"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 25 martie 2014

Somnul – o treime din viața noastră învăluită în mister

"Somnul e lanţul de aur care leagă sănătatea şi trupurile noastre împreună." - spunea Thomas Dekker. Și totuși fiecăruia dintre noi i-a trecut măcar o dată în viață prin minte ideea că timpul petrecut dormind e un timp pierdut. Cel puțin cei de la Bon Jovi sigur asta au gândit când au scris "I'll Sleep When I'm Dead" (link) :))
Deși petrecem o treime din viața noastră dormind, știm foarte puține lucruri despre somn. Pentru că în trecut acesta a fost puțin studiat din lipsa tehnologiei necesare studiului creierului, abia în zilele noastre oamenii de știință și-au îndreptat atenția și cercetările asupra misterelor ce învăluie acest fenomen cu consecințe foarte importante asupra sănătății noastre fizice și psihice.

În prezent există multe echipe de cercetători care studiază activitatea cerebrală din timpul somnului dar multe dintre aceste cercetări sunt încă necunoscute publicului larg. Cum multe sunt și miturile care s-au creat în jurul acestui subiect am considerat util să dau mai departe astăzi discursul TED al lui Russell Foster neurolog circadian (studiază ciclurile de somn ale creierului). Este doctor în neuroștiințe, membru al Societății Regale pentru Îmbunătățirea Cunoștințelor Naturale și al Consiliului pentru Cercetări în Biologie și Biotehnologie (U.K.)
În acest speech el aduce câteva clarificări importante în privința acestui teoriilor legate de cauza somnului și demontează patru mituri privind "cantitatea" de somn de avem nevoie la diferite vârste. Știință transmisă pe înțelesul tuturor într-un mod amuzant. Vizionare plăcută 😊


Lucruri foarte interesante despre creier și percepții puteți afla și din articolele aflate aici (link)aici (link) și aici (link) iar despre mintea noastră - aici (link).
Câteva cărți care ne pot ghida către un somn odihnitor găsiți în cărțile de mai jos:
- "Noapte bună, insomnie!" -Gregg D. Jacobs- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Carte somnului" -Joseph Emet- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Secretele unui somn sănătos" - comandă online aici-link;
- "Programul de 90 de minute de somn pentru bebeluși" -P. Moore- comandă online aici-link;
- "Incognito. Viețile secrete ale creierului - David Eagleman- comandă online aici-link sau aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți urez bun venit! Pentru "orientarea" printre subiectele existente poți folosi listele "Articole recomandate", Resurse video" sau lista cuvintelor cheie, liste situate în coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare



4 comentarii:

Razvan Ianculescu spunea...

Multumesc Adina. Nu stiu cum faci mereu, dar clipurile pe care le pui aici, par a fi menite sa-mi raspunda la cele mai profunde intrebari.

Voie buna!

Anonim spunea...

Eu nu pot vedea nici un video postat de tine pe site,sunt pe un mac si sunt in Italia,sa fie vreo legatura?

Adina Amironesei spunea...

@ Anonim:
Video-ul e ok. Nu știu dacă are legătură cu Mac-ul sau cu faptul că ești în Italia dar cu una dintre acestea are sigur.
Iată link-ul video-ului pe site-ul TED, ar fi firesc să-l poți vedea de oriunde, TED fiind un site internațional:
Russell Foster: "De ce dormim?" (click). :)

Anonim spunea...

Merge,multumesc pt raspuns!