"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 13 martie 2014

Experienţa "Eu sunt" și stadiile de dezvoltare ale personalităţii mature

Experiența "Eu sunt" (sau starea de "observator" cum o numea Eckhart Tolle) este cea în care suntem capabili să ne observăm propriile gânduri, emoțiile și corpul fără a interfera cu acestea. Deși pentru multă vreme această experiență era apanajul misticilor (care o numesc iluminare/realizarea sinelui/cosmizare), în ultimul timp ea a devenit din ce în ce mai întâlnită ajungând să fie considerată o nouă caracteristică a psihicului uman, un stadiu nou de dezvoltare al personalității, numit în psihologie - stadiu post-autonom, integral, non-dual.

Fiind un subiect complex și încă prea puțin cunoscut când vine vorba de importanța și consecințele sale asupra confortului nostru cotidian, m-am gândit că este util să dau mai departe astăzi o prezentare complexă și foarte interesantă susținută de domnul Ovidiu Brazdău în cadrul proiectului Cafeneaua Complexității elaborat de Centrului de Studii Complexe.

Domnul Ovidiu Brazdău este psiholog, doctor în antropologie psihologică și este autor al lucrărilor "CQ – Coeficientul de conștientizare", "Experiența Conștientizării. Teorii şi cercetări moderne privind stările de conştiență", coautor al lucrărilor "Conștiința multidimensională" și "Psihologia Sinelui. O incursiune spre centrul ființei". A publicat peste 30 de articole publicate în Revista Scientific American Mind, Psihologia Azi şi în reviste de specialitate. Este de asemenea trainer autorizat în psihologia explorării visului (link), acreditat de "Internațional Dream & Dreamwork Psychology Association" și autorul teoriei privind "Coeficientul de conștientizare" (Consciousness Quotient), precum și a testului de evaluare a coeficientului de conștientizare" (Consciousness Quotient Inventory).

Coeficientului de conștientizare (CQ) este un minunat instrument de evaluare pe calea autocunoașterii – de aceea îl recomand. Testul de evaluare a acestuia poate fi parcurs online aici (link) în limba engleză, iar traducerea unei părți a acestuia în limba română o găsiți aici (link). *Pentru a primi rezultatul trebuie să efectuați testul online (dacă nu cunoașteți limba engleză, puteți folosi traducerea pentru a vă da seama ce puncte să bifați online). **Notă personală: Este evident că acest coeficient de conștientizare este un instrument de evaluare personală și NU de comparație, fiind de preferat ca rezultatele să le păstrăm pentru noi înșine. 😁

Prezentarea are titlul complet "Experienţa "Eu sunt" și stadiile post-autonome de dezvoltare ale personalităţii mature" și este structurată pe următoarele sub-teme:
1. Cum și când ne schimbăm mintea și personalitatea?
2. Stadiile post-autonome de dezvoltare ale Eului. O teorie despre evoluţia minţii și a patternurilor de gândire;
3. Terminologia “Eu sunt”, witnessing awareness. "Eu sunt"- abilitatea care nu are definiție operațională. Cele două faţete ale psihicului "a fi" și "a face";
4. Dezvoltarea psihologică: Dinamica witnessing & thinking – feeling – sensing. Schimbarea paradigmelor. Exemple de paradigme non-duale. Dezvoltarea de noi abilități cognitive. Funcţionarea minții și a subpersonalităţilor (programele, rolurile, eu-rile);

Veți găsi și conexiuni interesante referitoare la conceptele promovate de Eckhart Tolle (link), Mooji (link-1link-2) și chiar de Bashar (pe care l-ați întâlnit în documentarul de aici-link, dacă l-ați văzut). Este important să precizez că începând cu partea a 6-a (din 10 mini-fragmente) există o sesiune de întrebări și răspunsuri la care participă și domnul prof.univ.dr. Leon Zăgrean - șeful catedrei de fiziologie a Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București (pe care l-ați întâlnit pe blog aici (link) și aici (link)). *Cele 10 mini-fragmente video sunt mai jos sub formă de listă, astfel încât, după ce se termină partea I, urmează automat partea a II-a ș.a.m.d. Vizionare plăcută!

