"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 18 februarie 2014

Arta - modalitate de exprimare a spiritului

Miracolul exprimării artistice constă în faptul că aceasta nu se supune (sau nu ar trebui să se supună) nici unei legi, nici unei preconcepții. Pentru că ea este o modalitate de exprimare a spiritului și hrănește la rândul ei spiritul. Ce rost are să încercăm să interpretăm, să definim și să redefinim ce a vrut să exprime X sau Y în opera sa? Putem ști cu exactitate ce anume a vrut să transmită? Ce drept ar avea cineva pentru a analiza/judeca o operă de artă? Cu ce scop ar face asta? Nu am reușit să găsesc un răspuns care să-mi dea impresia de firesc și de aceea nu am reușit să înțeleg încă rostul existenței criticii de artă.
S-a demonstrat deja că gusturile în acest domeniu (ca și în toate celelalte) sunt infinit de diverse. Faptul că mie nu-mi place înghețata cu usturoi nu înseamnă că aceasta nu are fani care să o savureze și care să o considere chiar o delicatesă (link) :)) Și am dat cel mai banal exemplu care mi-a venit în minte, dar sunt numeroase alte exemple de delicatese care mă tem că v-ar stârni oarecare reacții neplăcute :)) Câți oameni - atâtea gusturi și tot atâtea percepții (link). Iar când vine vorba de muzică, cinematografie, pictură, sculptură, handmade/artizanat, etc. - dacă o creație artistică mie îmi inspiră o stare, altor oameni le poate crea cu totul alte stări, atât de...altfel încât este posibil să nu se suprapună absolut deloc peste acel "ceva" ce l-am simțit/perceput eu. Așa se face (de exemplu) că unele recomandări de filme pe care le-am făcut pe acest blog au fost criticate destul de agresiv pe facebook sau în mesajele pe care le-am primit pe mail.
Dintr-un anume punct de vedere, acela al lui Împreună (spre care ar fi necesar să tindem în drumul spre o societate tolerantă), această percepție diferită a creațiilor artistice poate aduce o anume tristețe deoarece se adună celorlalte numeroase lucruri care ne despart și ne diferențiază. Spun asta deoarece este cunoscut faptul că, deocamdată cel puțin, doar "cei ce se aseamănă se adună", iar noi găsim în aceste vremuri atât de greu acele puncte comune care să ne apropie... Tristețea de care vorbesc alături de ideea că nu vom ajunge niciodată să gândim și să percepem lumea la fel (ceea ce, oricum, ar face realitatea extrem de monotonă) - ar putea să ne motiveze să depășim aceste diferențe și să acceptăm arta ca pe "un posibil liant între diferenţe" așa cum spunea Suzanne Lacy. Sunt convinsă că diversitatea noastră este complementară și nu contradictorie, iar conștientizarea acestui fapt ar trebui să nască acceptare și toleranță în societatea în care trăim. Arta contemporană ne antrenează oricum din ce în ce mai des pentru acceptarea a cât mai multe și  mai diverse forme de exprimare artistică (link1, link2).
Mai presus de toate aceste lucruri stă unul mult mai important: acela că fiecare creație (nu doar cea artistică, dar mai ales cea artistică) conține dragostea și pasiunea celui care îi dă viață aducând-o în materie, conține energia cea mai rafinată a artistului. Luând în considerare acest lucru, orice creație artistică este cu adevărat o inițiere – nu doar în frecvențele universale conținute în ea, ci mai mult de atât – în combinația unică dintre ele. Indiferent de "culoarea" stărilor născute de aceste creații în noi, ele rămân inițieri și sunt întotdeauna terapeutice întru Întregirea Ființei.
Această idee pe care o am privind interacțiunea noastră energetică cu operele de artă explică de ce spun că mă simt cu adevărat binecuvântată și onorată să am printre prietenii mei dragi trei Creatori ale căror mâini de aur aduc în materie spirit din spiritul universal și suflet din sufletul lor. Este vorba despre Maria Magdalena Pascu, Ioan Croitor Brădescu și Mihai Hadarugă (pe care îi îmbrățișez pe această cale și cărora le dedic acest articol). Pentru a le mulțumi că au apărut în viața mea și pentru că merită să se bucure cât mai mulți oameni de măiestria lor, am editat un scurt video cu doar câteva dintre creațiile acestora – iată-l mai jos. Vă doresc să simțiți toată dragostea pe care aceste creații le-au înmagazinat în ele pe parcursul drumului lor din spirit până în materie.
*Din bara player-ului (butonul cu formă de rotiță) puteți seta calitatea maximă a imaginii (1080p) după ce dați "play".


Dacă doriți să felicitați creatorii și să cumpărați/comandați o astfel de creație unicat îi puteți contacta pe următoarele adrese de mail: Maria Magdalena Pascu - magda.pascu@facebook.com (site-ul și adresa de contact de pe acesta nu mai sunt funcționale), Ioan Croitor Brădescu - contact@cbioan.ro (site aici), Mihai Hadarugă - hadaruga.mihai@yahoo.com (site aici).
Despre exprimare artistică și pasiune găsiți ceva și aici (link) și aici (link)
Dacă ai ajuns aici pentru prima dată, îți urez bun venit! Sper să găsești subiecte pe gustul tău fie în lista "Articole recomandate" fie în cea a cuvintelor cheie, ambele fiind în coloana din dreapta.
cu drag   *>:D< îmbrăţişare 

Un comentariu:

Monica spunea...

Tristetea este uneori necesara, dar suntem numerosi cei care Suntem Aici si Acum, iar eforturile facute nu sunt in van.
Multumim!

Cu drag,
Monica