"Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți.
Dar armonia se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă."©

duminică, 29 decembrie 2013

Recomandare film - Strania viață a lui Timothy

Sărbătorile de iarnă, mai mult decât orice altă perioadă din an, ne reamintesc că există miracolele. Acestea sunt în preajma noastră a fiecăruia mereu numai că noi le observăm foarte rar. Aceasta deoarece suntem prea "prinși" cu ale noastre sau poate și pentru că avem fiecare definiții diferite pentru acest cuvânt.

Un miracol este pentru un copil să guste dintr-o ciocolată iar pentru altul nu-i un miracol nici când primește în dar o tabletă de ultimă generație. La fel se întâmplă și cu noi, cei "mari"

În acest caz exemplele sunt nenumărate iar "distanțele" între percepții (link1, link2, link3) și mai mari. Cert este că doar trăirea ambelor fațete ale realității: lipsa unui "ceva" și accesul la acel "ceva" ne poate învăța definiția profundă a cuvântului "miracol".

Despre miracole este vorba și în filmul pe care îl propun astăzi. Despre miracolul pe care îl reprezintă existența unui copil în viața unui cuplu, dar nu doar în viața lor, ci a mai multor oameni pe care acesta îi "atinge" într-un mod aparte.

Este un film minunat care mi-a umplut inima de bucurie și, deși părea doar…o comedie, mi-a revelat într-o lumină nouă multe valori esențiale ale vieții. Am preluat filmul de pe acest site (link), dar bineînțeles, varianta optimă de vizionare este cumpărarea dvd-ului. Vizionare plăcută!


Cred că acest sfârșit de an este un moment potrivit pentru a ne scrie dorințele clar pe hârtie pentru ca acestea să se poată împlini cu mult peste așteptări. Sunt absolut convinsă că doar îndoielile proprii sabotează împlinirea viselor noastre cele mai dragi. Putem face altfel măcar o dată, putem arunca acum la final de an toate îndoielile la coș…pentru că oricum nu avem nimic de pierdut. Eu la asta "lucrez" acum :)) și știu că voi reuși.

Dacă ești pentru prima dată aici, îți urez bun venit! Iată și un cadou (link) (tot green:)) pentru că mi-ai trecut pragul! Sper ca ceea vei găsi pe această pagină să-ți aducă bucurie și pace sau măcar un gram de bine în plus. Ideea de bază a site-ului este dezvoltarea personală integrală așa cum am descris-o aici (link). Lista "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie (din coloana din dreapta) te vor ajuta să găsești mai ușor subiectele care te interesează. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


vineri, 27 decembrie 2013

O zi bună

Sunt zile în care te bucuri pur și simplu. Fără motiv. Lași sacul cu griji deoparte pentru că poate a devenit mult prea greu sau din alte motive și simți să trăiești pur și simplu. Fără gânduri spre trecut, fără planuri de viitor, fără nimic altceva.

Poate că sunt rare. Poate că nu-ți permiți prea multe pauze de griji. Dar totuși ele există și, cu puțină răbdare și bunăvoință, pot fi observate.

În astfel de zile nu simți să vorbești sau să le descrii cuiva. Gândurile, vorbele ar strica magia lucrurilor pe care le simți. Sunt sigură că știi și tu cum e, ai trăit și tu măcar o dată o astfel de zi sau măcar câteva clipe.


Astăzi așa mi s-a întâmplat. De aceea nu simt să spun mai multe. Doar simt să ofer mai departe acel "ceva" care a produs click-ul. Este vorba despre un text scris și transmis de călugărul benedictin David Steindl-Rast despre care am vorbit săptămâna trecută aici (link). Am sentimentul că o să simțiți și voi bucuria pe care reușește să o transmită aacest om... (*așteptați să se deruleze reclama ce aparține site-ului unde este urcat video-ul)


Culmea...sau poate nu, în timp ce m-am apucat de scris aceste rânduri la radio-ul din cealaltă cameră a început să cânte piesa despre care vorbeam aici (link).. O fi vreo coincidență :)))
***

