"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 16 iunie 2013

Despre acceptare, iertare și recunoștință (+ recomandare film)

"Asumarea responsabilității înseamnă în primul rând că, deși ne simțim răniți, vom continua să facem efortul de a aprecia binele existent în viață noastră. Când înțelegem că durerea este o parte normală a vieții, facem efortul de a ne privi în perspectivă suferință îndurată. Protestez împotriva tendinței curente de a consideră că durerea experimentată este mai reală decât capacitatea noastră de a ne simți bine. Protestez împotriva tendinței de a afirma că experiențele dureroase sunt oarecum mai profunde comparativ cu extazul prilejuit de frumusețea unui apus de soare sau cu iubirea pe care o simțim pentru copiii noștri.

Mulți dintre noi închiriază prea mult spațiu retrăirii nemulțumirilor decât concentrării asupra recunoștinței, iubirii sau aprecierii naturii. Mesajul meu central este că, atunci când îți aduci experiențe pozitive în viață, suferința ta va scădea în importantă. De altfel, acesta este primul pas către a-ți asuma responsabilitatea pentru cum te simți și către a începe să ierți. Dacă aloc din ce în ce mai mult spațiu în mintea mea aprecierii copiilor mei sau frumuseții unei zile ploioase, va există în consecință mai puțin spațiu și timp pentru rumegarea ranchiunei.

Pentru a te ajuta să înțelegi această idee, vreau să-ți împărtășesc o metaforă utilă. Imaginează-ți că ceea ce vezi în minte s-ar proiecta pe un ecran de televizor. Inchipuiește-ți că ceea ce vezi și auzi este ca o emisiune televizată. La televizorul de acasă schimbi canalele cu ajutorul unei telecomenzi.

Tu alegi ce programe vrei să vezi. Când vrei să te uiți la un film de groază dai pe canalul 6, să zicem. Pentru a viziona un film de dragoste trebuie să te muți pe canalul 14. Pentru emisiuni despre natură selectezi canalul 51. Felul în care manevrezi telecomanda determina ceea ce vei vedea la televizor. Imaginează-ți că fiecare dintre noi are o telecomanda care schimbă canalele pe care le vedem în minte." - fragment din cartea "Iartă cu adevărat" scrisă de Fred Luskin

Perspectiva din care privim viața determină în mod decisiv calitatea acesteia și gradul nostru de fericire sau nefericire. Când suntem prea prinși în experiențele pe care le trăim avem senzația că suntem condamnați la suferință. Însă, cu timpul, realizăm că doar de noi depinde dacă suntem sau nu dispuși să schimbăm "canalul" și să privim partea plină a paharului, lăsând în urmă trecutul din care, oricât de negru ar fi fost, am învățat cu siguranță ceva util și prețios.

Așa i s-a întâmplat și lui Joshua Prager - care la 19 ani a suferit un accident de mașină în urma căruia a rămas cu o hemipareză. Vă invit să-i ascultați povestea tulburătoare despre cum l-a căutat și întâlnit pe cel care a provocat accidentul..


! Dacă îți dorești să depășești o situație dificilă și/sau ai nevoie de susținere sau ghidare în transformarea interioară - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.

INVITAȚIE:
✅ Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu sau pur și simplu îți dorești să-ți faci ție viața mai frumoasă, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Când: 21, 22, 23 aprilie. Pentru reducerea lunii aprilie, beneficii, program și alte detalii ➜ click AICI-LINK. Vei putea participa online pe Zoom din confortul casei tale. La final vei primi un certificat recunoscut în UE, un suport de curs consistent* gratuit și un pachet consistent de tehnici de lucru, exemple concrete, studii de caz utile, fișe de lucru/exerciții. Te aștept cu drag și bucurie 💗.
***
Primul film pe care-l propun azi spre vizionare are o legătură subtilă cu subiectul de azi - este Lady Bird. M-a impresionat scenariul, felul în care sunt construite personajele dar și interpretarea actorilor (nu degeaba a fost nominalizat la cinci premii Oscar). Sper să vă placă povestea și să vă aducă inspirație. Vizionare plăcută aici-link.

