"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 27 iulie 2014

Ce am învățat din 100 de zile de respingere (+ recomandare film)

Una dintre cele mai profunde traume pe care le trăim uneori începând chiar din perioada copilăriei sau pe parcursul vieții este respingerea. Fie că este vorba de lipsa iubirii (sau insuficiența ei) din partea unuia dintre părinți sau de diferențele cu care părinții ne tratează în raport cu frații noștri, fie că e vorba de ceva aparent minor (ex. prima despărțire de "cea mai bună" prietenă), percepem respingerea ca pe ceva profund dureros și asta ne face să ne simțim lipsiți de valoare, "defecți", fără rost sau însemnătate.

Primul pas pe care un om aflat în situația asta îl face este să se închidă în sine, să se izoleze de ceilalți pentru a nu repeta experiența. Își pierde încrederea în oameni și, dacă e neapărat necesar să interacționeze cu cineva, acesta va juca diverse roluri (va purta diverse măști) adaptate diverselor situații. Toți oamenii se plâng că trăim într-o lume plină de ipocrizie dar uită care este adevăratul motiv pentru care oamenii poartă măști: faptul că, atunci când sunt autentici, sunt judecați pentru ceea ce spun sau fac. Că deh, judecata semenilor e un comportament ce se promovează astăzi pe toate canalele (tv, radio, presă scrisă online sau pe hârtie).
Nu cunosc pe nimeni care să fi scăpat fără să fi trăit măcar o dată-n viață respingerea, așa că experimentul făcut de Jia Jiang și concluziile la care a ajuns cred că interesează pe foarte mulți oameni care doresc să-și vindece acest aspect al vieții lor. Veți afla despre acest experiment urmărind discursul său TED pe care-l dau mai departe aici, vizionare plăcută și.. cu folos. (*Notă: dacă-l urmăriți pe telefon subtitrarea nu apare).


Cele mai puternice reacții de respingere care s-au creat între oameni și cele mai multe conflicte care au existat în istorie au avut la bază credințele religioase ale oamenilor și tradițiile conform cărora își trăiesc viața. În mod surprinzător, deși omenirea a evoluat exponențial din toate punctele de vedere, conflictele religioase s-au perpetuat până în zilele noastre și continuă să mențină vie separarea, chiar dacă este evident că nu vom ajunge niciodată să gândim sau să credem în aceleași lucruri.

Pelicula pe care o recomand astăzi "The Shunning" ("Respingerea") este ecranizarea unei povești emoționante care se petrece la granița dintre două tradiții diferite. Nu vă dezvălui nimic din această poveste, vă spun doar că scenariul este scris de Chris Easterly împreună cu Beverly Lewis (autoarea nuvelei cu același titlu și a mai multe bestseller-uri). În rolurile principale îi veți întâlni pe Danielle Panabaker, Sherry Stringfield, Bill Oberst Jr. și Sandra Elise Williams.

Dincolo de povestea în sine, filmul ne vorbește despre relații, despre cum se transformă acestea când oamenii sunt dispuși să treacă dincolo de "eu" și de povestea personală și, din aceste motive, poate deveni un foarte util exercițiu de fitness mental și emoțional pentru cei care sunt dispuși să îl facă. Poate fi vizionat online aici-link, aici-link și aici-link, vizionare plăcută!
***
În strânsă legătură cu subiectul de astăzi sunt și articolele: Dacă ești într-o cochilie și De ce merită să ieșim din cochilie.
Cărți foarte utile legate de acest subiect (transport gratuit oriunde în țară îndiferent de valoarea comenzii):
- "Puterea autenticității" -Mike Robbins- comandă online aici-link;
- "Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine" -Lise Bourbeau- comandă online aici-link;
- "Vindecarea celor 5 răni" -Lise Bourbeau- comandă online aici-link;
- "Drumul către tine însuți" -M. Scott Peck- comandă online aici-link;
- "Fii tu însuți în relațiile cu ceilalți" -Thomas D Ansembourg- comandă online aici-link;
- "Cum sa fii tu însuți ca sa trăiești din plin" -Alain Braconnier- comandă online aici-link;
- "Maturitatea. Responsabilitatea de a fi tu însuți" -Osho- comandă online aici-link;
- "Libertatea. Curajul de a fi tu însuți" -Osho- comandă online aici-link;
- "Dacă m-aș asculta m-aș înțelege" - comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pe această pagină pentru prima dată, îți spun bine ai venit! Ideea principală a blogului este dezvoltarea personală integrală așa cum am descris-o aici-link. Poți căuta mai ușor un subiect pe placul tău folosind listele "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişareUn comentariu:

Teodora spunea...

Multumesc!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...