Cărți recomandate:
- "Stările sufletești. Învățarea seninătății" -Christophe Andre- comandă online aici-link
- "Cum să-ți reinventezi viața" -Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko- comandă online aici-link
- "Iertarea și compasiunea. Cum să-ți păstrezi liniștea sufletească" -Alice Wheaton- comandă online aici-link;
- "12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru" -Jordan B. Peterson- comandă online aici-link
- "Gasește-ți starea de echilibru" -Brian Tracy, Christina Stein- comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Articolele pe care le vei găsi aici cuprind informații utile pentru dezvoltarea noastră dar și bucurie și inspirație pentru suflet. Poți căuta un subiect care îți place folosind lista "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



miercuri, 25 decembrie 2013

Cine ești tu...cu adevărat

Există multe feluri în care ne-am putea autodefini dacă cineva ne-ar pune întrebarea de mai sus. Însă nici unul nu ar fi complet. Deoarece suntem în infinite feluri în funcție de experiențele prin care trecem și ne schimbăm în fiecare clipă fie că vrem sau nu. Dacă această viață ar dura la infinit sunt sigură că am reuși să observăm la un moment dat că putem manifesta toate aspectele pe care nu ne-am aștepta să le conținem. Catalogate "bune" sau "rele".

Încercarea noastră permanentă de a ne defini/redefini vine din dorința ego-ului de a ieși din ceea ce numim "comun". Uitând că suntem deja unici. Și asta ar trebui să fie de ajuns pentru a ne găsi  liniștea creatoare. Această goană după ieșirea din comun ne face deseori să ne rătăcim în labirintul minții și să uităm adevărata noastră natură.

Pentru astfel de momente de rătăcire și uitare a ceea ce este cu adevărat important v-am pregătit cu un cadou special - un material video care pe mine m-a ajutat ori de câte ori m-am pierdut în gânduri.

Este vorba despre un video ce conține un text scris și transmis de Gangaji - autoare mai puțin cunoscută în România. Are o poveste de viață impresionantă pe care o găsiți aici-link și niște cărți minunate (care nu au fost încă traduse în română). Dacă sunteți printre cititorii mai vechi ai blogului ați văzut-o și în filmul "Cine sunt eu?" pe care l-am postat aici-link..

Ar fi nepotrivit să prezint în vreun fel mesajul acesteia deoarece acesta este pur și simplu sferic, perfect, complet. Și mai mult de atât, este vindecător. *Recomand vizionarea în ecran complet, cu sonorul suficient de amplu (eventual în căști) iar pe durata video-ului (9 minute) repaus total de la alte gânduri și distrageri. În aceste condiții veți putea observa cu siguranță efectul. Cu drag, din toată inima, vizionare plăcută..



Recomand cu drag câteva cărți care ne pot facilita drumul către noi înșine, către esența care suntem:
- "Diamond in Your Pocket" (engl.)-Gangaji- (cartea din care e fragmentul din video) comandă online aici-link;
- "Doar rămâi tăcut" -H.W.L. Poonja (Papaji -maestrul lui Mooji)- comandă online aici-link;
- "Evanghelia lui Ramana Maharshi" -Ramana Maharshi- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Cine Sunt Eu?" -Ramana Maharshi- comandă online aici-link;
- "Învățăturile lui Ramana Maharshi" -Arthur Osborne- comandă online aici-link;
- "Experiența vidului. Conversații despre realizarea infinitului" -Nisargadatta Maharaj- comandă online aici-link;
- toate cărțile scrise de David R. Hawkins- comandă online aici-link sau aici-link;
- "Eliberarea de cunoscut" -Jiddu Krishnamurti- comandă online aici-link;
- "Miracolul conștientizării" -Thich Nhat Hanh- comandă online aici-link;
- "Cum să ajungi la pacea interioară" -Eckhart Tolle- comandă online aici-link;
- "Experiența conștientizării" -Ovidiu Brazdău- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată în căsuța mea de pe net, mă bucur să-ți urez bun venit! Sper să găsești subiecte care să îți placă și să te întorci din când în când. Poți alege ceva folosind lista cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


marți, 24 decembrie 2013

Invită-l pe "Celălalt" la masă

Crăciunul este vremea împăcării. A împăcării cu ceea ce există în fiecare dintre noi dar și cu ceea ce există în ceilalți. Pentru că, în esență, purtăm în noi, în fiecare, toate fragmentele din universul în care ne-am intersectat drumurile.
De aceea am găsit potrivit ca în această seară din ajunul Crăciunului să vă dăruiesc un scurt discurs de suflet care mi-a ieșit în cale zilele acestea și care, prin semnificațiile sale calde mângăie într-un fel aparte aceste clipe. Este vorba despre discursul lui Elizabeth Lesser -  autor al bestseller-ului cu titlul "The Seeker’s Guide and Broken Open". Aceasta a studiat și a lucrat cu oameni remarcabili din domeniul inteligenței emoționale, spiritualității, vindecării și autovindecării și este cofondator și consilier al organizației Omega (link).
Sper să vă încânte sufletul și să vă aducă bucurie, vizionare plăcută!
P.S. Vă aștept mâine în prima zi de Crăciun cu un minunat cadou :)