Un alt film pe care-l propun aici ne vorbește tot despre iertare dar dintr-un alt unghi: al celui care caută să o primească. Și, în plus, ne conduce și către minim trei întrebări total neobișnuite: Ce-ar fi dacă ai afla că există undeva un alt TU? Ai dori să te întâlnești cu Tine? Ce ți-ai spune?

Sunt întrebări ale căror răspunsuri ne pot aduce noi perspective din care putem privi viața și mai ales din care ne putem privi pe noi înșine într-un exercițiu deosebit de autocunoaștere, transformator pentru cei care-l vor lua în serios (eu cel puțin așa îl propun).

Ca și celelalte povești cinematografice pe care le-am recomandat pe această pagină, filmul "Un alt Pământ" ne antrenează emoțiile și imaginația fiind profund terapeutic în măsura în care ne imersăm în pielea personajelor. Vizionare plăcută aici-link sau aici-link.
***
Articole conectate:
- Iertarea - aspecte esențiale și o schimbare de perspectivă,
- Jumătate din înțelegerea lumii,
-
3 pași importanți pentru relații armonioase.

Pentru pasionații de cunoaștere și lectură recomand cu drag (transport gratuit oriunde în țară):
- "Iartă cu adevărat" -Fred Luskin- comandă online aici-link;
- "Iertarea - Cea mai mare putere vindecătoare" -Gerald G. Jampolsky- comandă online aici-link;
- "De ce nu vrem iertarea?" -Harriet Lerner- comandă online aici-link;
- "Cele cinci limbaje ale scuzelor" -Gary Chapman- comandă online aici-link;
- "Cum sa dăruiești iertarea" -Robert D. Enright- comandă online aici-link.
***
Dacă esti pentru prima dată pe această pagină îți urez bun venit! Toate articolele și materialele pe care le vei găsi aici ne ajută să creștem și să devenim din ce în ce mai conștienți de posibilitățile noastre și de natura realității în care trăim. Poți căuta un subiect anume utilizând lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag 💗

4 comentarii:

Lucia spunea...

Stimata doamna Adina Amironesei,
am vizionat cateva filme din cele recomandate de d-voastra...Gazda,Intre doua lumi..
Va marturisesc ca mi-am adus aminte de multe...am gasit raspunsuri la intrebari si pot sa afirm ca suntem fiinte multidimensionale...da, putem fi aici dar si in alte parti din Galaxie...suntem TOT CEEA CE ESTE,Sufletul se manifesta in acelasi timp pe frecvente joase dar si in cele mai inalte...experimenteaza dualitatea si unitatea simultan...
Traind in Aici si Acum,se transcende dualitatea,devii atemporal...iar cand atingi Iubirea Infinita,care e singura realitate care exista,restul e iluzie,atunci realizezi conexiunea cu toate Multiversurile...
Suntem cu totii Fiinte de Lumina si Iubire,numai ca unii dintre noi nu-si amintesc inca...dar TOTI sunt asteptati la intalnirea cu Sinele Divin...nu exista timp ci doar Eternitate...
Va multumesc pentru recomandari,pentru munca pe care o faceti...va doresc mult succes pe mai departe.
O calda imbratisare din partea unui Suflet poposit pe Mama Pamant...

Adina Amironesei spunea...

@ Lucia:
Mulțumesc foarte mult pentru aprecieri și pentru gândurile calde!
Te îmbrățișez cu drag ♥ >:D<

ion adrian spunea...

Adina,
In film spre sfarsit eroina spune:
Poate ca da, poate ca nu...
Ei bine o parfrazez partial spunand ca poate ca da, acest film este cel mai frumos din cele postate aici de tine.
Multumesc...

Adina Amironesei spunea...

@ Ion Adrian:
Mă bucur că ți-a plăcut. :)