"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

marți, 7 ianuarie 2014

Informații care mi-au schimbat viața (31)

Confucius spunea că "Cel care este stăpânul minții sale este stăpânul Universului". Întradevăr, se știe deja că creierul este cel mai complex organ al nostru și că "face" și "desface" o mulțime de lucruri. Funcțiile sale de bază ne ajută în primul rând adaptării în Lumea de Mijloc în care viețuim, cum frumos o numea Richard Dawkins aici (link).

Cercetări relativ recente arată că neuronii au o proprietate extraordinară numită neuroplasticitate care constă în capacitatea de a crea noi reţele neuronale și implicit de a se restructura. Abia în ultimul timp s-au descoperit imensele implicații ale neuroplasticităţii atât în direcția sănătății noastre mentale cât și în toate ariile vieții noastre. Concret, schimbând rețelele neuronale existente ne putem elibera de traume, emoții destructive și gânduri negative care ne produc dezechilibre. Înlocuindu-le cu rețele neuronale noi create conștient = prin alegere, putem să aducem din nou echilibrul și armonia în propria viață. Astfel se dovedește că crearea realității despre care vorbeam în finalul articolului precedent (link-1link-2) nu este o fantezie a spiritualității ci un lucru fundamentat științific.

Deorece doar cunoașterea modului în care funcționează creierul/mintea noastră ne poate ajuta să facem schimbările pe care le dorim, m-am gândit să dau mai departe astăzi documentarul BBC "Mintea umană" realizat de prof.dr. Robert Winston. Este vorba despre un documentar în trei părți structurate după cum urmează:

- prima parte - "Fii inteligent" - este dedicată explicării modului în care mintea noastră învață lucruri noi, accesează informații pe care le conține și creează idei originale; în acest episod se propun și metode de îmbunătățire a capacității de învățare și memorare;

- partea a doua - "Personalitatea" - cuprinde informații privind formarea personalității și modul în care putem intra în controlul emoțiilor noastre și a comportamentului;

- partea a treia – "Fă-ți prieteni" – se referă evident la modul în care funcționează mintea noastră când vine vorba despre comunicare și relațiile interumane; nu e de neglijat faptul că în această parte aflăm deasemenea multe lucruri utile despre limbajul corpului, despre modul în care autenticitatea poate fi „citită” dincolo de cuvinte și chiar despre...iubire.

Dincolo de informațiile științifice foarte precise, documentarul oferă multe exemple concrete foarte simple astfel încât acesta poate fi înțeles și urmărit cu plăcere și de către cei care nu au fost chiar "fani" ai biologiei în școală :)). În plus, acesta aduce multiple beneficii celor care doresc să-și mărească potențialul mental prin crearea de noi rețele neuronale despre care vorbeam la început.

Toate cele trei părți sunt reunite în video-ul de mai jos pentru simplitatea vizionării. Vizionare plăcută!
(*Pentru a evita întreruperile în timpul vizionării: deschideți filmul, apoi dați click pe "pauză" pentru 2-3 minute până se încarcă suficient, apoi click pe "play" din nou.)


Ca o completare minunată la acest subiect recomand cu încredere un click aici (link) și unul aici (link).Toată seria "Informații care mi-au schimbat viața" poate fi accesată cu un click aici (link)

Dacă ești pentru prima dată aici, îți urez bun venit! Sper ca ceea ce vei găsi să-ți aducă bucurie și să-ți fie de folos. Poți găsi mai ușor subiectele care te interesează urmărind lista "Articole recomandate" și tabelul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   


Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...