Putem să ne imaginăm cum ar fi să fie...așa (link) sau așa (link).
Dacă ai ajuns pentru prima dată aici, îți urez bun venit! Sper să găsești lucruri care să-ți placă în lista "Articole recomandate" sau în tabelul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag   


duminică, 22 decembrie 2013

Recomandare film - Exact ca în rai

Ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul de an și parcă, acum mai mult ca în alte perioade ale anului, suntem mai dispuși să facem bilanțuri privind lucrurile pe care le-am făcut și cele pe care am fi dorit să le facem altfel. Chiar dacă rezultatele acestor bilanțuri nu sunt întotdeauna îmbucurătoare, putem să ne bucurăm de faptul că am experimentat și că doar așa putem afla ce e mai bine pentru noi astfel încât să putem face apoi schimbările pe care le considerăm potrivite.

Fie că facem sau nu parte dintre cei care s-au scufundat în muncă anul acesta, filmul pe care îl propun astăzi aduce câteva întrebări privind măsura în care am avut grijă și de alte arii ale vieții noastre. Dincolo de aceste întrebări "serioase" filmul de mai jos este unul care aduce multă bucurie și de aceea îl găsesc potrivit pentru astăzi sau pentru aceste zile din preajma sărbătorilor. Nu vă povestesc ce și cum, cred că titlul spune suficient :)), vă spun doar că în rolurile principale vă vor încânta Reese Witherspoon și Mark Ruffalo și că este o comedie care merge...la suflet. Filmul este preluat de aici (link), dar bineînțeles, pentru o vizionare de calitate cumpărarea dvd-ului este varianta optimă. Vizionare plăcută!

Link alternativ aici (link)

În cazul când ai ajuns pentru prima dată în micul meu univers, mă bucur să-ți urez bun venit! Ideea de bază a acestei pagini este dezvoltarea personală integrală pe care am descris-o aici (link). M-aș bucura să găsești lucruri care să-ți placă și să-ți fie utile călătoriei tale spre tine însuți fie în lista "Articole recomandate" fie în tabelul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Te mai aștept...
 Cu drag   *>:D< îmbrăţişare

joi, 19 decembrie 2013

Informații care mi-au schimbat viața (30)

Cu cât înaintăm pe drumul autocunoașterii lucrurile devin din ce în ce mai complexe. Atât ca trăiri cât și ca semnificații ale acestora. Se întâmplă astfel deoarece fiecare dintre noi este un Univers infinit asemeni Universului Mare. În funcție de specificul fiecăruia, vine un moment în care ne simțim pregătiți să explorăm mai mult din acest univers interior, iar când suntem pregătiți apar și oportunitățile. Într-un astfel de moment mă aflam și eu în 2010 când am participat pentru prima dată la un seminar de Respirație Holotropică organizat de Elena Francisc și Horia Țurcanu.

Respirația holotropică (numită în unele culturi și Respirație de Foc) este o metodă de explorare a conștiinței utilizată în psihologia transpersonală, metodă care oferă acces la multiplele dimensiuni profunde ale ființei pe care în alte moduri ne-ar fi mult mai greu să le cunoaștem. Accesarea acestor dimensiuni interioare permit transformarea profundă a relației cu noi înșine, clarificarea și vindecarea traumelor din trecut dar și o reașezare a sistemului de valori, acestea împreună transformând la rândul lor relația noastră cu tot ce ne înconjoară (link).

Printre cele mai de preț beneficii ale unei astfel de experiențe sunt descoperirea prejudecăților pe care le manifestăm în mod inconștient, a măștilor pe care încă le purtăm în diverse situații de viață și a neasumărilor care ne scapă din vedere chiar și în cazul unui lung parcurs de autocunoștere. Desigur, aceste descoperiri nu sunt deloc confortabile, dimpotrivă, dar dacă ne dorim să ne cunoaștem cu adevărat, transformarea acestor zone total inconfortabile din ființa noastră este inerentă.

