"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

luni, 7 iulie 2014

Noutăți uimitoare despre creierul uman - gândirea hibridă

Ce-ar fi dacă fiecare om s-ar putea conecta la o bază de date imensă în care să caute răspunsuri sau soluții la rezolvarea unor probleme de orice natură? Ce-ar fi dacă asta s-ar face automat - fără telefon/tabletă/laptop și internet, fără nici un dispozitiv (extern :))) ? Da, știu, sună foarte tentant. Îmi dau seama că cititorii mai vechi ai acestui blog s-au dus cu gândul spre accesarea minții extinse de care vorbea Rupert Sheldrake aici-link, dar ceea ce urmează nu este despre asta.
Astăzi vreau să aduc în atenție ultimele preocupări ale neuroștiințelor în această direcție. Vă prezentam mai demult un documentar despre un vizionar al lumii noastre - Ray Kurzweil - care propune "updatarea" speciei umane prin "adăugarea" în organismul uman a unor îmbunătățiri non-biologice, artificiale - dacă nu l-ați văzut încă, iată filmul aici-link. Ray Kurzweil este inventator și vizionar, pionier în domeniul tehnologiilor de ultimă generație și este implicat în multe grupuri de cercetare interdisciplinare având un număr impresionant de invenții proprii. În luna martie a acestui an a prezentat pe scurt la TED conceptul și bazele "gândirii hibride". Deoarece discursul său conține și noțiuni de istoria evoluției biologice a creierului uman plus ultimele descoperiri din neuroștiințe - consider important să-l dau mai departe aici. Vizionare plăcută!
***Subliniez (a câta oară :))) faptul că omul poate accesa câmpul informațional comun (numit de Rupert Sheldrake "minte extinsă" iar în alte texte "câmp al conștiinței") prin intermediul creierul nostru (*fără alte "adausuri") - deoarece s-a demonstrat că acesta are și funcția de "antenă" și poate face asta (în anumite condiții în mod voit). Dar deoarece această acordare a frecvenței necesită voință, răbdare și un pic de exercițiu (e drept, un pic mai mult :))), probabil majoritatea oamenilor vor prefera calea cea mai ușoară de a ajunge la informații: integrarea nanotehnologiei în creier așa cum propune Ray Kurzweil în discursul său.
Desigur, accesarea informațiilor respective nu va aduce ceea ce caută de fapt Omul - armonia cu el însuși și cu mediul. Pentru că această armonie nu are de-a face (numai) cu găsirea unor răspunsuri. De aceea rămân la ideea că autocunoașterea și autodezvoltarea conștientă sunt instrumentele forte și sigure pe calea spre echilibrul interior și armonizarea definitivă cu Întregul.


În plus față de articolele conectate pe care le-am propus pe link-urile de mai sus, recomand alte trei articole ce conțin materiale video foarte interesante despre progresele neuroștiințelor în studiul creierului: link-1, link-2 și link-3 - plecând de la acestea veți găsi altele :)), mulțumesc, Andrei, pentru comentariu - știi tu care :)). Pentru cei care vor să găsească diverse modalități de dezvoltare a capacității creierului și minții, recomand următoarele lecturi (transport gratuit oriunde în țară):
- "Incognito. Vietile secrete ale creierului" - David Eagleman - comandă online aici-link;
- "Cum se construiește o minte. Secretul dezvăluit al gândirii umane" - Ray Kurzweil - comandă online aici-link;
- "Epoca mașinilor spirituale" - Ray Kurzweil - comandă online aici-link;
- "Mintea liniștita și senină" - Dalai Lama - comandă online aici-link;
- "Știința minții" - Dalai Lama - comandă online aici-link;
- "Neuroștiința iluminării" - David Perlmutter, Alberto Villoldo - comandă online aici-link;
- "Creierul lui Buddha. Neuroștiința fericirii, iubirii și înțelepciunii" - Rick Hanson, Richard Mendius - comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și recomandări de filme sau materiale video ce aduc bucurie pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind listele "Articole recomandate", Resurse video, cuvintele cheie din coloana din dreapta și căsuța "caută" din aceeași coloană (sus). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   *>:D< îmbrăţişare


Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...