"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 22 aprilie 2016

Despre încredere, vulnerabilitate și conexiune. Cel mai tulburător discurs TED pe care l-am văzut vreodată

Este foarte greu de făcut o introducere pentru o poveste care-ți taie respirația. De fapt, nu neapărat povestea ei, ci Omul Marina Abramović este o ființă a căreia apariție îți taie respirația.

De aceea mă voi rezuma la a spune că este o prezență ce impresionează dincolo de cuvinte, de fapt te lasă fără cuvinte, un om care transformă oamenii care îi urmăresc reprezentațiile, un om care va rămâne în istoria artei prin acte artistice irepetabile și inimitabile. Detalii biografice aici-link.

Cea mai tulburătoare reprezentație a sa (nu că celelalte nu ar fi) este considerată cea susținută în 2010 la Museum of Modern Art din New York, unde aceasta a stat în tăcere pe scaun timp de trei luni - 7 ore pe zi, 10 ore în zilele de vineri - iar în fața sa s-au așezat rând pe rând oamenii care doreau - doar pentru a o privi în tăcere.

Doar pentru a o privi - e un fel de-a spune, deoarece experiența pe care a trăit-o fiecare om (1545 în total) a fost profund emoționantă și transformatoare. Privirea ei atât de vie și de caldă a topit măşti, a atins suflete, lăsăndu-i pe cei din fața ei să o foloseacă drept oglindă pentru a scoate la suprafață toată durerea pe care aceștia o purtaseră adânc ascunsă în ei. "Lucrarea" sa (în engleză performance) s-a numit "The Artist Is Present" ("Artistul este prezent") și a avut rezultate neașteptate...


Astăzi recomand cu căldură discursul său TED care, dacă îl veți lăsa să pătrundă în cele mai subtile straturi ale ființei, are efect profund terapeutic (traducerea este activată). Vizionare plăcută prin ochii sufletului..💗


În materialul următor puteți viziona un fragment din actul artistic al Marinei Abramović din 2010 în care este inclusă și reîntâlnirea cu partenerul ei de viață și reprezentații - Ulay (Frank Uwe Laysiepen)...


Am găsit și documentarul "Marina Abramović: The Artist Is Present", îmi pare rău că nu are subtitrare în limba română. ***Filmul NU este recomandat persoanelor sub 18 ani. Vizionare plăcută.. aici-link.

După "The Artist is Present", Marina Abramović a realizat un alt documentar foarte fain cu titlul "Dincolo de zona de confort – Marina Abramović în Brazilia", care descrie călătoria mistică a artistei prin Brazilia, în căutarea vindecării spirituale, explorând granițele dintre artă și spiritualitate. Dacă citești acest articol, te rog dă sfoară-n țară poate îi face cineva o subtitrare..
***
Alte lucruri despre conexiunea umană și relații armonioase găsiți în aarticolele: 3 pași importanți pentru relații armonioase și IERTAREA - aspecte esențiale și o schimbare de perspectivă.

Cărți recomandate:
- "Curajul de a fi tu însuți" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Vorbește-mi, am atâtea să-ți spun" -Jacques Salomé- comandă online aici-link;
- "Trăind cu cei apropiați în fiecare zi...viața!" -Jacques Salomé- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Trăind cu ceilalți în fiecare zi...viața!" -Jacques Salomé- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Toți comunicăm, dar puțini stabilim și relații" -John C. Maxwell- comandă online aici-link;
- "Jocurile noastre de toate zilele. Psihologia relațiilor umane" -Eric Berne- comandă online aici-link.
Pentru părinții care doresc să-și îmbunătățească relațiile cu copiii recomand:
- "Empatia în parenting" -Shauna Shapiro, Chris White- comandă online aici-link;
- "Comunicarea relațională pe înțelesul celor mici" -Jacques Salomé- (pentru părinți) comandă online aici-link sau aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista "Articole recomandate" sau cuvintele cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


7 comentarii:

Unknown spunea...

Tot respectu pentru articol!

Anonim spunea...

Nu e tradus !ce păcat! Pare ceva minunat

Anonim spunea...

Ce păcat ca nu are traducere !

Adina Amironesei spunea...

Anonim:
Primul material este tradus și are activată traducerea, iar al doilea nu conține nici o replică, deci nu înțeleg care traducere lipsește... :)

Anonim spunea...

Intr-adevar..tulburator :)
La cat mai multe articole de genul.
Succes!

carmi spunea...

Superb articol, iar emoțiile trăite urmărind videoclipurile au fost exraordinare.

Unknown spunea...

E WOWWW! Puternic, tulburator, unic....
Multumesc cu toata inima!