Asemeni experiențelor mistice, stările de conștiință extinsă ce pot fi experimentate prin respirație holotropică nu pot fi puse în cuvinte deoarece acestea nu le pot cuprinde. Și chiar dacă cineva ar încerca să descrie o astfel de experiență nu ar reuși să o redea decât într-o foarte mică măsură (am încercat aici (link) ceva de acest gen și a fost prea puțin). În plus, aceste experiențe sunt revelatoare doar pentru cel care le trăiește, de aceea nu voi descrie aici trăirile pe care le-am avut în Călătoria de săptămâna trecută. Vreau doar să mulțumesc din toată inima oamenilor minunați care mi-au oferit sprijinul lor cald: Elena Francisc și Horia Țurcanu, Cristina Srour și Mariana Toader și nu în ultimul rând mulțumesc grupului minunat din care am făcut parte.

Dau mai departe astăzi un interviu de mare valoare cu Stanislav Grof - renumit psihiatru cu o experiență de 50 de ani în studiul stărilor de conștiință extinsă, fondatorul metodei de explorare a acestora prin respirație holotropică. Felicitări Elenei și lui Horia pentru reușita de a-l invita în România și de a dărui astfel posibilitatea românilor de a intra în contact cu informații de o asemenea valoare. Interviul de mai jos completează rotund articolele din această săptămână și sper să vă aducă și vouă clarificări profunde. Vizionare plăcută!


"Transformarea psihospirituală radicală a omenirii nu numai că este posibilă, dar este deja în desfăşurare. Rămâne întrebarea dacă aceasta poate fi suficient de rapidă şi extinsă pentru a inversa tendinţa actuală autodistructivă a omenirii moderne." - Stanislav Grof

Articole conectate găsiți aici (link) și aici (link).
Recomand cărțile scrise de Stanislav Grof:
- "Jocum cosmic" - comandă online aici-link;
- "Psihologia viitorului" - comandă online aici-link;
- "Călătoria ultimă" - comandă online aici-link.
***
Dacă ai ajuns aici pentru prima dată, îți urez bun venit! Poți alege ceva care să-ți placă din lista "Articole recomandate" sau din tabelul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


marți, 17 decembrie 2013

Despre saltul în conștiință, revelații și descoperirile personale

De-a lungul vieții învățăm mereu, facem mereu noi și noi conexiuni între cunoștințele cu care intrăm în contact. Sursele din care provin aceste cunoștințe sunt multiple așa cum spuneam și în articolul de aici(link). Însă ceea ce reținem după o anumită perioadă de timp depinde în mod direct de măsura în care suntem implicați în receptarea acelor cunoștințe.

În urma unor cercetări minuțioase, Edgar Dale a elaborat conul învățării care cuprinde dependența dintre măsura în care reținem cunoștințele și felul în care intrăm în contact cu acestea. Așa cum se observă, și cum ne-am fi dat oricum seama din propria viață, cele care au un impact maxim asupra noastră sunt experiențele concrete. Așa se face că putem întâlni oameni care, deși au citit puțin, deși nu au urmărit alte materiale pentru a se documenta, sunt totuși deținătorii unei vaste înțelepciuni culese din ceea ce numim adesea "școala vieții".

Am găsit zilele trecute un interviu cu domnul profesor Dumitru Constantin Dulcan în care domnia sa a formulat extrem de simplu o concluzie la care am ajuns destul de mulți dintre cei care ducem o muncă de autocunoaștere: "O singură experiență contează cât zeci de cărți citite." Cu atât mai mult această concluzie este valabilă în cazul când vorbim de spiritualitate.

Așa cum domnia sa continua: "Atâta vreme cât nu ai avut nici o experiență din planul de dincolo, alta decât cele naturale, n-ai să înțelegi niciodată." Concret, domnul Dulcan se referea la faptul că putem citi o mulțime de cărți, însă acestea nu ne pot face să credem în existența a ceva dincolo de această dimensiune. Sau în unele cazuri ne pot face să credem dar nu la nivel de convingere adică la dispariția îndoielii.

Întradevăr, propria experiență nu poate fi negată. Deși trăirile cuprinse într-o experiență mistică se pot estompa în timp, acestea ne rămân mereu în suflet ca niște comori la care revenime mereu ori de câte ori îndoiala ne încearcă.

Pentru că emisiunea de care spuneam conține multe idei de valoare referitoare la importanța descoperirii personale, la saltul în conștiință și la transformările prin care trecem, iată o dăruiesc mai departe aici.

*Felicitări domnului conf. univ. Matei Georgescu pentru emisiunile pe care le realizează.


