"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 23 decembrie 2016

Despre viață, comunicare și relații - în armonie

Printre alte "ocazii" care țin de experiențele personale, sărbătorile de iarnă ne (re)amintesc în fiecare an că relațiile și conexiunile sufletești sunt cele mai importante lucruri care ne împlinesc viața. Fie că este vorba de relațiile de cuplu sau de cele de rudenie sau prietenie, fiecare dintre acestea ne aduc bucurie în mod diferit dar și cele mai dureroase lecții de viață.

Ca orice linie de demarcație din relațiile umane, linia ce separă acceptarea firească și acceptarea abuzului este foarte subțire și de aceea mulți oameni ajung în situații extreme din dorința de a-i mulțumi pe toți cei din jur. Deși sunt un susținător înfocat al acceptării, mai multe povești de viață pe care le-am ascultat în acest an (și chiar am ascultat foarte multe :))) mi-au amintit că atunci când închidem ochii la prea multe lucruri din partea celorlalți consecințele pot fi imprevizibile și dureroase.

Scurta povestioară de mai jos consider că reflectă destul de bine ceea ce vreau să punctez:
***
"La vârsta de 40 de ani, Tom, fiul lui Amy, era încă singur. După moartea soțului ei, Tom devenise prioritatea lui Amy. Îi făcea curat în cameră zilnic și îi spăla rufele. Îndatorirea cea mai importantă de peste zi consta în a-i servi cina. Nu se gândise niciodată să îi ceară să participe la cheltuielile chiriei, chiar și după ce acesta se angajase cu normă întreagă.

Într-o zi, pe când îi făcea curat în cameră, i-a descoperit provizia de droguri. Fără să-i spună nimic despre descoperirea sa, a făcut pe detectivul și a aflat numele celui care îi furniza drogurile. Deși avea șaizeci și trei de ani, s-a dus la ora trei dimineața într-un cartier rău famat și l-a luat la întrebări pe vânzător. Când i-a spus fiului ei ce a făcut, acesta a bătut-o fără milă până ce era s-o omoare." - fragment din "Adio, Vinovăție! Cum să scapi de nevoia de a-i mulțumi pe ceilalți" - Les Barbanell.
***
Crăciunul e aproape. Și știu că mulți oameni îl vor petrece în relații care nu doar că nu-i împlinesc ci chiar îi fac să sufere. Motivele sunt multe, printre ele numărându-se teama de singurătate, nesiguranța financiară sau lipsa curajului de a o lua de la capăt pe cont propriu.

E de la sine înțeles că granița dintre acceptare și a spune stop abuzului ține de fiecare și nimeni nu poate spune altcuiva că a venit timpul să schimbe ceva sau nu. Chiar dacă e așa, m-am gândit că emisiunea de mai jos va fi de folos acum în preajma sărbătorilor și va aduce câteva clarificări în privința graniței despre care vorbeam mai sus.

Emisiunea a fost realizată în Piatra Neamț în noiembrie și face parte din seria de emisiuni "Viața în Armonie" realizată de doamna Gina Coșnete (căreia îi mulțumesc încă o dată pentru invitație). Vizionare plăcută..

(Notă: Titlul cu care a fost difuzată emisiunea a fost ales după realizarea ei, astfel încât se va înțelege pe parcurs la ce tip de compromisuri m-am referit când am spus "fără".)


! Dacă ai nevoie de susținere sau ghidare în transformarea interioară sau îți dorești să depășești o situație dificilă din viața ta - îți pot fi alături. Îmi poți scrie un mesaj pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.

Articole recomandate:
- 3 pași importanți pentru relații armonioase,
- Comunicarea conștientă - secretul relațiilor armonioase,
- Oameni toxici, relații toxice - soluții eficiente,
- IERTAREA - aspecte esențiale și o schimbare de perspectivă și
- Cum să-ți faci prieteni pe viață.

Cărți recomandate:
- "Cum să te iubești pe tine pentru a te înțelege mai bine cu ceilalți" -C. Andre, F. Lelord- comandă online aici-link;
- "Curajul de a fi tu însuți" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Singurătatea în doi nu e pentru noi" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Cuplul – între dezirabil și periculos" -Robert Neuburger- comandă online aici-link;
- "Cum sa îmbunătățim relațiile cu părinții" -Dmitry Semenik- comandă online aici-link;
- "Arta de a cultiva relații durabile" -Gerard Apfeldorfer- comandă online aici-link;
- "Toți comunicăm, dar puțini stabilim și relații" -John C. Maxwell- comandă online aici-link;
- "Jocurile noastre de toate zilele. Psihologia relațiilor umane" -Eric Berne- comandă online aici-link;
- "Dragostea este suficientă...și alte minciuni despre viața în 2" -John W. Jacobs- comandă online aici-link.
***
Dacă este prima dată când ai pășit pragul acestui mic univers, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi aici să-ți aducă măcar un strop de informație și bucurie în plus. Lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta te poate ajuta să găsești mai ușor un subiect care îți place. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗

Niciun comentariu: