"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 12 iulie 2013

Cunoașterea și tiparele mentale

Mai multe experiențe mi-au demonstrat de-a lungul vremii că este foarte greu să-mi opresc tiparele mentale când sunt martora unor întâmplări, experiențe de viață sau când cunosc o persoană. Mi-am dat seama că aceste tipare îmi limitează uneori aproape în totalitate bucuria cunoașterii conștiente.

În cazul când intrăm în contact pentru prima dată cu o persoană ,aflarea vârstei, datei nașterii (zodiei), locului în care  s-a născut și/sau trăiește și uneori chiar a numelui său ne activează tipare mentale care ne determină să etichetăm persoana și să o încadrăm (uneori chiar inconștient) în categoriile de persoane pe care le-am cunoscut deja (de aceeași vârstă, zodie, din același loc, etc.). Din astfel de etichetări s-au născut și bancurile legate de diversele etichete (blonde, ardeleni, moldoveni, etc.).  Același lucru se întâmplă și cu preferințele persoanei cu care comunicăm. Probabil vi s-a întâmplat ca în cazul când (de exemplu) cineva spune că ascultă rock să vă apară în minte instantaneu imagini cu rockeri rebeli și să fiți puternic tentați să credeți că persoana pe care o aveți în față este exact la fel cu cei ale căror imagini v-au năvălit în minte.

Foarte multe lucruri se întâmplă conform acestui mecanism. Și nu vorbesc aici numai despre a avea răbdarea să cunoaștem pe cineva, ci despre răbdarea de a cunoaște toate lucrurile care ne înconjoară. Această răbdare mie acum mi se pare extrem de importantă. Asta deoarece în caz contrar pierdem mult din bucuria descoperirii și mai ales din minunea care este înmagazinată în fiecare om în parte și în fiecare lucru din jurul nostru.

A fost nevoie de foarte multe experiențe de viață care să-mi demonstreze câtă bucuire am pierdut ca să ajung acum să mă opresc din etichetări și preconcepții și să le conștientizez toxicitatea. Nu spun că-mi reușește 100% mereu, mai am și acum scăpări la acest capitol din cauza faptului că nu e tocmai ușor să-ți controlezi permanent tiparele mentale (link). Însă știu clar că cele mai frumoase momente pe care le-am trăit până acum sunt cele în care am reușit să-mi opresc prejudecățile în virtutea oferirii celuilalt a cadrului necesar libertății totale de exprimare a tot ceea ce el este. Cele mai calde momente au fost acelea în care doar am fost prezentă și am ascultat. Acestea au fost momentele în care am simțit sacrul minunii numite Viață dincolo de orice iluzie.

Eu cred că acest mod de abordare a lui „a cunoaște pe cineva” este dovada supremă a dorinței sufletului de a cunoaște pe acel cineva. Cred că a observa fără a judeca este calea spre adevărata cunoaștere atât interioară cât și exterioară.

Vă invit să vizionați un mic fragment dintr-un stasang cu Mooji în care acesta explică simplu ce înseamnă percepția pură. Vizionare plăcută! (Dacă subtitrarea nu apare automat, o puteți seta din butonu cu formă de rotiță după ce pornește video-ul)


În strânsă legătură cu acest articol sunt și articolele de aici (link), aici (link) dar și acesta (link). Celelalte articole care conțin fragmente din dialogurile lui Mooji se găsesc aici (link).
Iată și câteva cărți care merită lectura adevăraților Căutători ai cunoașterii (la comanda online transportul este gratuit oriunde în țară indiferent de valoarea comenzii):
"Doar rămâi tăcut" - H.W.L. Poonja (Papaji - maestrul lui Mooji) - comandă online aici-link;
"Dizolvarea egoului. Realizarea sinelui" - David R. Hawkins - comandă online aici-link;
"Evanghelia lui Ramana Maharshi" - Ramana Maharshi - comandă online aici-link - 15%reducere;
"Eliberarea de cunoscut" - Jiddu Krishnamurti - comandă online aici-link;
"Experiența conștientizării" - Ovidiu Brazdău - comandă online aici-link;
***
Dacă este pentru prima dată când ai ajuns pe această pagină, mă bucur că ești aici! Sper să găsești subiecte care să-ți placă în tabelul cu cuvinte cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare



3 comentarii:

Anonim spunea...

Sunteti extraordinara prin articolele pe care le scrieti.Ii multumesc lui Dumnezeu ca imi vorbeste prin dumneavoastra, ma simt norocoasa ca v-am descoperit blogul.Informatiile sunt pretioase.Felicitari

Adina Amironesei spunea...

@ Anonim:
Mulțumesc foarte mult pentru apreciere. Mă bucur că îți place căsuța mea virtuală, îți doresc să simți liniștea ei ♥

SilidaBlaine spunea...

Asa este! Ai toata aprecierea mea si pentru faptul ca ai ales si ai rabdarea sa creezi in oameni structuri care sa ii ajute sa evolueze mult mai repede. Te sustin!