"Dacă vrem să continuăm trebuie să ne oprim". Acum probabil se înțelege de ce acest material a urmat după articolul precedent... :)
Câteva puncte de vedere despre sursele de informare și importanța trăirilor personale am expus și în emisiunea pe care o găsiți aici (link). Alte articole în care există materiale cu domnul prof. Dumitru Constantin Dulcan găsiți aici (link) și aici (link).
Cărțile domnului prof. Dumitru Constantin Dulcan se pot fi comandate online după cum urmează:
- "Inteligența materiei" - comandă online aici-link;
- "În căutarea sinelui pierdut" (ambele volume) - comandă online aici-link;
- "Mintea de dincolo" - comandă online aici-link.
***
Dac ești pentru prima oară în căsuța mea virtuală, îți spun bine ai venit! Sper să găsești ceva care să-ți aducă bucurie în suflet în lista "Articole recomandate" sau în tabelul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗


luni, 16 decembrie 2013

Oprește-te. Privește. Acționează.

Trăim vremuri în care viața noastră s-a transformat într-o cursă contracronometru în care abia dacă ne aducem aminte de ce facem lucrurile pe care le facem zilnic. În această cursă în viteză uităm să prețuim oamenii, natura, clipa prezentă și multe altele doar pentru faptul că ne-am obișnuit cu ele. Tot ce ajunge să facă parte din peisajul „obișnuit” ajunge simultan să-și piardă valoarea.

Mai multe experiențe pe care le-am trăit în ultima vreme m-au învățat că nu avem nevoie de prea multe instrumente pentru a reveni la esență, la ceea ce este cu adevărat important. Unul dintre aceste instrumente este prezența în momentul acum. Nu doar fizică ci și energetică. Cum gândul este urmat întotdeauna de energia noastră vitală, de fiecare dată când suntem cu gândul în trecut sau în viitor ne rămâne în prezent doar corpul, asemeni unei case părăsite. Iar într-o casă părăsită bucuria nu poate locui.

Ce putem face pentru a ne aminti să locuim cât mai des prezentul? Ce daruri ne aduce acesta? Călugarul David Steindl-Rast ne propune trei pași foarte simpli aflați la îndemâna oricui. David Steindl-Rast  este un călugăr benedictin, dar mesajul său către lume provine de dincolo orice dogmă astfel încât, carțile pe care le-a scris sunt citite astăzi de zeci de mii de oameni din întreaga lume. Mă bucur că una dintre cărțile sale a fost tradusă și în română și publicată de Editura Elena Francisc - o puteți cumpăra de aici (link) . Discursul său mi-a mers la suflet...sper să ajungă și la sufletul vostru.


Articole conectate găsiți și aici (link) și aici (link).
Dacă ai ajuns pentru prima dată aici, îți urez bun venit! Ideea de bază a aceastei pagini este dezvoltarea personală integrală așa cum am descris-o aici (link). Sper să găsești ceva pe placul tău în lista "Articole recomandate" sau în tabelul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Te mai aștept,
cu drag  *>:D< îmbrăţişare

joi, 12 decembrie 2013

Informații care mi-au schimbat viața (29)

"Mama îmi vorbea adesea despre cer. Îi plăcea să privească ziua norii iar noaptea, stelele...Mai ales stelele. Uneori jucăm un joc. Un joc numit "Ce e dincolo de cer?" Ne imaginam că e întuneric total sau o lumina orbitoare sau altceva pentru care nu aveam un nume. Desigur, era numai un joc. Dincolo de cer nu este nimic. Cerul doar există şi se întinde la nesfârşit iar jocurile noastre se desfăşoară sub el".

Sunt cuvintele lui Allie (din filmul Taken [2002] pe care l-am recomandat aici (link)), cuvinte care îmi amintesc într-un mod metaforic fascinația pe care oamenii au avut-o dintotdeauna pentru cosmos, pentru misterele pe care acesta le ascunde.

Dacă ați mai fost pe-"aici" probabil știți că am o pasiune pentru acest domeniu atât de vast și că am dăruit spațiu în numeroase articole unor descoperiri și studii care deschid cât de cât imaginarea posibilitaților de funcționare a Universului. Luând în considerare acest lucru, după vizionarea materialului de astăzi, probabil veți înțelege de ce am fost foarte bucuroasă când l-am găsit.
Este vorba despre o serie de trei emisiuni realizate de Cristian Mureșanu (și difuzate la TVR Cluj) dar prea puțin mediatizate online. Acesta l-a avut ca invitat pe Max Tegmark - remarcabil profesor de cosmologie la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Este unul dintre cei cincizeci de oameni de știință intervievați de revista "New Scientist" despre previziunile lor pentru viitor. Predicția sa a fost una...simpatică: "În 50 de ani ați putea fi în măsură să cumpărați tricouri pe care vor sta scrise ecuațiile ce descriu legile unificate ale universurilor noastre."

