"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

miercuri, 16 ianuarie 2019

Cum să-ți îmblânzești mintea rătăcitoare (cercetări științifice)

"Căpşorul fetiţei abia trecea de talia mamei, pe care o ţinea strâns cu toată forţa de care era capabilă, înlănţuindu‑şi braţele în jurul ei, în timp ce vasul le ducea departe, spre o insulă unde aveau să îşi petreacă vacanţa. Totuşi, mama nu dădea semne că ar răspunde la gestul ei sau măcar că ar observa ce se petrece. Era absorbită cu totul de iPad.

Câteva minute mai târziu, scena se repeta, în timp ce mă urcam într‑un microbuz alături de nouă tinere, membre ale aceleiaşi asociaţii, care în seara aceea se îndreptau spre un weekend menit să le încarce bateriile, evadând din rutina de zi cu zi. Un minut mai târziu, după ce îşi ocupase fiecare locul, toate erau cu ochii ațintiți în smatphone-urile lor." - fragment din cartea "Focus. Motivaţia ascunsă a performanţei" scrisă de Daniel Goleman (renumit psiholog, autor şi jurnalist american).

Cu siguranță astfel de scene vă sunt deja cunoscute. Le întâlnim peste tot: pe stradă, în parcuri, restaurante/baruri sau în mijloacele de transport în comun. Este atât de grav încât e necesar să devenim mai conștienți (și să se predea în școli) că:

"Angajarea în lumea digitală vine cu un preţ, plătit prin sacrificarea timpului petrecut cu oameni în carne şi oase – mediul în care învăţăm să citim semnele nonverbale. Noua generație de inși care se văd aruncați în această lume digitală s-ar putea să se priceapă la tastarea pe dispositive electronice, dar se poate să fie complet neajutorați când vine vorba de comportamentul celui din față în timp real - mai ales să simtă consternarea celorlalți când se opresc în mijlocul unei conversații pentru a citi un mesaj primit." (Daniel Goleman - în aceeași carte).

Nu este vorba doar despre noua generație. Deficitul de atenție a devenit o boală de care suferim toți, chiar dacă diferă gravitatea. Cred că internetul și rețelele sociale au amplificat cu mult ceva ce a apărut deja în noi odată cu revoluția tehnologică ce a dat ultimului secol denumirea de "secolul vitezei".

Consecințele NEatenției pot fi dezatruoase. Pentru că nu e vorba doar despre comunicare și relații ci despre faptul că e posibil să devenim NEatenți la locurile de muncă unde ne desfășurăm activitatea unde e posibil ca viața altor oameni să depindă de atenția noastră.

Dată fiind importanța subiectului, iată că oamenii de știință și-au îndreptat atenția către studiul aprofundat al.. atenției. Vă invit să urmăriți video-ul de mai jos în care Amishi Jha (cercetător în neuroștiințe, prof. univ. dr. la Universitatea din Miami) ne oferă un rezumat al rezultatelor acestor cercetări.

În plus veți afla informații prețioase despre distragerile externe (ex. stresul) și interne (ex. rătăcirea minții) dar și despre cum putem stimula atenția. Este un video pe care l-am tradus "oficial" 😄 pentru TED, sper să fie cu folos, vizionare plăcută..


* Dacă ai nevoie de sprijin în procesul de transformare sau regăsire a echilibrului interior sau îți dorești anumite clarificări - îți pot fi alături. Mă poți contacta pe adresa: adina.amironesei@yahoo.com și vom programa o ședință de consiliere. Despre mine găsești informații aici-link.

INVITAȚIE: Curs acreditat A.N.C. finalizate cu certificat (valabil în România și U.E.)
✅Dacă ești un fan al dezvoltării personale și vrei să-ți transformi pasiunea într-o carieră în domeniu, hai la cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală! Prin conținutul său, acesta este în același timp și un curs de autocunoaștere consistent oferind exerciții relevante pentru autoeducație dar și modalități de depășire a provocărilor din viața cotidiană. Când:  pe 9, 10, 11 decembrie. Vei putea participa online pe Zoom din confortul casei tale. Detalii despre celelalte beneficii, reducerea acestei luni și program: AICI-LINKTe aștept cu drag și bucurie 💗
***
Articole conectate cu subiectul:
- Până la urmă, cât de conștienți putem fi
- Creierul, percepțiile și realitatea (1) și
- Creierul, percepțiile și realitatea (2)
.

Celor interesați de înțelegerea mecanismelor, antrenamentul atenției și atenția în "aici și acum" le recomand:
- "Focus. Motivația ascunsă a performanței" -Daniel Goleman- comandă online aici-link;
- "Revoluția atenției. Revelația puterii extraordinare a minții ferm focalizate" -Alan Wallace- comandă online aici-link;
- "Arta atenției depline în lumea modernă" -Osho- comandă online aici-link;
- "De ce facem lucrurile pe care le facem" -Joel Levy- comandă online aici-link;
- "Tulburările de atenție la copii" -Jacques Thomas, Celia Vaz-Cerniglia, Guy Willems- comandă online aici-link;
- "Mindfulness pentru începători" -Jon Kabat-Zinn- comandă online aici-link;
- "Mindfulness zi de zi" -Jon Kabat-Zinn- comandă online aici-link;
- "Mindfulness pe înţelesul tuturor" -Bhante Henepola Gunaratana- comandă online aici-link.
- "Acvariul din Ocean. Mindfulness ca stil de viaţă" -Daniela Andreescu- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în acest spațiu virtual, îți urez bun venit! Este un blog de dezvoltare personală dar și de informații din sfera descoperirilor științifice care ne pot ajuta să înțelegem mai bine realitatea. Poți căuta un subiect care să-ți placă folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗

Un comentariu:

Marcela Voinea spunea...

Multumesc si felicitari pentru traducere !