"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

vineri, 2 august 2013

Informații care mi-au schimbat viața (14)

E ceva vreme de când pe această pagină aduc dovezi științifice în favoarea demonstrării conexiunii ce există între toate lucrurile din Univers, implicit între mine și Tine, cel/cea care citești aceste rânduri. Mă bucur că ești aici :) 

Desigur, numeroase texte străvechi ne vorbesc direct sau indirect despre această conexiune, însă pe foarte mulți oameni dovezile științifice îi fac să se simtă mai confortabil, deși aduc în ultima vreme acestea aduc doar "vești" care arată că realitatea este de fapt o sumă de incertitudini (link).

Fizica cuantică este o teorie care a bulversat oamenii de știința din mai multe domenii deoarece, după cum spunea cineva: "Nu există nici un dezacord între mecanica cuantică și orice experiment făcut vreodată". Altfel spus: oferă imposibilului probabilitate diferită de zero să existe/ să se producă.

Această "ciudățenie" a fizicii cuantice nu este deloc confortabilă pentru nimeni. Nu a fost nici pentru Albert Einstein. Sunt sigură că știți fraza celebră a lui acestuia: "Dumnezeu nu joacă zaruri". Și eu o știam, dar nu știam în ce discuție a ajuns să o spună și nici ce răspuns a primit de la partenerul său de dialog. Deoarece de curând am aflat, m-am gândit să "dau mai departe" continuarea (în cazul când nu o știți deja): "Nu-i spune lui Dumnezeu ce să facă!" - i-a răspuns Niels Bohr.  

Această replică m-a amuzat prin formularea sa și m-a uimit prin adevărul profund care îl conține. Discuția dintre A. Einstein și N. Bohr era prilejuită de contradicțiile născute de apariția fizicii cuantice, mai exact de încercarea acestora de a găsi o explicație științifică "împletirii" (conectării) cuantice a două particule (link).

Reamintesc și subliniez importanța existenței conexiunii dintre tot ce există în Univers pentru că acest lucru ne demonstrează încă o dată (de data asta în mod complet științific) faptul că orice acțiune și orice undă-gând ale fiecăruia dintre noi infuențează Întreg mediul în care trăim și prin urmare pe toți ceilalți oameni (!).


Despre filmul documentar pe care îl recomand astăzi - "Saltul Cuantic" - și despre implicațiile pe care le explică în termeni atât de clari acesta aș scrie o săptămână fără nici o pauză, atât de mult mi-a plăcut și atât este de important pentru a înțelege realitatea (pe care o percepem atât de diferit fiecare cu simțurile noastre). Însă nu voi încerca să vă conving să îl vedeți sau să îl dați mai departe deoarece știu clar că cei care îi simt importanța îl vor savura oricum pe nerăsuflate și îl vor distribui, iar cei care nu, nu-l vor vedea oricum, iar în plus de asta nu am nici un motiv pentru care să încerc să vă conving 😂.

Despre ciudățeniile fizicii cuantice și mai ales despre semnificațiile acestora, despre implicațiile "împletirii"/conexiunii cuantice în viața noastră de zi cu zi, despre motivele pentru cred în modificarea realității prin simpla observație / intenție - într-un documentar muuuult mai captivant decât orice film SF pe care l-am văzut vreodată (dar de factură științifică 100%), *** film realizat astfel încât să poată fi înțeles de toți oamenii, indiferent de tipul calificării lor și de cât de puțin au iubit fizica.

Filmul este realizat sub conducerea lui Brian Greene după cartea sa "Textura Cosmosului: Spațiul, Timpul și Textura Realității". Documentarul poate fi înțeles în mod independent, însă pentru o privire globală este recomandată mai întâi vizionarea filmelor din aceeași serie de aici (link) și aici (link). Vizionare plăcută!


"Oricât de ciudată ar fi mecanica cuantică, acum este clar că nu există nici o graniță între lumea minusculă și cea mare, iar aceste aceste legi se aplică peste tot. Așa că descoperirea mecanicii cuantice a dezvăluit o realitate - realitatea noastră - care este șocantă și tulburătoare, aducându-ne mai aproape de înțelegerea completă a texturii cosmosului." - Brian Greene.

După vizionarea acestui film se vor înțelege mult mai bine motivele pentru care am scris articolele de aici (link) și aici (link) .

Pentru o înțelegere mai bună a "funcționării" Universului în care ne-am întâlnit recomand episoadele seriei de documentare în oridinea: (ep.1) Ce este spațiul (link), (ep.2) Iluzia timpului (link), (ep.3) "Saltul cuantic" (link) și (ep.4) "Univers sau Multivers" (link).

Recomand cu drag cărțile lui Brian Greene care au darul de a explica lucruri complicate pe înțelesul tuturor și au calitatea de a fi mai palpitante decât un film SF 😁:
- "Universul elegant" - comandă online aici-link;
- "Realitatea ascunsă" - comandă online aici-link;
și încă două cărți dragi mie:
- "Cosmos" -Carl Sagan- comandă online aici-link;
- "Lumea și demonii ei" -Carl Sagan- comandă online aici-link.
***
Dacă este pentru prima dată când ai ajuns în căsuță mea virtuală, îți urez bun venit! Sper ca lucrurile pe care le vei citi să-ți aducă o stare de pace și relaxare. Principale subiecte sunt în tabelul cuvintelor cheie aflat în coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare


3 comentarii:

marius spunea...

Bravo! Minunat articol!

Anonim spunea...

MULTUMESC!
Foarte interesant, extrem de sincer, documentat si realizat filmic de profesionisti. Tie, Adina, , celor care au facut posibila o asemenea realizare si celor prin intermediul carora aceasta cunoastere a ajuns si la mine, multumiri.(E.A.)

Anonim spunea...

Super articol(e). Demult cautam pe cineva care sa gandeasca asa si sa vorbeasca desprea asta asa sincer.