenționările de genul de mai sus pot naște temeri ce distrug creativitatea. Este vorba despre Elizabeth Gilbert - autoarea best-seller-ului "Mănâncă, roagă-te, iubește" - carte care a fost vândută în S.U.A. în peste 5 milioane de exemplare, iar în România în peste 30.000 de exemplare chiar în anul apariției 2008. Cartea poate fi comandată online aici (link) - transportul fiind gratuit oriunde în țară. Discursul său este minunat și amuzant, merită fiecare minut din cele 18. Vizionare plăcută!


Cărțile lui Elizabeth Gilbert au fost traduse și în limba română și reprezintă un răsfăț pentru minte și suflet:
"Mănâncă, roagă-te, iubește" - comandă online aici-link
"Semnătura tuturor lucrurilor" - comandă online aici-link
"Pelerinii" - comandă online aici-link
"Ultimul bărbat american" - comandă online aici-link
"Și am spus da - O poveste de iubire" - comandă online aici-link
***
Dacă este prima dată când ai pășit pragul acestui mic univers, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi aici să-ți aducă măcar un strop de informație și bucurie în plus. Listele "Articole recomandate", cea a cuvintelor cheie și căsuța "caută" din din coloana din dreapta te pot ajuta să găsești mai ușor un subiect care îți place. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


Un comentariu:

Gelu spunea...

Interesant articolul.