Nu vreau să vă dezvălui prea multe din lucrurile pe care acesta le spune în seria celor trei emisiuni pe care le-am reunit mai jos, vă spun doar că printre subiecte se află nașterea Universului, universurile paralele, modurile în care este posibil să evolueze universul nostru, energia întunecată, materia întunecată și multe alte lucruri extrem de interesante. Vizionare plăcută!


*Felicitări domnului Cristian Mureșanu pentru informațiile valoroase pe care le aduce în interviurile pe care le realizează și în emisiunile domniei sale de la TVR.
Tot despre universuri paralele dar dintr-o altă perspectivă este și materialul prezentat AICI-LINK.

În în care încă nu ați văzut documentarele din seria NOVA pe care le-am mai recomandat, acestea merită toată atenția și pot completa într-un mod minunat informațiile din materialul de mai sus - le găsiți Ce este Spațiul (ep.1), Iluzia timpului (ep. 2) și Saltul Cuantic (ep. 3) și Univers sau Multivers? (ep. 4). Seria articolelor "Informații care mi-au schimbat viața" se găsește în întregime (sub formă de listă) aici (link) - *se afișează doar 5 pe pagină, pentru următoarele dați click în partea de jos pe "pagina următoare".
***
Pentru cei care vor să pătrundă mai adânc în tainele universului recomand cartea lui Max Tegmark:
- "Universul nostru matematic" - comandă online aici-link,
cărțile lui Brian Greene care au darul de a explica lucruri complicate pe înțelesul tuturor și au calitatea de a fi mai palpitante decât un film SF (😁) (transport gratuit oriunde țară indiferent de valoarea comenzii):
- "Universul elegant" - comandă online aici-link;
- "Realitatea ascunsă" - comandă online aici-link;
și încă trei cărți foarte dragi mie:
- "Cosmos" -Carl Sagan- comandă online aici-link;
- "Lumea și demonii ei" -Carl Sagan- comandă online aici-link;
- "Cosmos" -Ervin Laszlo, Jude Currivan- comandă online aici-link.
În cazul în care este prima dată când ai ajuns pe această pagină, îți spun bine ai venit! Sper ca ceea ce vei găsi să răspundă întrebărilor și căutărilor tale, astfel încât să-ți placă să te întorci din când în când. Pentru a căuta mai ușor un subiect poți folosi listele "Articole recomandate", cuvintele cheie sau căsuța "caută" din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



marți, 10 decembrie 2013

Plăcerile noastre între percepție și realitate

Ne-am întâlnit cu toții în această realitate și, deși suntem construiți în esență la fel, vedem lumea în termeni atât de diferiți încât, dacă punctele noastre de vedere despre orice ar fi transparente, probabil am fi uimiți de multe diferențe.
Dacă aceste diferențe de percepție (link1) nu ar avea consecințe nefaste în comunicarea dintre noi, cu siguranță ele nu ar prezenta nici o importanță. Și totuși...majoritatea conflictelor pleacă de la aceste percepții diferite. De câte ori nu vi s-a întâmplat să mergeți la un film cu o prietenă sau un prieten și să exclamați la final unul "super!" iar celălalt "ce stupid!". Iar acesta este doar un exemplu "subțire", unul care nu îndepărtează neapărat pe cei doi implicați în relație. Spun "subțire" deoarece, după cum bine știți, aceste diferențe de percepție (link2) asupra lucrurilor pot duce la ruperea unor relații (link3) care s-au construit de-a lungul mai multor ani.

M-am gândit la aceste lucruri cu ocazia vizionării unui discurs foarte interesant al lui Paul Bloom - profesor de psihologie și științe cognitive la Universitatea Yale. Studiile sale din ultimii ani s-au centrat pe modul în care copiii și adulții înțeleg lumea fizică și socială, mai exact pe modul în care aceștia înțeleg moralitatea, religia, ficțiunea și arta. Pentru că rezultatele la care a ajuns sunt foarte interesante dar și exprimate pe un ton amuzant, m-am gândit că v-ar face plăcere și vouă să-l ascultați.



