"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

luni, 18 august 2014

Transa urbană și compasiunea

"Un moment uman adevărat presupune îndeplinirea a două condiții: prezența fizică a oamenilor și atenția lor emoțională și intelectuală. Atât. Prezența fizică nu este suficientă; puteți merge umăr la umăr alături de cineva timp de șase ore într-un avion și să nu aveți un moment uman în întreaga călătorie. Atenția de una singură nu este de ajuns nici ea. Puteți să acordați atenție cuiva la telefon, de exemplu, dar într-un fel, convorbirii telefonice îi lipsește puterea unui moment uman adevărat.

Adevăratele momentele umane necesită energie. De multe ori asta e ceea ce ne face să le evităm. Un astfel de moment poate fi privit ca un alt "impozit" pe care îl plătim vieții noastre suprasolicitante. Dar un moment uman nu trebuie să fie o drenare emoțională sau o dezvăluire personală neapărat. De fapt, într-un astfel de moment poate fi intens, gen business și de scurtă durată. O conversație de cinci minute poate fi un moment uman perfect semnificativ. Pentru a declanșa un moment uman adevărat trebuie să pui deoparte ceea ce faci, să pui jos nota pe care o citeai, să decuplezi de la laptop-ul, să abandonezi visarea cu ochii deschiși și să te concentrezi asupra persoanei cu care ești. De obicei, când faci asta, cealaltă persoană va simți energia și îți va răspunde în același fel. Împreună fiind, veți crea rapid un câmp de forță de o putere excepțională."

Am început cu acest fragment dintr-un articol pe care l-am citit de curând - la sugestia făcută de Daniel Goleman în materialul de mai jos. Articolul se numește "Momentul Uman la serviciu" este scris de Edward M. Hallowell și a apărut în Harvard Business Revue aici-link (l-am tradus și adaptat). Am început așa pentru că nu mi-am găsit încă propriile cuvinte după întâlnirile minunate și emoționante pe care le-am trăit în scurta mea "vacanță" de la blog - prima din ultimii doi ani :)).

Întâlniri cu oameni cunoscuți dar și "proaspăt" cunoscuți - întâlniri care mi-au confirmat (a câta oară...) că nici un alt mod de comunicare și interacțiune umană (mesaje virtuale, sms, convorbiri telefonice, etc.) nu poate fi comparată cu o întâlnire față în față în condiții de totală prezență (- prezență descrisă de Eckhart Tolle în cărțile sale). Mulțumesc din toată inima oamenilor minunați cu care am petrecut momente autentice semnificative în scurta mea vacanță: Anca, Alex C., Violeta, Iuliana, Cristi, Stelian, Aldinio, Alex și Robi - vă îmbrățișez cu drag oriunde ați fi acum 💗

În materialul video pe care îl dau mai departe astăzi, Daniel Goleman ne propune să acordăm atenție și importanță și celorlalți precizând că suntem "proiectați din fabricație" pentru asta. Așa cum spune și în cartea sa "Focus" (din lista de cărți de sub video): "Viața nu-și poate atinge potențialul maxim, fără a le acorda importanța cuvenită tuturor tipurilor de atenție: asupra propriei persoane, asupra altora și cea către mediul înconjurător."

Daniel Goleman este psiholog de renume internațional, autor recunoscut şi jurnalist american. A studiat şi la Harvard, în cadrul unui program de psihologie clinică, analizând mintea umană dintr-o perspectivă interdisciplinară, a făcut cercetări în India privind sistemele antice de psihologie și practicile de meditație în religiile asiatice, apoi a revenit la Harvard pentru a-și finaliza lucrarea de doctorat și a predat la Harvard. Este cofondator al Consorțiului pentru Cercetări privind Inteligența Emoțională în Organizații, instituție care găzduiește cercetări privind rolul inteligenței emoționale în creșterea eficienței la locul de muncă.

Cea mai vândută carte a sa - "Inteligența emoțională" a fost publicată în 40 de limbi (inclusiv în limba română - link) şi s-a vândut pe glob în peste 5 000 000 de exemplare. Sigur merită toată atenția noastră, vizionare plăcută!


Un articol cu foarte mare legătură cu această temă găsiți aici-link, alte articole conectate se găsesc aici-link, aici-link și aici-link, iar ceva de suflet există aici-link și aici-link.
Recomand bineînțeles cărțile lui Daniel Goleman - toate bestseller - cărți care dezvăluie pe înțelesul tuturor secretele emoțiilor, autocunoașterii în general și ale interacțiunilor umane reale autentice (transport gratuit indiferent de valoarea comenzii):
"Inteligența emoțională" - comandă online aici-link;
"Inteligența socială" - comandă online aici-link;
"Emoții vindecătoare" -Daniel Goleman într-un dialog cu Dalai Lama- comandă online aici-link.
"Emoții distructive" -Daniel Goleman într-un dialog cu Dalai Lama- comandă online aici-link.
"Focus" (argumente captivante în favoarea dezvoltării atenției, argumente importante pentru care ar trebui să renunțăm măcar din când în când la telefon/smartphone/tablete/laptop) -comandă online aici-link;
"Inteligența ecologică" (despre care vorbea în discursul său de mai sus) -comandă online aici-link.
"Shine. Cum te ajută neuropsihologia să-i faci pe oameni sa dea tot ce au mai bun" -Edward M. Hallowell- comandă online aici-link.
***
Dacă abia ai ajuns în micul meu univers, îți urez bine ai venit! Te așteaptă peste 500 de articole cu informații pentru suflet, minte și trup numai bune de aplicat în viața cotidiană. Listele "Articole recomandate" și cea cu cuvinte cheie din coloana din dreapta te ajută să găsești mai ușor un subiect pe placul tău. Te poți conecta cu articolele blogului prin abonare în formularele din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişareNiciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...