"La Începutul Începuturilor exista un vid – o formă neobișnuită de vacuum- o neființă care nu conținea nici spațiu, nici timp și nici materie, lumină sau sunet. Cu toate acestea, legile naturale funcționau iar acest vacuum neobișnuit avea potențial. Precum un bolovan imens așezat la marginea unei stânci falnice...
Stați puțin...
Înainte ca bolovanul să cadă, ar trebui să explic că n-am idee despre ce vorbesc. O poveste începe, logic, la început. Dar această poveste este despre Univers și, din păcate, nu există informații despre Începutul Începuturilor. Niciuna, zero. Nu cunoaștem nimic despre Univers dinainte de momentul când a ajuns la vârsta înaintată de un miliard dintr-un trilion dintr-o secundă – cu alte cuvinte, la un timp foarte scurt după Big Bang. Atunci când citești sau auzi ceva despre nașterea universului, cineva a inventat acea poveste. Ne aflăm pe tărâmul filosofiei. Numai Dumnezeu cunoaște ce s-a întâmplat la Începutul Începuturilor (și până acum, El nu ne-a dezvăluit nimic...)
Unde rămăsesem? Ah, da...
Precum un bolovan imens așezat la marginea unei stânci falnice, echilibrul vidului era atât de delicat încât cel mai mic impuls era suficient pentru producerea unei schimbări, o schimbare care a creat universul. Iar acest lucru chiar s-a întâmplat. Nimicul a explodat. În această incandescență inițială, au fost create spațiul și timpul.
Din miezul acestei energii s-a născut materia – o plasmă densă formată din particule care se dizolvă în radiație și apoi înapoi în materie. (Acum avem la îndemână câteva informații reale și puțină teorie speculativă). Particulele s-au ciocnit și au dat naștere altor particule. Spațiul și timpul au început să fiarbă și să spumege pe măsură ce găurile negre se formau și se dizolvau. Ce spectacol!"
*fragment tradus din cartea lui Leon Lederman (laureat al premiului Nobel în 1988) "Particula lui Dumnezeu. Dacă Universul este Răspunsul, care este Întrebarea?" - considerată drept cea mai amuzantă carte de fizică ce a fost scrisă vreodată (link).
***
Ca să simplificăm lucrurile și să le aducem într-un limbaj foarte...accesibil :)) am selectat o întrebare și un răspuns dintr-o discuție găsită pe forum Softpedia - care demonstrează că, până la urmă, toată lumea ajunge să-și pună măcar o dată în viață întrebarea din titlu (sunt copy-paste, ar fi fost păcat să modific ceva :)):
Întrebare: "Ok, cum e cu big bangu? Se extinde universu? Dacă ajungi unde nu-i extins cazi? Unde cazi?"
Răspuns: "Universul nu există şi nimic altceva în afară de Pământ. Sunt doar desene pe cer. N-ați văzut și în jocuri că dacă dai "no clip" ieși din grafică și numai e absolut nimic ? Așa și în realitate, de asta nu sunt în stare oamenii să zboare departe față de Pământ pentru că nu au găsit "cheat-ul" acestui joc complex numit "Viață pe Pământ"." - nu mă pricep deloc la jocuri pe calculator, așa că...no comment 😁
Și eu care spuneam mai demult aici (link) că subiectul nu ar fi de larg interes 😄. Tot în acel articol am scris de ce cred că ar trebui să ne pese. De aceea astăzi doar dau mai departe un discurs TED nu doar interesant ci și foarte simpatic care conține câteva posibile variante de răspuns la întrebarea din titlul articolului. Este vorba despre speech-ul lui Jim Holt - filozof și scriitor, autor al bestseller-ului "De ce există lumea" (link). Sigur o să vă placă, vizionare plăcută ♥
Și dacă tot a adus vorba Jim Holt de Stephen Hawking, recomand și filmul "Teoria Totului" care pune în scenă o parte a vieții renumitului fizician - pentru vizionare online link-aici sau aici-link. Filmul a câștigat deja 18 premii și este nominalizat în acest an pentru încă 80 dintre care 5 nominalizări la premiile Oscar. Scenariul a fost realizat după cartea scrisă de soția sa Jane Hawking - "Dragostea are 11 dimensiuni" (tradusă și în limba română) - comandă online aici-link.
***
Articole conectate se găsesc aici-link, aici-link și aici-link și bineînțeles, seria de documentare de la NOVA - Textura Cosmosului - realizată cu participarea lui Brian Greene (amintit în discursul de mai sus): (link ep.1), (link ep.2), (link ep.3) și (link ep.4). Despre Univers/Multivers - un interviu extrem de interesant cu Max Tegmark - remarcabil profesor de cosmologie la Massachusetts Institute of Technology (MIT) - (amintit de Jim Holt în discursul de mai sus) se găsește aici-link.
Recomand astăzi câteva cărți minunate despre Univers (transportul cărților este gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):
"Cosmos" -Ervin Laszlo, Jude Currivan- comandă online aici-link;
"Universul într-un singur atom" -Dalai Lama- comandă online aici-link;
"Peisajul cosmic" -Leonard Susskind- comandă online aici-link;
"Universul elegant" -Brian Greene- comandă online aici-link;
"Universul din nimic" -Lawrence M. Krauss- comandă online aici-link.
***
Dacă este prima dată când ai pășit pragul acestui mic univers, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi să-ți aducă măcar un strop de informație și un gram de bucurie în plus. Listele "Articole recomandate", cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din acceași coloană (sus) te pot ajuta să găsești mai ușor un subiect care îți place. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag ♥
Un comentariu:
Buna Adina!
Extrem de interesanta si amuzanta modalitatea in care distinsul domn Jim Holt abordeaza si dezvolta subiectul intrebarii fundamentale a omenirii, (cu variante multiple si in zilele noastre) si banuiesc ca pentru inca extrem de multa vreme. Interesante, placute si poznase sunt si comentariile tale asociate acestui eveniment mediatic. Apreciez la maximum subiectul propus si iti Multumesc pentru generozitatea de a imparti si cu noi acesta "savarina intelectual-emotionala"!(E.A.)
Trimiteți un comentariu