Felicitări și domnului dr. ing. Florin Munteanu - președintele Centrului de Studii Complexe - pentru organizarea acestor conferințe foarte interesante care facilitează diseminarea informațiilor de ultimă oră din științele de graniță în aceste vremuri de profundă schimbare.

)

Recomand bineînțeles și cartea publicată de domnul Ovidiu Bradău de curând: "Experiența conștientizării" - comandă online aici-link - transport gratuit oriunde în țară.

În plus față de link-urile inserate în textul de mai sus, puteți găsi și alte conexiuni interesante aici (link).

Dacă ai ajuns aici pentru prima oară, îți urez bun venit! Toate lucrurile de pe această pagină există pentru a fi utile Căutătorilor. Probabil că ești unul dintre ei. Sper să găsești ceva potrivit pentru tine. Listele "Articole recomandate" și lista cuvintelor cheie (din coloana din dreapta) te pot ghida pentru a găsi subiectele care te interesează. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


3 comentarii:

Anonim spunea...

Buna Adina!
Am senzatia ca este unul dintre cele mai frumoase "cadouri media" pe care mi le-ai oferit. Sigur neintamplator subiectele in discutie cad foarte aproape de preocuparile, intrebarile, incertitudinile si "cercetarile" mele de moment. Nu am parcurs decat primul episod insa "viitorul suna extrem de bine". Un aspect care mi-a atras atentia din prima este asemanarea fizica si atitudinala aproape de identitate intre mine, la o varsta comparabila, si domnul Ovidiu Brazdau. Sunt placut uimit de ceea ce imi este dat sa vad si sa ascult, aspect pentru care iti multumesc si iti raman obligat. Multumesc!(E.A.)

Anonim spunea...

Foarta buna postarea.Am reusit sa-mi clarific multe aspecte.Multumesc!

ion adrian spunea...

Foarte interesant filmul,dar mai ales la final, la discutii si intrebari, pe ultimul clip(P10) care din pacate se termina fara ca sa fie terminata si emisiunea.
Acolo cel care intreaba spune daca dl Brazdau crede ca sufletul(constiinta) si trupul sunt doua identitati diferite sau nu sau in orisice caz ce crede conferantiarul despre acest lucru. Dl Brazdau raspunde evident ca nu stie dar ca el crede ca sufletul este cel care este in strea de prezenta de martor si ca este de acord ca ideea orientala cu mai multe corpuri pornind de la cel fizic si pana la suflet .
Sufetul ar fi cel ce se concepe ca eu sunt(sau eu sunt sufletul). Considera in acelasi timp ca sufletul se dezagrega odata cu disparitia corpului fizic adica identitatea individului dispare la moarte etc etc.

Adica identitatea dispare.

Aici eu il trimit la sfantul de la Arunachala respectiv Ramana Maharishi care spune ca la intrebarea Cine sunt eu? raspunsul ultim este descoperirea Sinelui(Eul transcedental) care urmeaza descoperirii egoului(eul personal)si il transcede. Adica egoul este personalitatea individului in timp ce Sinele este scanteia divina din noi comuna tuturor fiintelor, comuna in final Universului adica Divinitatii

Eu Ion Adrian, adaug si spun ca Sinele este constiinta identitatii cu sine care este cea comuna Fiintei si care in fiecare individ declanseaza si controleaza programul care incepand de la nastere construieste eul personal , egoul .

Sinele este ceea ce ne face sa fim dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu si din acest motiv nu sunt sigur ca salvarea eului(egoului)pe alt suport (pe vremuri am folosit ideea de clona teremenul nefiind pe atunci intrat in limbajul curent(poate in bilogie sa fi fost aparut)) inseamna imortalitatea aici despartindu-ma de acel da categoric al dlui prof Zagrean care din pacate, prin intreruperea filmului nu ne-a transmis ideea dlui pana la capat