"Mintea, în felul său propriu şi prin ea însăşi, poate face din paradis un infern şi din infern un paradis." - John Milton
Despre ciudățeniile noastre mai găsiți lucruri interesante aici (link)aici-link și aici-link.
***
- UPDATE REMINDER: Seminarul "Evoluția Conștientă pas cu pas" sosește înBUCUREȘTI - 15-16 octombrie și BRAȘOV - 22-23 octombrie. Sunt multe motive pentru care merită să participați, le găsiți AICI-LINKVă aștept cu drag 
- pe romașcani îi aștept ca de obicei la Serile de Inspirație și Povești, următoarea fiind joi 6 octombrie - detalii AICI-LINK
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți spun bine ai venit! Toate articolele și materialele pe care le vei găsi în acest spațiu virtual au darul de a ne ajuta să creștem și să devenim din ce în ce mai conștienți de posibilitățile noastre și de natura realității în care trăim. Poți căuta un subiect anume utilizând listele "Articole recomandate", "Resurse video" și cea a cuvintelor cheie din coloana din dreapta sau punând un cuvânt în căsuța "caută" din aceeași coloană (sus). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept,
cu drag   


duminică, 8 decembrie 2013

De ce a creat Dumnezeu un tsunami? (+ recomandare film)

Mi-amintesc că într-una din clasele primare doamna învățătoare ne-a spus că oamenii l-au creat pe Dumnezeu și credințele religioase pentru a-și putea explica lucrurile pe care nu le înțelegeau. La acel moment mi s-a părut o explicație logică și am lăsat deoparte orice întrebare la care nu găseam răspuns.

De atunci am trecut prin diverse etape și am adoptat diverse credințe uitând explicația învățătoarei. N-am să le povestesc acum deoarece sunt prea multe și oricum nu știu cine ar avea curiozitatea de a le citi 😃. Vreau doar să spun că în ultimii ani am observat cu uimire până la ce grad de fantezie pot ajunge invențiile minții umane în materie de explicații când vine vorba despre lucruri care par să nu aibă o explicație logică și/sau acceptabilă.


În cazul oamenilor care îl văd pe Dumnezeu ca pe o entitate separată de creația sa, cel mai mult mă uimesc explicațiile pe care le invetează atunci când se întâmplă într-un colț al lumii o calamitate naturală, un atac terorist sau alte tragedii urmate de pierderi de vieți omenești. În urma acestora apar diverși oameni care brodează explicații ce bat de la distanță basmele și sperie mii și mii de oameni vulnerabili la astfel de explicații.

Deși puțini, există chiar și în rândul bisericii oameni care și-au păstrat echilibrul și rațiunea și pot recunoaște cu sinceritate anumite lucruri pe care alții le evită cu talent sau le neagă atunci când sunt întrebați. Un astfel de om care și-a păstrat rațiunea și a cărui sinceritatea o admir este Tom Honey - vicar la biserica Sfântul David din Exeter (UK), preot de 20 de ani. Vă invit să-i urmăriți discursul în care acesta ne vorbește despre Dumnezeu, tsunami-ul apărut în urma cutremurului din Oceanul Indian (decembrie 2004) și despre cea mai profund religioasă afirmație din puctul său de vedere. Este un discurs plin de inspirație și căldură sufletească care sunt sigură că o să vă încarce sufletul de candoare...


În situațiile limită oamenii sunt capabili de lucruri pe care în viața de zi cu zi le-ar numi imposibile. Aceste situații au darul de a scoate la lumină din noi toată puterea ascunsă. Deși experiențele grele ne întorc lumea pe dos, ele au acest dar minunat de a ne face să renaștem și de a ne reașeza sistemul de valori în moduri pe care cu greu ni le-am imagina când suntem în zona de confort.

Filmul de astăzi - "The Impossible" ("Imposibilul") - este povestea adevărată a unei familii care pe 26 decembrie 2004 se afla în vacanță în Thailanda. Desigur, vă amintiți că în acea zi valurile tsunami ce au urmat cutremurului au afectat regiunile de coastă ale acestei țări astfel încât, din acel moment, viețile oamenilor care locuiau sau se aflau acolo s-au transformat pentru totdeauna.


Dincolo de imaginea de ansamblu a unei astfel de experiențe, filmul oferă o privire atentă asupra reacțiilor pe care oamenii le au în astfel de situații, a modului în care acestea îi transformă și a felului în care oamenii găsesc puterea de a se autodepăși și de a fi capabili de curaj, compasiune, empatie și iubire necondiționată.

