"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

luni, 14 octombrie 2013

Vis sau realitate? (+recomandare film)

"Ai avut vreodată un vis, Neo, de care să fii sigur că era real? Dar dacă nu te poți trezi din acel vis? Cum ai face diferența dintre vis și lumea reală?"

Este un citat atât de cunoscut din filmul Matrix și cu atât de multe semnificații (link-Matrix în cazul când ar mai fi cineva care să nu-l fi văzut). Întrebările de mai sus sunt cu atât mai profunde cu cât devenim mai conștienți de măsura iluziei numite realitate, o realitate pe care o percepem atât de subiectiv fiecare cu simțurile noastre atât de limitate.

Dacă ar fi să luăm în calcul doar mecanismul percepției vizuale de exemplu. Foarte multă vreme s-a crezut că omul are mecanisme înnăscute și universale care interpretează o realitate obiectivă și incontestabilă. Se credea că razele de lumină provenite de la obiecte luminate pătrund în ochi unde produc imagini răsturnate ale obiectelor pe retină (imagini pe care creierul le interpretează).


Însă în ultimii ani, odată cu ultimele descoperiri din domeniul fizicii cuantice, odată cu acceptarea naturii duale undă-corpuscul a particulelor ce formează materia, s-a ajuns la conceperea radiației luminoase drept câmp electromagnetic definit de fotoni (cu natură duală undă-corpuscul).

Astăzi percepția vizuală este explicată prin faptul că aceste radiații luminoase produc reacții fotochimice oscilante pe retina din ochii noștri iar modificările care au loc pe retină în urma reacțiilor sunt interpretate la rândul lor de creier (link). Creierul traduce aceste semnale în caracteristici ale obiectelor pe care le observăm: textură, culoare, contrast, dimensiune, orientare spațială, mișcare sau repaus, frecvența unei rotații etc.

E clar că în funcție de aceste "traduceri" pe care le dau neuronii noștri reacțiilor din retină realitatea pe care o percepem fiecare este diferită și chiar nu putem fi atât de siguri că percepem cu toții același lucru când privim un obiect sau un eveniment (așa cum cum cred acum atât de mulți oameni).

Este important de luat în considerare faptul că și în stările de somn (vis) însoțite de mișcări rapide ale ochilor (stări R.E.M. (Rapid Eye Movement) - link1, link2), au fost puse în evidență aceleași tipuri de reacții pe retină ca și în starea de veghe fără să poată fi găsită vreo dovadă experimentală distinctivă din acest punct de vedere cele două stări (de veghe și de somn).


Consider că această descoperire științifică ne face să ne punem mai multe întrebări în privința a ceea ce numim realitate pentru care purtăm polemici și războaie mai mici sau mai mari. Cumva, acest fapt împreună cu alte studii științifice privind natura memoriei noastre (pe care nu le mai menționez acum), m-au făcut să înțeleg mai bine de ce unele vise se simt exact la fel de "reale" ca și planul pe care în stare de conștiență îl numim "realitate".

Important este să ne reamintim cât mai des posibil că totul este subiectiv și că percepția noastră vizuală este numai o interpretare a "realității" elaborată de creierul nostru, creier care traduce tot ceea ce vedem astfel încât să ne putem adapta ca specie mediului în care trăim. Conștiența acestui fapt ne poate oferi simultan și o anumită detașare de planul iluzoriu al acestei realități.

În speranța că voi îndulci cumva acestă întâlnire cu dovezile ce dizolvă certitudinea "văd deci există", vă dăruiesc un film despre care vă spun doar că mi-a plăcut foarte mult și că este o poveste minunată despre planurile numite "vis" și "realitate". Filmul se numește "Awaken" și este preluat de aici (link) , dar bineînțeles, cumpărarea dvd-ului este varianta optimă pentru o vizionare de calitate. Vizionare plăcută!


Pentru o înțelegere cât mai bună a naturii realității în care trăim și pentru dizolvarea miturilor (credințe false) despre aceasta este bine de văzut și articolele Creierul, percepțiile și realitatea (1) și Creierul, percepțiile și realitatea (2) dar și remarcabila serie de 4 documentare: (ep.1) Ce este spațiul (link), (ep.2) Iluzia timpului (link), (ep.3) "Saltul cuantic" (link) și (ep.4) "Univers sau Multivers" (link) (ultimul având un update important aici-link).

Recomand astăzi câteva cărți deosebite despre Univers și realitate (transportul cărților este gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):
"Cosmos" -Ervin Laszlo, Jude Currivan- comandă online aici-link;
"Universul într-un singur atom" -Dalai Lama- comandă online aici-link;
"Peisajul cosmic" -Leonard Susskind- comandă online aici-link;
"Universul elegant" -Brian Greene- comandă online aici-link;
"Universul din nimic" -Lawrence M. Krauss- comandă online aici-link.
***
Dacă este pentru prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți urez bun venit! Sper ca lucrurile pe care le vei citi să-ți aducă o stare de pace și bucurie. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   


3 comentarii:

Unknown spunea...

Mi-a placut! Romantic si spiritual in acelasi timp... Inclina la reflectii!

Sorin spunea...

ma uit rar la filme inssa acesta clar si-a meritat toata atentia...multumesc Adina pentru el si restul

Anonim spunea...

Superb filmul. Am plans in timp ce l-am vazut. Ne ajuta sa luam hotararea de a ne trai viata si a nu astepta sa ne traiasca ea pe noi. Multumesc pentru film. Deosebit de romantic!!!