"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

joi, 16 ianuarie 2014

Informații care mi-au schimbat viața (32)

Ce ai simți dacă nu ai ști nimic despre această lume și ai privi acum pentru prima dată un documentar despre Univers? Ce ai simți privind Pământul din spațiu, sistemul solar în ansamblu și apoi galaxia noastră? Ce ai simți dacă ai vedea pentru prima dată de sus, în ansamblu, minunatele peisaje ale planetei noastre?

Știm cu toții că lucrurile cu care ne-am obișnuit nu ne mai uimesc și prin urmare nu le mai prețuim sau, cel mult, le prețuim dar foarte puțin. De aceea, uneori e bine să ne reamintească cineva valoarea lor, e bine să ni le dezvăluie într-o nouă lumină. Astfel...

Nu pot să știu ce ați simți voi referitor la întrebările cu care am început, însă eu m-am traspus într-o astfel de stare anesteziindu-mi lucrurile pe care le știu. Le-am pus într-un colțișor al hard-ului (memoriei) și am privit cu uimirea unui copil documentarul de mai jos. E drept, sub influența realizatorului și povestitorului 😁.

Mi s-a părut fantastic! De aceea nu pot să-l țin doar pentru mine și îl dau mai departe aștăzi aici.

Documentarul de mai jos, numit "Minunile Universului", reprezintă două părți (din patru) ale unei serii realizate de BBC, Discovery Channel și Science Channel sub conducerea lui Brian Cox care este fizician, doctor în fizica particulelor de energii înalte. Este de asemenea membru al Societății Regale de Cercetare Universitară (Royal Society University Research), membru al Consiliului de Astronomie și Fizica Particulelor al Universității din Manchester și al grupului de cercetare numit Fizica Energiilor Înalte din cadrul aceleiași universități. Momentan acesta lucrează pentru experimentului ATLAS la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) de la Geneva.

Brian Cox este cunoscut publicului și ca prezentator al multor programe de ştiinţă din cadrul BBC, stimulând prin darul său de prezentare popularizarea multor subiecte precum astronomia şi fizica particulelor elementare (de macrocosmos la microcosmos...ce frumos). Citeam undeva că a mărturisit cum ajuns să iubească aceste domenii datorită emisiunilor binecunoscute ale lui Carl Sagan din anii '80.

Ceea ce m-a uimit și ce consider minunat la Brian Cox este felul în care a îmbinat pasiunile sale, cele mai importante fiind aceea pentru fizica particulelor și astronomie și cea pentru muzică, acesta fiind membru al trupei rock DARE (la clape, cel din dreapta în foto). O altă fațetă minunată a lui Brian Cox este candoarea și felul în care se bucură contemplând minunile Universului, candoare care consider că a avut un rol foarte important în conservarea aspectului său fizic (și cu siguranță, implicit asupra sănătății sale), îl puteți vedea aici (link) la cei 44 de ani ai săi.

Faptul că părerile sale referitoare la apariția acestui Univers diferă un pic de ale mele, consider că nu este un lucru atât de important, deoarece documentarul conține prea multe informații utile pe lângă cele referitoare la acest subiect. Cu siguranță fiecare va alege din film doar lucrurile cu care rezonează, de aceea am considerat important să îl promovez.

Cele 4 episoade ale seriei "Minunile Universului" au titlurile: "Destinul", "Praf de stele", "Căderea" și "Mesagerii". Pe primele două le-am reunit în primul video, următoarele fiind mai jos. Sper ca această călătorie propusă de Brian Cox să vă aducă în suflet o stare minunată de uimire și prețuire pentru Universul în care ne-am întâlnit cu toții. Vizionare plăcută!

(* îmi pare rău pentru reclame, acestea aparțin site-ului ce găzduiește materialele video.)
"Ce lucru minunat este acela de a fi parte a acestui Univers." - Brian Cox

Articole conectate sunt multe pe această pagină, însă dacă ar fi să recomand aș alege pe cele de aici (link) și aici (link), dar și seria celor 4 documentare bulversante cu renumitul Brian Greene care pot fi vizionate 
aici (link 1)aici (link 2)aici (link 3) și aici (link).
Recomand astăzi câteva cărți pe care le consider valoroase tocmai pentru că ne oferă atât de multe puncte de vedere încât să putem construi propriile conexiuni și alege propriile rezonanțe (transportul cărților este gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):
"Cosmos" -Ervin Laszlo, Jude Currivan- comandă online aici-link;
"Universul într-un singur atom" -Dalai Lama- comandă online aici-link;
"Peisajul cosmic" -Leonard Susskind- comandă online aici-link;
"Universul elegant" -Brian Greene- comandă online aici-link;
"Universul din nimic" -Lawrence M. Krauss- comandă online aici-link.


Dacă ai ajuns pentru prima dată pe această pagină, își urez bun venit! Sper să găsești subiecte care să-ți placă în lista "Articole recomandate" sau în tabelul cuvintelor cheie, ambele fiind situate în coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   


3 comentarii:

ion adrian spunea...

Minunat documentar. Vom reusi sa vedem si ultimele doua seri:
Despre gravitate: "Falling"
si
Despre lumina: "Messengers" ?

Adina Amironesei spunea...

@ Ion Adrian:
Celelalte două episoade nu au încă subtitrări în română.
Subtitrarea unui film de aceste "dimensiuni" durează câteva zile. În măsura timpului disponibil și în funcție de priorități voi încerca, însă mai am câteva proiecte care așteaptă la "rând"; deci...mai durează. :)

ion adrian spunea...

Scuza-ma ca am intrebat dar nu stiam ca te implica atat de mult problema. Asteptam cu drag si fara graba . Ce faci tu oricum este "enorm" si multumirile sunt departe de a exprima acestea.