În cazul când suntem dispuși să ne transpunem în locul personajelor pentru a ne antrena emoțiile, filmul este un exercițiu util de fitness emoțional apropiindu-se de valoarea unei experiențe reale  și ne poate aduce conștientizări profunde printre care, poate cea mai importantă este prețuirea acestui moment. Link-uri de vizionare aici-link (click pe "Watch video", așteptați să se încarce apoi click pe "play"), aici (link)aici (click) și aici (link).
***
Recomand astăzi trei cărți deosebite prin noile perspective pe care le oferă asupra valorilor umane (transport gratuit pentru orice comandă oriunde în țară):
- "Trezirea. Ghid pentru o spiritualitate fără religie" -Sam Harris- comandă online aici-link;
- "Cum poate determina știința valorile umane" -Sam Harris- comandă online aici-link;
- "Sfârșitul credinței: religie, teroare și viitorul rațiunii" -Sam Harris- comandă online aici-link.
***
Dacă ești pentru prima dată aici, îți urez bun venit! Sper să găsești ceva pe gustul tău și să-ți facă plăcere să revii. În loc de hartă poți folosi lista "Articole recomandate" sau în tabelul cuvintelor cheie din coloana din dreapta. Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag  💗*>:D< îmbrăţişare



vineri, 6 decembrie 2013

Informații care mi-au schimbat viața (28)

În aceste vremuri în care suntem atât de ocupați cu asigurarea celor necesare vieții de zi cu zi, ne rămâne destul de puțin timp să ne punem întrebări. Ne rămâne puțin timp să observăm lucruri care, deși sunt aproape evidente, sunt mai puțin observabile "din fugă". Unul dintre aceste lucruri uimitoare este misterul existenței noastre pe planeta albastră Pământ.

"Cei mai mulţi cercetători trec uşor peste faptul că lumea e şi ordonată şi inteligibilă. Partea sa inteligibilă cred că e extraordinară, pentru că una e să accepţi că Universul e ordonat, alta e să constați că e ordonat într-un asemenea fel încât fiinţele umane să îl poată înţelege, iar acesta e un lucru extraordinar!"

Citatul de mai sus este din filmul pe care am ales să-l dau mai departe astăzi - "Planeta Privilegiată". Este un documentar realizat după cartea cu același titlu scrisă de astronomul Guillarmo Gonzalez împreună cu filosoful Jay Richards. Studiile care au condus la apariția cărții acestora (și implicit la apariția filmului) au adus la lumină date științifice absolut uimitoare care evidențiază probabilitatea infinitezimală ca existența noastră să fie produsul hazardului.


Oricare ar fi credințele noastre privind originea noastră, a planetei Pământ și a (Multi/)Universului ca întreg, filmul este o încântare datorită datelor științifice de mare valoare pe care le conține (unele foarte puțin cunoscute) dar și datorită conexiunilor dintre acestea, conexiuni care fac posibilă înțelegerea concluziilor la care cei doi cercetători au ajuns.

Iată alte trei idei din film:
- "Avem un Univers care este fin acordat nu numai pentru apariţia vieţii dar care are şi o structura matematică frumoasă şi elegantă. O astfel de structură pe care să o putem descoperi."
- "Se pare că, oricare ar fi fost sursa Universului, aceasta a intenţionat să conţină și observatori care să-l descopere."
- "E ceva în legătură cu Universul care nu poate fi explicat doar prin forţele impersonale ale naturii şi ale atomilor care se ciocnesc cu alţi atomi. Aşa că, pentru a-l putea explica trebuie să te îndrepţi către ceva dincolo de acest Univers."

Consider că filmul își merită pe deplin locul în seria cu titlul de mai sus și sper ca vizionarea acestuia să vă aducă multă bucurie și noi conexiuni, cel puțin în măsura în care mie mi-a adus. Vizionare plăcută! (*** dacă nu apare automat, subtitrarea în română se setează din butonul cu formă de rotiță din bara de jos a player-ului - după ce porniți filmul)


O legătură strânsă cu acest subiect au și informațiile pe care le găsiți aici (link), însă pentru o înțelegere mai cuprinzătoare recomand documentarele din seria NOVA pe care le găsiți aici (link 1), aici (link 2) și aici (link 3) și aici (link 4). Toată seria "Informații care mi-au schimbat viața" poate fi accesată cu un click aici (link).
***
În cazul când ai ajuns pentru prima dată în căsuța mea virtuală, mă bucur să-ți urez bun venit! Poți alege un subiect pe placul tău folosind listele "Articole recomandate" și cea a cuvintelor cheie (coloana din dreapta). Abonează-te la newsletter și vei primi pe mail articole, recomandări de filme, dar și alte materiale care nu apar pe blog. Te mai aștept
cu drag 💗